La Comissió Europea admet "preocupació" per l'ús de Pegasus però dona crèdit a les explicacions de l'Estat

La vicepresidenta Vera Jourová apunta que "potser l'anàlisi d'aquesta situació no ha conclòs" a Espanya

MadridLa Comissió Europea admet "preocupació" per la facilitat amb què es pot utilitzar Pegasus i la vulneració de la privacitat que aquesta eina implica. Així ho ha admès aquest dimarts la vicepresidenta de la institució i responsable de Valors i Transparència, Vera Jourová, en una compareixença a la comissió de Justícia del Congrés de Diputats, en la qual ha fet confiança a les explicacions que Espanya ha donat sobre el Catalangate. "Hem de veure si aquesta eina s'ha utilitzat d'acord amb la llei del país. En el cas d'Espanya, si es va utilitzar amb autorització judicial. Ahir [dilluns] se'm va dir a l'oficina del Defensor del Poble que sí", ha assegurat sobre aquesta qüestió, després de ser interpel·lada pel diputat de Junts Josep Pagès. Ara bé, ha deixat entreveure que "potser l'anàlisi d'aquesta situació no ha conclòs".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jourová ha reconegut que són les "autoritats estatals" responsables de la seguretat nacional les que han d'encarregar-se de valorar si se n'ha fet un ús correcte, i ha assumit que, pel que se li ha traslladat, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) així ho ha fet. La vicepresidenta europea ha dit que Brussel·les només pot entrar en l'ús que en facin empreses privades. Més enllà del Catalangate, ha explicat que ha tingut un debat amb responsables sobre protecció de dades per si Pegasus atempta contra la privacitat i veure si cal fer alguna modificació legal.

Cargando
No hay anuncios

A les portes de la publicació al mes de juliol de l'informe anual sobre l'estat de dret als estats membres, l'excomissària de Justícia de la Unió Europea està de visita a Espanya i aquest dimarts s'ha reunit amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, la ministra de Justícia, Pilar Llop i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Aquest dimecres es veurà amb el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. Precisament, una de les qüestions que vol abordar és la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. En la seva compareixença, Jourová ha expressat preocupació per la situació de bloqueig de l'òrgan de govern dels jutges i, tot i valorar els "esforços polítics", ha reclamat "resultats". "A l'informe expressarem la preocupació que tenim amb el CGPJ espanyol. No vull ficar-me en el debat polític, gairebé lluita, jo només estic advertint que si la solució que es troba no és bona, això pot conduir a una politització del CGPJ, cosa que seria greu", ha alertat.

Canvi en el model d'elecció del CGPJ

Jourová no ha amagat la seva aposta per la tesi que defensa el PP en el model d'elecció del CGPJ: que els vocals provinents de la carrera judicial siguin triats "pels seus homòlegs", és a dir, pels jutges i magistrats. "Són els jutges qui han de triar el seu òrgan de govern i no els partits", ha dit, i ha assenyalat que aquesta és la via per complir els estàndards europeus, com fan la majoria de sistemes d'elecció a Europa. Amb tot, ha admès que no hi ha un únic model vàlid arreu. Així, ha urgit les formacions polítiques a desbloquejar la situació i a trobar una "solució estable a llarg termini i resistent a pressions polítiques després d'unes eleccions". "Els que han guanyat es pensen que tenen un mandat per influir en el poder judicial i és un error", ha subratllat. Fonts de la Moncloa apunten que cal analitzar què és el que proposa exactament la Comissió Europea i asseveren que el model actual ja preveu que jutges i magistrats facin una primera selecció dels vocals susceptibles de ser escollits vocals del CGPJ.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta de la Comissió ha reconegut també que no té potestat sancionadora directa en cas de vulneració de l'estat de dret per part dels estats membres, sinó que cal fer-ho a través del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquest dilluns el PP va advertir el govern espanyol de les conseqüències que podria comportar renovar unilateralment el Tribunal Constitucional amb els dos magistrats proposats pel govern sense esperar els dos que ha de nomenar el CGPJ, que ara té les funcions limitades pel fet d'estar en funcions. La Moncloa evita confirmar si l'executiu farà aquest pas i centra el seu discurs en pressionar el PP per renovar d'una vegada el CGPJ. En roda de premsa, la portaveu del govern de l'Estat, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que són ja 1.288 dies amb el mandat caducat i dos mesos i mig "d'incompliment de la Constitució" per part d'Alberto Núñez Feijóo des que va arribar a la presidència de la formació conservadora.