Política 01/10/2017

Urnes, paperetes, i cues per votar: els col·legis electorals comencen a prendre forma

Els Mossos es limiten a obrir acta en cada centre. Els ciutadans podran votar a qualsevol lloc.

Ara
3 min
Urnes, paperetes, i cues per votar: els col·legis electorals comencen a prendre forma

BarcelonaEl referèndum segueix resistint a primera hora del matí. Els col·legis electorals, molts d'ells oberts a la nit i amb gent dormint-hi, han començat a omplir-se des de les cinc, seguint les instruccions que havien rebut de les entitats. Les urnes ja han començat a arribar a alguns centres, on el material electoral s'ha rebut amb passadissos, aplaudiments i crits de "Votarem". El Govern, a través del perfil oficial del referèndum, ha demanat que no es difonguin els centres en què ja han arribat les urnes, tot i que les xarxes socials s'han omplert de fotografies amb el material electoral arribant al centre. A les 9 hores totes les meses haurien d'estar ja conformades i iniciar la jornada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, les incidències en la llista inicial de col·legis electorals ha obligat el Govern a habilitar un pla B: un cens universal perquè els ciutadans puguin votar a qualsevol col·legi. Amb aquest sistema, l'executiu vol garantir la votació encara que no es puguin conformar els 2.315 centres previstos inicialment. En alguns casos, ja van caure de la llista aquesta setmana o ahir, quan els responsables van negar-se a obrir-los. En altres, s'han hagut d'improvisar alternatives aquest matí, com en el cas del col·legi electoral en què havia de votar el vicepresident Oriol Junqueras, que ha aparegut amb el pany segellat per silicona.

"Podem celebrar amb garanties el referèndum", ha celebrat el conseller de Presidència, Jordi Turull, en una primera compareixença matinal. Turull ha destacat que l'1-O no es podrà celebrar "com es voldria", però que tot va en marxa. Als canvis en el cens s'hi afegeix que el Govern permetrà votar sense sobre -no n'hi haurà a tots els centres- i amb la papereta des de casa. Tot i això, sí que hi haurà paperetes als centres electorals.

Amb la Sindicatura Electoral exclosa, el Govern ha confornat un grup d'experts amb l'objectiu de fer "un seguiment de la jornada" i analitzar possibles vulneracions de drets. Són tots ells catedràtics i acadèmics de ciència política.

Tot queda pendent, però, de l'acció policial. L'ordre del TSJC que obligava els Mossos a desallotjar els col·legis els obligava a precintar els centres a les sis del matí, però ara per ara la policia catalana s'ha limitat a patrullar per diferents centres -en parelles d'agents- i aixecar acta. En la majoria de casos, segons els redactors de l'ARA desplegats per desenes de col·legis electorals, els agents s'han presentat al col·legi electoral i, en constatar la gran presència popular, han decidit marxar o quedar-se fora. er la seva banda, a les cinc del matí han començat a sortir desenes de vehicles de la Guàrdia Civil del port de Barcelona, desplegant el dispositiu de la policia espanyola.

La policia espanyola, però, també està activada. Des de les cinc del matí, desenes de furgons de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han sortit del port de Barcelona, on la majoria d'agents desplaçats d'arreu de l'Estat s'havien instal·lat les últimes setmanes. També a Tarragona i a Lleida hi ha hagut moviment policial davant de les casernes. De moment, però, cap col·legi electoral ha estat precintat. L'únic incident registrat a hores d'ara ha estat a l'Hospitalet de Llobregat, on la policia local ha requisat quatre urnes.

L'obertura dels col·legis està prevista per a les 9 del matí. Una hora abans, a les 8, el conseller de Presidència, Jordi Turull, i el d'Exteriors, Raül Romeva, compareixeran al centre de premsa del referèndum per explicar l'estat dels col·legis electorals i els possibles canvis. A l'hora prevista d'obertura dels centres serà el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, qui compareixerà davant dels mitjans a la seu de l'executiu de l'Estat a Barcelona.

stats