El TC obeeix Rajoy: amenaça Mas, Forcadell i 19 càrrecs més de conseqüències penals si no acaten la suspensió
Després d'una reunió inusualment llarga, decideix per unanimitat acceptar a tràmit el recurs del govern espanyol i suspendre la declaració de ruptura
MadridL'operació del govern de Mariano Rajoy per suspendre la declaració rupturista ja s'ha consumat. Després d'una reunió inusualment llarga, el Tribunal Constitucional ha decidit, per unanimitat, acceptar a tràmit el recurs del govern espanyol i suspendre immediatament la moció d'inici del procés d'independència.
I per primera vegada el TC fes un pas més enllà: enviar una notificació personalment a un total de 21 alts càrrecs del Govern i de la Mesa del Parlament, inclosos Carme Forcadell i Artur Mas, per "advertir-los" del seu deure "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitat, inclosa la penal, en les que puguin incórrer".
El ple no adverteix de la suspensió de funcions
Però a diferència del que buscava el recurs del govern espanyol, els 11 magistrats decideixen noaplicar fil per randa la nova reforma del TC impulsada 'in extremis' a finals de legislatura. En cap moment invoquen l'article 92.4.b) de la reforma del TC, tal i com requeria Rajoy. Es tracta de l'article que inclou una advertència expressa de "suspensió de funcions" en cas de "delicte de desobediència".
El tribunal no veu amb bons ulls que el govern espanyol els converteixi en una sala penal per frenar el procés i les divisions en aquest aspecte s'haurien posat de manifest en un ple inusualment llarg que ha durat dues hores i mitja.
Amb tot, el TC marca un punt i a part amb la declaració de sobirania del 2013. Llavors només es va notificar explícitament al Parlament la suspensió cautelar "com a òrgan autonòmic corresponent" i es va publicar la decisió tant al DOGC com el BOE perquè els tercers es donessin per al·ludits. En cap cas es va informar la Generalitat ni cap persona en concret.
L'encarregat de notificar als 21 alts càrrecs és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'acord amb la providència del govern.
La Moncloa celebra la notícia
En cap cas el govern espanyol destaca la divergència del TC. Abans fins i tot que l'alt tribunal difongués la providència als mitjans, fonts de la Moncloa ja han celebrat la notícia. Estan "molt satisfets" que el TC "procedeixi com se li havia requerit", així com enviï advertències. En concret, destaca "la rapidesa" de la resposta de les institucions, que "en un termini de 48 hores han deixat sense efecte la resolució del Parlament de Catalunya impugnada". "Això demostra la fortalesa de les nostres institucions, la solidesa de la nostra democràcia i l'imperi de la llei a Espanya", afegeix.
A qui apunta TC?
Es posa de manifest en els últims dos paràgrafs del recurs que ha acceptat a tràmit el TC. Primer, enumera fins a 21 noms propis del Govern i del Parlament. Es tracta, en primer lloc, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas. I després inclou tots els membres de la mesa del Parlament i del Govern.
A banda hi ha el president de la Mesa, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet, i el secretari general del Parlament, Pere Sol.
I pel que fa al Govern: Neus Munté, Francesc Homs, Meritxell Borràs, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Jordi Jané, Santi Vila, Ferran Mascarell, Jordi Ciuraneta, Felip Puig, Germà Gordó, així com també "els qui resultin designats pel president de la Generalitat com a conseqüència de l'acte d'investidura".
10 dies per personar-se en el procés
Un cop admès a tràmit el recurs i acceptada la suspensió cautelar, tant el Parlament com el Govern tenen fins a 10 dies per recórrer la decisió. El govern espanyol demana que s'utilitzi la jurisprudència que ja va crear el TC amb la impugnació de la declaració sobiranista del Parlament per agilitzar els tràmits i tenir una resposta al més aviat possible.
Quan es pot suspendre un alt càrrec? El TC marca el calendari
La reforma de la llei del TC estableix que el TC ha de vetllar pel compliment de les seves resolucions, però deixa a les seves mans els terminis en què pot actuar, o no, si detecta un incompliment. El mecanisme que recull la llei estableix que, quan es decideixi a actuar, primer el TC ha d'advertir la persona o institució que podria estar incomplint una resolució, donant-li d'aquesta manera la possibilitat de rectificar.
La llei, però, no estableix el termini màxim de què disposa el Tribunal per fer aquest advertiment ni tampoc els dies que deixa al suposat incomplidor per actuar. Està previst que sigui el TC qui estableixi aquesta data límit per complir i, si se supera sense haver aconseguit el seu objectiu, ja pugui multar –fins a 30.000 euros– o suspendre de les funcions una persona o càrrec públic.
Això atorga al TC –i no al govern espanyol– el comandament sobre com dur a terme el procés. Seran els magistrats els que decidiran si actuen amb celeritat o bé si obren una finestra temporal àmplia després d'instar les institucions a acatar les seves suspensions. De fet, un cop certificat l'incompliment pot actuar directament sense escoltar les parts i donant un termini de tres dies als afectats per defensar-se.