Política 15/04/2023

Comença el càsting de presidentes del Parlament: seguirà Borràs dirigint la cambra?

La JEC ha activat el compte enrere per a una nova elecció en cas que resolgui contra la dirigent de Junts

5 min
Laura Borràs aquest dijous després de conèixer la sentència

BarcelonaAmb la decisió de dijous de la Junta Electoral Central (JEC) s’activa el procediment perquè la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, es quedi sense escó a la cambra catalana. Tal com va passar amb l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà –i abans amb el llavors president del Govern, Quim Torra–, ara la vicepresidenta de la cambra, Alba Vergés, té la responsabilitat de traslladar a la JEC quines decisions prendrà arran de la condemna a Laura Borràs per prevaricació i falsedat documental. Si no li retira l’escó, el més previsible és que sigui directament la JEC qui ho faci en plena campanya de les eleccions municipals. Què passarà a partir de llavors? Si s'arriba a aquest escenari, s'iniciarà el procediment per escollir una nova presidència al Parlament, per a la qual ja hi ha noms sobre la taula, tot i que ben segur no estarà exempt de polèmica: "[Alba Vergés] Ja ha vulnerat els meus drets. Deliberadament. Premeditadament. Injustament. Antidemocràticament", va etzibar divendres Laura Borràs.

1.
Laura Borràs
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, aquest dimarts al despatx d'audiències del Parlament

La líder de Junts no abandonarà la presidència del Parlament voluntàriament, ja que considera que fer-ho seria donar la raó als que la volen apartar i a la justícia espanyola. "Jo no ho deixo estar, perquè deixar-ho estar és més còmode, però no serveix per avançar", ha dit aquest dissabte. És per això que intentarà guanyar la partida a la JEC i denunciar la intromissió en la sobirania del Parlament que, a parer seu, significa l’actuació de l’administració electoral.

Paral·lelament, la cambra tornarà a defensar que el reglament només preveu la retirada de l’escó en cas de sentència ferma, malgrat que aquest argument ja hagi estat descartat pel Tribunal Suprem. Aquesta vegada, però, incorpora un matís diferent dels anteriors: Borràs ja està suspesa i, per tant, no exerceix el càrrec. Què dirà la JEC sobre això? És una incògnita, però en la remota hipòtesi que acceptés que se seguís en la situació actual esperant una sentència ferma, Borràs continuaria sent presidenta sense funcions. Si, en canvi, la JEC li retira l'escó, s’obrirà un debat intern dins del partit sobre possibles candidats alternatius. Una de les opcions que ha defensat l’entorn de Borràs és no posar sobre la taula cap nom com a símbol de protesta –com va dir l'expresident Quim Torra.

2.
Anna Erra
L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, fotografiada al consistori

Si la JEC retira l’escó a Laura Borràs i Junts decideix presentar un nou candidat a la presidència, el perfil amb més força ara mateix és Anna Erra (Vic, 1965). L’actual alcaldessa de la capital osonenca –amb majoria absoluta– i diputada al Parlament fa temps que apareix en totes les travesses, tenint en compte que no es torna a presentar a les eleccions municipals i que ostenta un dels càrrecs orgànics de més rang a Junts, el de vicepresidenta. De fet, va ser la segona més votada –per darrere de Jordi Turull i per davant de Borràs– en l'últim congrés del partit, a Argelers l'any passat.

El nom d'Anna Erra és el que defensa el sector més pragmàtic del partit, i segons diverses fonts és també el que té sobre la taula el secretari general, Jordi Turull, malgrat que ell ha mantingut en tot moment que no avançarà escenaris fins que no es confirmi que Borràs es queda sense escó. "Quan arribi el moment decidirem, però ens resistim que arribi el moment", va dir en l'última roda de premsa.

El perfil d'Erra no genera anticossos a Esquerra i seria una diputada a la qual, arribat a l'escenari, els republicans podrien donar suport per assolir la majoria. Ara bé, ¿seria una candidata idònia per ser la substituta de Laura Borràs? ¿Genera consens en la part més dura de Junts? Els més afins a la presidenta suspesa de la cambra consideren que, en cas que s’optés per presentar un nou candidat, l’opinió de Laura Borràs hauria de ser determinant, tal com va explicar l'ARA.

3.
Marta Madrenas
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Tot i que Anna Erra és el nom que fa més temps que és a les travesses, també n'apareix un altre que, segons algunes fonts, encaixaria més amb el sector més dur de Junts: Marta Madrenas (Girona, 1967). L'alcaldessa gironina, que governa conjuntament amb Esquerra la ciutat, és actualment diputada al Parlament i, com Erra, tampoc es torna a presentar a la reelecció a les eleccions municipals del 28 de maig. A diferència de l'alcaldessa de Vic, per exemple, va defensar obertament la sortida de Junts del Govern –posició que liderava Borràs– quan es va sotmetre a votació de la militància. En aquest sentit, no només coincidiria amb el que va defensar la presidenta del partit en aquell moment, sinó també amb l'expresident Carles Puigdemont. De fet, Madrenas es considera una de les dirigents properes a l'expresident exiliat. Ella, de fet, va arribar a l'alcaldia el març del 2016, dos mesos després que Puigdemont fos investit president de la Generalitat.

4.
Assumpta Escarp
Assumpta Escarp en una imatge d'arxiu al Parlament

Des del PSC insisteixen que el grup parlamentari encara no ha parlat sobre possibles candidats a presidir el Parlament, però també admeten que, si aquest escenari s'arribés a produir, l'actual vicepresidenta segona de la mesa, Assumpta Escarp, seria una opció lògica. Una opció que passaria perquè Borràs perdés l'escó i Junts i ERC no fossin capaços d'acordar el substitut. Escarp (Terrassa, 1957) té un perfil "gestor" i un coneixement "profund" de la cambra, assenyalen diverses veus. La diputada porta 37 anys al PSC, va estar molt vinculada a l'Ajuntament de Barcelona i va fer el salt al Parlament de la mà de Miquel Iceta el 2015. "Soluciona problemes", explica un company del partit que recorda que va precedir Salvador Illa a la secretaria d'organització dels socialistes. En paral·lel, Escarp ha cuidat molt les relacions amb altres partits. El seu tarannà ha tendit a la discreció en els plens i a la cerca de consensos. Té bona relació amb la vicepresidenta primera de la mesa, Alba Vergés (ERC). Aquest perfil pot servir per convèncer altres partits, com els comuns i ERC. No obstant, aquest és un escenari encara llunyà, i els socialistes esperen abans els moviments de la bancada independentista.

5.
Alba Vergés
Alba Vergés, vicepresidenta del Parlament I presidenta en funcions, durant l’acte d’entrega de la Medalla d’Honor de la cambra.

Quan el 2011 es va afiliar a ERC, Alba Vergés (Igualada, 1978) probablement no es podia ni imaginar que en la següent dècada interpretaria quasi tots els papers de l'auca: primer va ser diputada, després consellera de Salut de la pandèmia i finalment vicepresidenta del Parlament. El paper de presidenta interina en substitució de Borràs li va caure a sobre en un mal moment, ja que feia poc que li havien assignat un repte gens senzill: intentar desallotjar Marc Castells de l'alcaldia d'Igualada. Ha repetit més d'una vegada que no vol perpetuar-se en la seva funció interina actual, però si no hi ha pacte per trobar un nou president de la cambra podria haver de liderar-la fins al final del mandat. Fonts d'ERC asseguren que estan disposats a "parlar, pactar i acordar" que hi hagi un nou president de Junts, però exigeixen que primer sigui aquest partit qui desfaci "l'embolic" i aclareixi l'interrogant clau: si vol o no vol substituir Borràs. El president Aragonès va ser el primer a enviar-los un senyal, assegurant que manté una "excel·lent" relació amb Anna Erra, un perfil que per als republicans no seria problemàtic.

stats