DRET A DECIDIR
Política15/09/2014

La col·lisió entre Duran i Junqueras fa trontollar la unitat

A 24 hores del debat de política general, el líder d’Unió acusa ERC de “trencar” el front comú pel 9-N en insistir en la desobediència

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaTan sols tres dies després de l’èxit mobilitzador de la V, que havia revitalitzat els ànims a les files sobiranistes després d’un agost enterbolit pel cas Pujol i per discrepàncies públiques entre els protagonistes del procés, el front unitari pel dret a decidir ha tornat a trontollar. I ho ha fet en un moment especialment delicat, a les portes d’una setmana de vertigen, que arrenca avui amb la primera de les tres jornades del debat de política general al Parlament -aquesta tarda l’encetarà Artur Mas amb el seu discurs de balanç i perspectives- i que divendres s’acostarà al punt culminant amb l’aprovació de la llei de consultes. La fragilitat del bloc sobiranista va tornar a posar-se ahir de manifest, quan van tornar a aflorar amb cruesa les desavinences estratègiques entre Oriol Junqueras i Josep Antoni Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pel·lícula dels fets d’ahir arrencava a primera hora en arribar als quioscos l’entrevista a Junqueras que El Mundo publicava en portada. En conversa amb Salvador Sostres, el president d’ERC desgranava tot un seguit d’idees que grinyolen amb el full de ruta que té Mas al cap. D’entrada, parlava de “desobediència” en cas que l’Estat -via Tribunal Constitucional (TC)- suspengui el marc legal català amb què es pretén celebrar la consulta del 9 de novembre. “Desobeirem les lleis espanyoles però obeirem el mandat que tenim del Parlament i que ens van donar els catalans en les eleccions del 2012”, raonava Junqueras. Mas ha insistit en els últims mesos a garantir que la consulta respectarà la legalitat, mentre que els primeres espases tant de Convergència com d’Unió han evitat parlar de desobediència.

Cargando
No hay anuncios

Pressió a Mas perquè posi les urnes

Junqueras afinava el seu raonament a les pàgines d’ El Mundo : “Ha arribat l’hora de saltar-se les lleis espanyoles. Ha arribat l’hora de prescindir de la legitimitat espanyola per crear la nostra pròpia. Ha arribat l’hora de saltar-se el marc legal anterior per crear el següent, com passa sempre en cas d’independència”. Màxima pressió al Govern perquè no s’arronsi encara que l’Estat posi totes les traves legals possibles a la consulta. Després de les reiterades apel·lacions de Mas a preservar la unitat al voltant del procés, Junqueras advertia que “la unitat és propiciar tots junts que puguem votar el 9 de novembre”.

Cargando
No hay anuncios

El president d’ERC reduïa al mínim les possibilitats que Mas acabi a la presó per cridar els catalans a votar sí o sí i abocava tot el seu escepticisme al damunt d’una de les alternatives al 9-N que el president de la Generalitat ha suggerit més d’un cop: les eleccions plebiscitàries. “Unes eleccions autonòmiques, per molt aire plebiscitari que els donéssim, continuarien sent autonòmiques, el sistema proporcional les desvirtuaria com a referèndum i molta gent acudiria a votar moguda pels més diversos assumptes”.

Duran només hi veu “disbarats”

Cargando
No hay anuncios

Aquesta va ser probablement l’única reflexió que compartia Duran d’una entrevista que, com ell mateix va reconèixer, l’havia sublevat. “Anem bé! Mai en una entrevista havia llegit tants disbarats. I ells poden governar d’aquí quatre dies!”, va etzibar des del seu compte a Twitter el president del comitè de govern d’Unió, que des de la Diada havia evitat els focus.

Duran va voler subratllar en primer lloc que segueix volent la consulta, però va puntualitzar que el pacte per fer-la preveu que se celebri “emparada en la legalitat”. I, en contraposició als arguments esgrimits per Junqueras, “de legalitat no n’hi ha diverses, només una”. “La consulta ha de garantir escrupolosament totes les condicions democràtiques per ser reconeguda i respectada i per no fer el ridícul”, va advertir el màxim dirigent democristià. Per això, a parer seu, “quan Junqueras proposa desobediència a la llei està trencant la unitat i, a més, és un tret al peu al procés”. I ho va argumentar alertant que si “el 51% desobeís la llei espanyola” estaria adobant el terreny perquè “el 49% digués que no vol complir la catalana”.

Cargando
No hay anuncios

Els retrets no van aturar-se aquí. Es tractava d’una sèrie de nou tuits, que Duran podria haver fet fa dies per replicar declaracions semblants des de les files d’ERC, però s’havia esperat a fer palès el seu malestar un cop passada la Diada. Després de deixar caure que els republicans, atenent el que apunten les enquestes, podrien aconseguir el timó de la Generalitat en les següents eleccions, Duran va llançar un últim dard: “Potser és el que vol el PP: que guanyi ERC i ho destrossi tot. A Espanya coneixen la història del que ha passat quan han governat”.

ERC renuncia a respondre

Cargando
No hay anuncios

En l’entrevista Junqueras havia fet una al·lusió irònica al “senyor Duran i Lleida, que és fantàstic”. I el cap de files d’Unió li va tornar la pilota. “Fem-ho tots junts i bé, fantàstic senyor Junqueras”. El to emprat per Duran va ser inusualment bel·ligerant. Malgrat tot, Junqueras va quedar-se mut tota la tarda. “La millor resposta és ignorar-lo”, van assenyalar a l’ARA fonts republicanes.

Qui sí que va treure lleugerament el cap va ser, també des de Twitter, el coordinador general de CDC, Josep Rull: “No demanem als catalans que incompleixin una llei espanyola sinó que en compleixin una de catalana. Perquè la legitimitat democràtica és nostra”. Un missatge calculat per desmarcar-se de Duran però també del llenguatge de Junqueras. A CDC era evident el malestar per aquest nou incendi a escasses hores del discurs de Mas a l’hemicicle del Parlament. I fonts nacionalistes es mostraven pessimistes: “La V ha sigut potser l’última gran demostració d’unitat. A partir d’ara, tot pot empitjorar”.