CORRUPCIÓ

La comissió d’investigació agafa embranzida

El PSC rectifica i no bloquejarà les compareixences d’esquitxats per corrupció que va vetar amb CiU

Núria Orriols
29/11/2014
3 min

BarcelonaEl PSC rectifica i no bloquejarà les compareixences que va obstaculitzar amb CiU i PP a la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscal. Ahir el portaveu socialista en aquesta comissió, Jordi Terrades, va anunciar que el seu grup no serà un impediment perquè noms com Lluís Prenafeta, Macià Alavedra, Luis García (Luigi ), Bartomeu Muñoz, Fèlix Millet i Jordi Montull declarin a la cambra catalana. Unes compareixences que en l’última sessió de la comissió -el 21 de novembre- van quedar descartades per un pacte tàcit entre CiU, el PSC i, en algun cas, també el PP. El canvi de posicionament socialista arribava ahir després que ERC, ICV-EUiA, C’s i la CUP reclamessin ampliar la llista de compareixences a la comissió amb 22 persones més vinculades a casos de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes volen tallar en sec els retrets de la resta de grups per “tapar-se les vergonyes” amb els convergents per afers tèrbols com els casos Palau, Adigsa, Pretòria i Treball. “No serem uns obstruccionistes”, va dir Terrades a l’ARA. Pel diputat del PSC, “no és veritat que hi hagués un acord amb CiU” per evitar compareixences, sinó que els socialistes van cenyir-se a donar suport a les peticions relacionades amb el cas Pujol. A parer del grup que encapçala Miquel Iceta, la investigació hauria de girar entorn d’aquest cas. Terrades considera que l’expresident és un “evasor fiscal confés” i el seu cas és “molt greu”. El criteri inicial del PSC era no “diluir” els treballs de la comissió ampliant les investigacions a altres assumptes. Segons Terrades, hi ha afers que no caldria “reobrir” perquè ja s’han investigat en comissió (cas Palau) o resolt judicialment (cas Treball).

Tanmateix, per evitar altra vegada aparèixer de bracet amb CiU per rebutjar les noves peticions de compareixença, els socialistes facilitaran totes les sol·licituds, bé sigui amb l’abstenció o amb el seu vot a favor. “Per nosaltres no quedarà”, va assegurar Terrades. Tot i això, té “dubtes” sobre la conveniència de cridar a comparèixer els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar, a més del president de la Generalitat, Artur Mas, com reclamen altres grups.

El diputat de la CUP David Fernàndez, president de la comissió d’investigació, va avisar després de l’última sessió que dimitiria si CiU i el PSC no retiraven el veto a compareixences que considerava imprescindibles. Per Fernàndez, es va produir un “pacte de silenci” sociovergentper impedir algunes de les peticions dels grups. El portaveu de la CUP al Parlament va titllar de “vergonyosa” la situació i va avisar que “per dignitat” deixaria la presidència de la comissió si no es reconsideraven les posicions. La resta de grups parlamentaris també van carregar contra CiU i PSC i van qualificar d’“escandalós” el pacte entre la federació nacionalista i els socialistes per “tapar-se mútuament”.

Dilluns es reuneix la comissió

En funció del que es decideixi en la pròxima sessió a la comissió, prevista per dilluns a les 16.00, la CUP decidirà si manté la presidència o hi renuncia. Els grups es tornaran a posicionar i votaran sobre l’ampliació de compareixences. La posició de CiU i el PP encara és una incògnita. Segons les fonts consultades, decidiran el sentit del seu vot dilluns mateix. Tot i això, des de CiU esgrimeixen que la seva postura respon a una “convicció raonada”.

Entre els noms que tornaran a sonar a la reunió de la setmana que ve hi figuren alguns dels acusats en els casos de corrupció més rellevants investigats en els últims anys. Pel cas Palau, Daniel Osàcar (extresorer de CDC), Fèlix Millet (expresident de l’Orfeó Català) i Jordi Montull (número dos de Millet). Pel cas Treball, Fidel Pallerols (empresari), Lluís Gavaldà (exdirector general d’Ocupació) i Vicenç Gavaldà (exsecretari d’organització d’Unió). I per Pretòria, Macià Alavedra (exconseller), Lluís Prenafeta (exsecretari general de Presidència) i Bartomeu Muñoz (exalcalde de Santa Coloma de Gramenet).

stats