La Comisió Europea reitera que no es pronunciarà sobre les "conseqüències" de la secessió de Catalunya fins que l'hi demani Espanya

José Manuel Durao Barroso assegura que no li correspon "manifestar cap posicionament" sobre "qüestions d'organització interna relacionades amb disposicions constitucionals" dels estats membres

DAVANT UN PROCÉS IMPREVIST, EUROPA ES MANTÉ A L'AGUAIT
 Artur Mas (a la foto, amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu) busca el paraigua europeu en el procés d'emancipació nacional. El fet que Europa no tingui previstos mecanismes d'ampliació interna explica la desorientació que ha generat el procés català. La Comissió, de moment, es manté en un pla neutral.
Acn
13/11/2012
2 min

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, no vol formular una resposta clara i contundent en el sentit de si una Catalunya independent estaria dins o fora de la Unió Europea. Lluny de posicionar-se, aquest dimarts ha corregit els comissaris Viviane Reding i Joaquín Almunia i ha assegurat que Brussel·les només es pronunciarà sobre les conseqüències legals de la independència quan tingui sobre la taula "una situació concreta". En resposta a una pregunta parlamentària dels eurodiputats catalans, el portuguès ha descartat formular un posicionament oficial de la Comissió Europea sobre la independència de Catalunya fins que Espanya no li faci una "petició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la CE assegura que no li correspon "manifestar cap posicionament sobre qüestions d'organització interna relacionades amb disposicions constitucionals dels estats membres". Per l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, la resposta de Barroso mostra que "a diferència d'Espanya, la Unió Europea no tanca portes. Tampoc no ajudarà a obrir-ne, però no en tanca, d'entrada".

La resposta de Barroso sí que indica que "la separació d'una part d'un estat membre o la creació d'un nou estat no tindrien un caràcter neutre amb els tractats de la UE". Amb tot, no apunta cap altra conseqüència. En aquest sentit, fonts europees han indicat amb anterioritat que podria caldre una modificació de la normativa per adaptar la llei europea a la nova situació. "A la Unió Europea, el principi democràtic preval sobre una norma escrita en el passat", ha reiterat Tremosa.

En un comunicat, els eurodiputats de CiU, ICV i PNB que van formular la pregunta, destaquen que el president Barroso "no ha citat, com se li demanava, en quins articles dels tractats es pot fonamentar l'expulsió de la Unió de les persones que, tot i ser ciutadanes de la UE, apostin expressament per seguir sent-ho des d'una nova realitat estatal". En la pregunta, els membres de l'Eurocambra també recordaven que en els tractats "no hi ha cap previsió sobre com abordar el procés de secessió en el si d'un estat membre". En aquest sentit, Barroso només parla a nivell "general" sobre l'adhesió d'estats a la Unió Europea, que, diu, "s'ha d'ajustar plenament a les normes i procediments previstos".

stats