Finances del Consell per la República

El Consell de la República impedirà a Comín prendre decisions econòmiques tot sol

Una auditoria atribueix despeses "irregulars" a l'exconseller per un valor de 15.000 euros, però la cúpula del Consell les avala

BarcelonaDesprés dels dubtes al voltant de la gestió de l'exconseller Toni Comín sobre els recursos del Consell de la República, la direcció de l'entitat ha adoptat mesures: delegar en dos membres més de la cúpula totes les decisions econòmiques, de manera que Comín, ara vicepresident, ja no podrà prendre decisions tot sol sobre els recursos que hi arriben. Ho ha transmès la mateixa entitat després d'analitzar el resultat de l'auditoria externa, que qualifica de "moderadament preocupant" la gestió dels diners que ha fet Comín i que va generar una guerra oberta entre l'eurodiputat electe de Junts i els administradors de CatGlobal, l'entitat que gestiona les donacions del Consell.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Deleguem la gestió de l'àmbit financer en dos membres més del govern, els quals, juntament amb el vicepresident, seran els encarregats de prendre totes les decisions econòmiques, financeres i de caràcter laboral. Aquestes decisions seran sempre, sense excepció, preses de forma mancomunada i igualitària, és a dir, amb la conformitat de dos dels tres membres descrits", afirmen al missatge oficial. Aquest canvi s'ha acordat per unanimitat: per tant, Comín també l'ha avalat, ja que el Consell alhora que pren aquesta decisió també avala les suposades despeses "irregulars" de l'exconseller com a vàlides.

Cargando
No hay anuncios

A més, diuen que "atesa la situació financera detectada en l'auditoria, on la despesa supera els ingressos, s'ha decidit reduir la massa salarial de l'equip tècnic al 50%". La decisió del Consell arriba després que El Món avancés aquest dimecres a la nit que Comín va desviar donacions dirigides als agents dels Mossos d'Esquadra represaliats per donar protecció a l'expresident Carles Puigdemont a l'exili cap a altres finalitats.

Cargando
No hay anuncios

Les irregularitats segons l'auditoria

Però quines "irregularitats" hauria comès Comín? Segons l'auditoria que ha fet pública el Consell de la República, Comín hauria carregat despeses al Consell que "no es poden processar segons la normativa belga" a l'entitat per un import total de 15.530 euros. Tot i que el Consell ha decidit considerar-les com a despeses de representació i validar-les.

Cargando
No hay anuncios
  • Un import arrossegat del 2022 consistent en una multa de trànsit de 363 euros
  • Un lloguer d'un vehicle durant quinze dies de 1.997 euros
  • Un apartament de lloguer durant quinze dies de 2.562 euros
  • El pagament d'un impost relacionat amb un apartament a Leuven de 4.608 euros
  • Retirades en efectiu per valor de 6.000 euros

Segons l'auditoria, aquestes despeses "no semblen estar justificades dins del marc de la defensa de l’exili, atès que estan destinades a un càrrec electe que ja disposa d’ingressos propis", diu, en al·lusió al sou que Comín ja cobrava com a eurodiputat de més de 8.000 euros bruts al mes. Com es defensa Comín? La mateixa auditoria recull que l'exconseller justifica que tant el lloguer de l'apartament com el vehicle corresponen a contractes establerts a la Catalunya Nord per a actes del Consell, per la qual cosa –detalla l'auditoria– caldria una acta de l'entitat que acredités la realització d'aquests viatges "susceptibles de ser considerats de caràcter personal".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la resta de despeses, l'exconseller defensa que correspon al "repartiment del fons de Defensa Exili". I l'auditoria diu això: "Amb independència que sigui necessari el sufragi de la defensa a l'exili de càrrecs electes, és cert que hi ha un acord de repartiment d’ingressos del 3 d’octubre del 2023 en què s’estableix un sistema de repartiment de les donacions rebudes a CatGlobal, atorgant un import de 6.338,10 a cada un dels tres exiliats", en al·lusió no només a Toni Comín sinó també a Lluís Puig, diputat al Parlament, i a Carles Puigdemont, en aquell moment eurodiputat i ara diputat al Parlament de Catalunya. En tot cas, l'auditoria remarca que la resta de despeses de Comín ascendeixen a aquesta xifra perquè arriben a 10.608 euros sense comptar l'apartament i el vehicle de la Catalunya Nord, a més de la multa.

Per tot plegat, l'auditoria considera que hi ha una "disfunció significativa" entre les persones que prenen les decisions sobre la destinació dels fons (Comín des del Consell) i les que els administren des de CatGlobal. "Genera un risc innecessari i insostenible", diu, de manera que recomana que les decisions econòmiques del Consell es prenguin de forma col·legiada. També considera "erroni que el control sobre la destinació dels fons que provenen de donants de bona fe estigui en mans d’una sola persona, sense posar en dubte en cap cas la idoneïtat de la persona escollida", conclou l'auditoria.

Cargando
No hay anuncios

La queixa de CatGlobal a Puigdemont

La decisió del Consell intenta posar fi a una crisi que havia pujat de decibels els darrers dies per una nova polèmica. Els administradors de CatGlobal, que administren els diners d'acord amb les decisions que pren el Consell de la República, s'havien dirigit directament a l'expresident Carles Puigdemont per queixar-se de Comín. A la carta, avançada per El Món i a la qual també ha tingut accés l'ARA, denuncien que Comín va utilitzar el pic de donacions que es va produir per donar suport als Mossos represaliats per haver ajudat Puigdemont en el seu retorn fugaç del 8 d'agost per fer un pagament d'una factura pendent a l'empresa Valtiq de 28.963 euros per l'acte de commemoració de l'1 d'octubre del 2022. Un esdeveniment que pujava a 68.963 euros en total i que, segons es queixen a la carta, se'ls va dir que estaria "subvencionat" per empreses. "Vós i el vostre equip vàreu assumir uns riscos enormes anant a l’Arc de Triomf i els Mossos d’Esquadra incriminats d’ajudar-vos són objecte d’una repressió furiosa. El desviament de les donacions ens sembla ignominiós", conclouen dirigint-se a Puigdemont.