Política16/09/2015

El PP imposa la tramitació exprés al Congrés perquè el TC pugui inhabilitar Mas

Els populars es queden sols en la defensa de la reforma de l'alt tribunal. Es tracta d'una via d'ofec legal al procés català

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridA només 10 dies del 27-S, Madrid ha engegat aquest dimecres la maquinària legal per aturar el procés català. El Congrés inicia, amb el debat de presa en consideració de la proposició de llei, la tramitació exprés per a la reforma del Tribunal Constitucional (TC). Es tracta d'una llei creada amb l'objectiu d'inhabilitar Artur Mas, si és investit de nou president de la Generalitat, o qualsevol polític que desobeeixi les sentències de l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta nova norma, el govern de Mariano Rajoy busca convertir el TC –concebut per deliberar sobre lleis i resoldre els conflictes entre l'Estat i les comunitats– en una mena de sala penal amb capacitat d'actuar contra els que no acatin les seves resolucions, cosa que preveu el full de ruta de Junts pel Sí. Actualment, si un càrrec públic no respecta una sentència del Tribunal Constitucional pot afrontar-se a sancions de fins a 30.000 euros o bé a una inhabilitació. Això sí, l'encarregat de decidir-ho és el Tribunal Suprem, que té la competència de jutjar, per la via penal, els aforats, en un procés que acostuma a ser molt llarg i farragós. Un clar exemple d'això és la feixuga instrucció de la querella del 9-N al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Durant la presentació de la proposició de la llei, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, no ha amagat ni un segon els seus propòsits. Ha assegurat que "a ningú li sortirà gratis desacatar la llei" perquè "la sobirania no es pot parcel·lar ni dividir ni desballestar, com pretenen alguns".

Rebuig frontal de l'oposició per inconstitucional

Cargando
No hay anuncios

Tota l'oposició en ple ha rebutjat la reforma presentada pel PP tot just a principis de mes i a només tres setmanes de les eleccions catalanes. L'han titllat d'inconstitucional i electoralista perquè consideren que no és potestat del TC promoure sancions o inhabilitacions i ordenar al govern central prendre les mesures oportunes contra qualsevol persona o institució.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha qualificat la reforma de "salt al buit", perquè amb "aquest tipus de viatges [el PP] augmentarà la crisi de convivència a Catalunya i s'endurà per davant el TC". Ha advertit, a més, que la proposició de llei també contempla inhabilitar un president del govern espanyol i del risc que pot suposar això si canvia el partit que presideix la Moncloa. Però per als socialistes, sobretot es tracta d'una mesura electoralista, per haver posat el Congrés "al servei del comitè de campanya electoral del PP".

Cargando
No hay anuncios

El debat ha derivat en una pugna sobre l'actuació del PP respecte a Catalunya, on el PSOE ha recordat que els populars van recollir signatures contra l'Estatut "utilitzant Catalunya per treure vots a la resta d'Espanya" i han acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'haver faltat al respecte dels catalans. "Vostès han estat incapaços de defensar la unitat d'Espanya amb intel·ligència, diàleg, i posant els interessos generals per sobre dels del seu partit. Menys mal que només queden tres mesos perquè deixin de destrossar la convivència entre els espanyols", ha sentenciat Antonio Hernando.

Una llei "anti-Mas"

Cargando
No hay anuncios

Des de CDC estan convençuts que es tracta d'una reforma del TC feta a mida per acabar amb Artur Mas per la via ràpida, i per això la titllen de llei "anti-Mas". El portaveu de Convergència al Congrés, Pere Macias, considera que estem davant d'una "llei antipersona" i d'un "muntatge" per instrumentalitzar el TC. Macias ha criticat durament que el portaveu del PP hagi titllat de "tribu" els partidaris de la independència. "Vostè m'ha insultat a mi i als 1,8 milions de persones que van sortir al carrer" durant la Diada, ha assenyalat.

"Això sí que recorda els anys 30", va dir el president en funcions de la Generalitat quan va conèixer la proposta del PP. L'oposició denuncia que els populars van presentar la iniciativa l'1 de setembre, amb la presència al Congrés del candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol. "S'ha acabat la broma", va dir llavors en una visita que es va interpretar com un acte electoral.

Cargando
No hay anuncios

Unió considera "lamentable" i "vergonyosa" l'actitud del PP, perquè és "incapaç de donar respostes a un greu problema". "Cap iniciativa presentada per un sol grup resoldrà aquesta situació ni tampoc la urgència ni la imposició d'un sol grup parlamentari", ha dit la diputada Montserrat Surroca, en un nou debat sense la presència del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

"No els tenim por"

Cargando
No hay anuncios

"No els tenim por". Aquest és el missatge que ha enviat el diputat d'Esquerra Joan Tardà, que ha defensat que els polítics catalans no "trairan els seus principis" malgrat les "amenaces" del govern espanyol. I ha invocat la imatge de Lluís Companys empresonat arran de la decisió del Tribunal de Garanties de la II República: "Què ens proposen, tornar al passat? Aquest és el futur?".

El portaveu d'IU, Joan Coscubiela, ha titllat directament la proposició de llei de "reforma encoberta de la Constitució" perquè pretenen "la modificació de la naturalesa i funcions d'un dels pilars del sistema democràtic". "Deixi'ns votar d'una pu-nye-te-ra vegada", ha conclòs Coscubiela.

Cargando
No hay anuncios

Des d'UPyD, la seva líder, Rosa Díez, ha titllat la reforma de "nyap" i d'"innecessària" perquè "ja existeixen eines per complir les resolucions del TC". "Hi ha un govern despòtic a Catalunya. I a Espanya, un govern sense coratge per actuar políticament", ha afegit.

Una llei aprovada en menys de dos mesos

Cargando
No hay anuncios

El Congrés ha donat llum verda a la proposició de llei del PP amb 183 vots a favor i 144 en contra. Es tracta d'una mesura que es tramita per via d'urgència, però encara serà necessari un segon debat al Congrés, programat per al 29 de setembre, per aprovar el text i enviar-lo al Senat. Està previst que la cambra alta hi doni el vistiplau a l'octubre, també gràcies al corró de la majoria absoluta dels populars, i quan la modificació del TC es publiqui al BOE, el TC ja podrà engegar la maquinària per frenar el procés.

Amb aquest mecanisme, la Moncloa manté l'aposta per seguir judicialitzant un tema polític. Així Rajoy es deslliura d'utilitzar mètodes més dràstics, com l'amenaça de la suspensió de l'autonomia aplicant l'article 155 de la Constitució, que es podria interpretar com un atac a tots els catalans. El govern espanyol ha volgut desvincular-se de la mesura i, de fet, ni Rajoy ni la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, han estat aquest dimecres a l'hemicicle durant el debat de la proposició de llei.

Abans de l'inici del debat, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que Espanya es convertirà en una "democràcia més dèbil" si s'aprova la reforma, perquè amb la proposició de llei el govern de Mariano Rajoy "instrumentalitza institucions tan importants com el TC per a finalitats partidistes i electorals". "Avui és un pèssim dia per a la democràcia espanyola", ha insistit en declaracions als passadissos del Congrés. El PSOE ha promès derogar aquesta reforma si arriba a la Moncloa després de les eleccions generals. Però a Rajoy encara li quedarà un període de gràcia entre l'octubre i el gener –si canvia el color del govern espanyol– perquè s'apliqui la reforma.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va defensar dimarts al vespre que "qualsevol reforma servís per imposar el principi de legalitat" i va negar que amb decisions com aquestes "s'empleni el vas de l'independentisme".