Sánchez anima Puigdemont a continuar pel camí del diàleg
Sánchez anima Puigdemont a continuar pel camí del diàleg
En el torn de resposta de Pedro Sánchez davant l'Eurocambra, el president del govern central ha assegurat que "Espanya és una de les democràcies més plenes del món", davant les acusacions de la dreta d'estar atemptant contra l'estat de dret. A més, ha acusat el Partit Popular d'estar bloquejant la renovació del CGPJ i s'ha mostrat obert a tornar a negociar l'òrgan.
També ha animat Puigdemont a continuar en el camí del diàleg: "Vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho, i que ho hem de fer per les vies de la política, de la negociació i de la Constitució". El president espanyol ha remarcat que l'amnistia és una llei "constitucional" i que una àmplia majoria del Congrés li dona suport. “Els indults han funcionat, la negociació i la normalització institucional estan funcionant i estic convençut, a més, que l'amnistia apuntalarà l'objectiu de la convivència. Avui la situació a Catalunya és infinitament millor que la que hi havia el 2017”, ha assegurat.
Sánchez també s'ha referit directament a Manfred Weber. "Està vostè còmode amb els seus aliats? Estic molt content que després de 20 anys li hagi començat a interessar la política espanyola. Però informi's sobre el que passa, no es cregui el que diuen els seus companys", ha dit, i ha afegit si sabia quines eren les polítiques que estan implementant "els seus aliats de la mà de Vox a Espanya". Ha acabat amb una pregunta molt dura: "Vostè seria capaç de posar noms de carrers als dirigents del Tercer Reich?"
Riba (ERC) celebra que Sánchez s'hagi adonat que el "conflicte català també és una carpeta europea"
L'eurodiputada d'Esquerra Diana Riba ha celebrat que Sánchez s'hagi adonat que el conflicte entre Catalunya i Espanya és "una carpeta europea" i que, per tant, "la recepta és europea". "Més pacte i més democràcia. Nosaltres posem sobre la taula un referèndum. I vostè, senyor Sánchez, què posa sobre la taula?", li ha preguntat Riba.
Solé (ERC) demana a Sánchez continuar lluitant per l'oficialitat del català a la UE: "És urgent guanyar la batalla"
L'eurodiputat republicà Jordi Solé ha demanat en català a Sánchez que continuï amb la "batalla" per aconseguir que el català sigui oficial a la Unió Europa. "És urgent guanyar-la", ha insistit el representant d'Esquerra, que ha recordat que és una llengua que parlen més de 10 milions d'europeus.
Ciutadans acusa Sánchez de saltar-se els valors europeus per "set vots"
L'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha acusat Sánchez de "sacrificar els valors europeus per set vots". "El seu major pecat ha estat vulnerar els principis europeus en benefici propi, ha afegit.
Vázquez (Cs) diu que Sánchez ha "menyspreat" la presidència per prioritzar l'oficialitat del català a la UE
L'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha criticat que Sánchez hagi "menyspreat el capital polític" de la presidència del Consell de la UE i que hagi prioritzat la lluita per fer oficial el català, el gallec i l'euskera. En canvi, a parer l'eurodiputat taronja, ha deixat en segon pla l'acord Mercosur i altres grans reptes de la Unió Europea. També ha carregat, per descomptat, contra la llei d'amnistia, que "rebenta el principi d'igualtat", i tracta diferent els eurodiputats de Junts, que l'han mirat amb "sornegueria".
Dolors Montserrat: "¿De veritat que uns mesos més a la Moncloa compensen acabar amb la llibertat judicial?"
La popular Dolors Montserrat ha assegurat que l'amnistia crea "una Espanya de primera i una de segona". També ha recordat que Felipe González va qualificar la mesura d'"intolerable". "¿De veritat que uns mesos més a la Moncloa compensen acabar amb la llibertat judicial?", s'ha preguntat la política catalana.
Puigdemont pressiona Sánchez pel català a la UE: "Si deixa escapar les oportunitats, les conseqüències no són agradables"
L'expresident Carles Puigdemont ha criticat a l'Eurocambra que el català no sigui oficial a la Unió Europea i que no hagi pogut fer la seva intervenció, que ha durat un minut, en la seva llengua materna. "La nostra llibertat d'expressió en aquesta cambra val menys que la vostra", li ha dit al president espanyol, Pedro Sánchez. En aquest sentit, també l'ha pressionat per aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees. "Si deixa escapar les oportunitats, les conseqüències no són agradables", ha advertit.
Buxadé compara el govern de Sánchez amb el Front Popular del 1936
El conservador Jorge Buxadé ha comparat el govern de Sánchez amb el de la República del 1936. "El febrer de 1936, un front popular tan antidemocràtic com el seu govern va amnistiar aquells que s'havien aixecat contra la nació i l'ordre republicà. Mesos més tard, el seu líder, Lluís Companys, es va convertir en el responsable de l'assassinat de més de 8.000 espanyols". També ha assegurat que l'amnistia és "l'acte més gros de corrupció política de la història d'Espanya".
El grup liberal evitar criticar l'amnistia tot i la pressió de Ciutadans
El primer eurodiputat liberal que ha parlat a l'Eurocambra, Stéphane Séjourné, ha evitat parlar de la llei d'amnistia i ha apostat per la defensa de l'estat de dret en general. Aquesta intervenció contrasta amb les que fa normalment a l'Eurocambra Ciutadans, que forma part del grup parlamentari dels liberals i pressiona sempre per atiar l'anticatalanisme.
Weber torna a carregar contra Sánchez per la llei d'amnistia
El president del PP Europeu, Manfred Weber, ha criticat durament Sánchez per pactar la llei d'amnistia amb els partits independentistes i ha recordat que la Comissió Europea està "preocupada" i que està "formulant preguntes". "No pot estar cinc anys al poder dient que l'amnistia no és constitucional i després acordar-la", ha dit Weber.
També ha afirmat que el concepte 'lawfare', que finalment no s'ha inclòs al text legislatiu sobre la mesura de gràcia, "no respecta la separació de poders", i ha recordat que Felipe González també s'ha oposat públicament a la llei d'amnistia.
La socialista Iratxe García dona les gràcies a Sánchez per haver liderat "una Unió amb més justícia social"
La socialista Iratxe García Pérez ha donat les gràcies a Sánchez per liderar la "construcció d'una Unió amb més justícia social". García Pérez ha fet un repàs del que ha de ser, segons ella, la "pàtria europea", que passa pel feminisme, els drets LGTBIQ+ i la pau. A més, també ha llançat un dard contra el partit popular: "No doneu lliçons sobre l'estat de dret, i menys quan fa cinc anys que bloquegeu la renovació del CGPJ ".
Weber critica el posicionament de Sánchez en la guerra d'Israel i Palestina: "El van aplaudir els terroristes de Hamàs"
El president del PP Europeu, Manfred Weber, ha carregat contra Sánchez i ha assegurat que la presidència espanyola del Consell de la UE "no ha sigut una història d'èxit". Més enllà de l'amnistia, ha criticat també el seu posicionament en la guerra d'Israel i Palestina. "El van aplaudir els terroristes de Hamàs", ha reblat el líder conservador.
Von der Leyen ressegueix els reptes de la presidència d'Espanya i no esmenta ni la situació de l'estat de dret ni l'amnistia
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha resseguit els principals reptes que ha hagut d'afrontar el govern espanyol al capdavant del Consell de la UE, com la guerra d'Ucraïna i la de Palestina i Israel, la crisi energètica o les negociacions de la reforma migratòria. En canvi, tot i que Von der Leyen és de la mateixa família política que el PP Europeu, ha evitat esmentar la situació de l'estat de dret a Espanya i la llei d'amnistia acordada per Pedro Sánchez amb els partits independentistes. "Malgrat la bellesa d'Espanya, aquesta presidència serà recordada per les circumstàncies, que han sigut grans reptes", ha dit Von der Leyen.
Sánchez evita parlar sobre l'amnistia
Tot i que el debat d'avui a Estrasburg ha generat una gran expectació mediàtica a Catalunya i a Espanya pel context polític actual, Pedro Sánchez ha evitat en la seva primera intervenció parlar sobre l'amnistia i l'estat de dret.
Sánchez demana als països europeus dir "prou" a la mort de civils i nens a Gaza
En la compareixença de Pedro Sánchez per acomiadar la presidència del govern espanyol del Consell de la UE, el socialista ha demanat unitat davant la invasió d'Israel a Gaza. «Si volem que el món ens respecti com a actor geopolític, hem de condemnar, lògicament, l'atac de Hamàs i el terrorisme, però amb la mateixa convicció hem de dir 'prou'. Prou de la mort de civils i nens a Gaza», ha dit. A més, també ha demanat que se segueixi treballant per a incloure a Ucraïna i els països dels Balcans a la Unió.
Una Eurocambra semibuida escolta Pedro Sánchez
Malgrat l'expectació que ha provocat el debat d'avui a Estrasburg entre els mitjans catalans i espanyols, el cert és que l'Eurocambra està bastant buida, amb només un 20% dels seients ocupats. La majoria d'aquests seients els ocupen eurodiputats catalans i espanyols.
Pedro Sánchez: "Ha estat una presidència exitosa"
En la seva compareixença davant l'Eurocambra, Pedro Sánchez ha assegurat que "la presidència espanyola ha estat una presidència exitosa". "Europa ha guanyat amb un govern progressista", ha dit. Sánchez, sobretot, ha volgut destacar la feina feta per impulsar la reindustrialització d'Europa. A més, ha assenyalat que s'ha fet tenint en compte una "agenda verda".
Sánchez ha volgut remarcar també el seu paper unificador. El president espanyol ha assegurat que durant els seus mesos de governança els països europeus s'han tornat a cohesionar. "Ja ningú parla de Brexit, ningú vol marxar d'Europa", ha dit.
Puigdemont ja és a l'Eurocambra
Puigdemont ja és a l'Eurocambra. L'expresident de la Generalitat, malgrat no tenir grup, també participarà en el debat com a eurodiputat.
De Puigdemont a l'ultra Buxadé: aquests són els eurodiputats catalans que debatran amb Sánchez
L'expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont intervindrà avui en el debat al Parlament Europeu amb el president espanyol, Pedro Sánchez, però no serà l'únic. Està previst que hi parlin també la cap de files del PP espanyol a Brussel·les, Dolors Montserrat, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, els eurodiputats d'ERC Diana Riba i Jordi Solé, i el de Cs Jordi Cañas.