Política22/12/2020

Els col·legis electorals del 14-F tindran un responsable de seguretat sanitària

Els comicis costaran vuit milions d'euros més per adaptar-los al context de pandèmia

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaNous detalls del dispositiu del Govern de cara a les eleccions del 14 de febrer, que encara està pendent de rebre l'aprovació del Procicat. El mateix dia que entrava en vigor el decret de convocatòria electoral, el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha explicat que tots els col·legis electorals disposaran d'un "responsable de seguretat sanitària", que serà designat pels ajuntaments i tindrà com a objectiu garantir el compliment de les normes de seguretat arran de la pandèmia del covid-19. Unes mesures que, segons ha revelat el conseller en la roda de premsa posterior al consell executiu, augmentaran en vuit milions d'euros el cost habitual d'uns comicis autonòmics i faran pujar el pressupost fins als 20,5 milions (un 64% més que el 2017). Els diners extra es destinaran principalment a comprar gel o mascaretes i a contractar serveis de desinfecció dels punts de votació.

Cargando
No hay anuncios

Convençut que les eleccions es podran celebrar de manera segura malgrat la crisi sanitària, Solé ha recordat que l'executiu s'ha marcat el 15 de gener per decidir, en funció de les dades epidemiològiques, si cal ajornar excepcionalment la jornada electoral. Això passaria només en cas de confinament total o reducció dràstica de l'activitat social, tal com ja es va plantejar als partits en la reunió d'aquest dilluns al Parlament per abordar el dispositiu electoral. En aquesta trobada, que es repetirà el dia 11 de gener, també es va posar sobre la taula la possibilitat de votar per franges horàries i que els membres de les meses electorals siguin vacunats abans del 14-F, una possibilitat que Salut haurà d'avaluar si és "viable". Solé ha afegit que, també per evitar contagis, es fomentarà la votació per correu. Els ciutadans, de fet, ja ho poden sol·licitar des d'aquest dimarts, tant presencialment a les oficines de Correus com de manera telemàtica, mitjançant el DNI electrònic i els certificats IDCAT i T-CAT.

El conseller també ha explicat que els ciutadans que optin per votar per correu podran entregar la seva papereta al funcionari de Correus quan els porti a casa la documentació electoral, i que els invidents la podran rebre a casa en Braille si ho sol·liciten. Ha assegurat, a més, que el Govern vetllarà perquè tots els ciutadans rebin a casa una tramesa única amb totes les butlletes. "Amb això volem reduir la interacció social i que, en el cas del vot presencial, el ciutadà pugui tenir preparat el vot des de casa", ha resumit, i ha afegit que el Govern tornarà a demanar a la Junta Electoral Central que faciliti l'enviament d'informació als ciutadans residents a l'exterior abans de l'aprovació de les candidatures perquè, un cop aprovades, es puguin agilitzar els tràmits per votar. Una sol·licitud que ja s'havia fet un cop i ha estat rebutjada.

Cargando
No hay anuncios

11 de gener: el límit per presentar les llistes

Mesures a banda, amb l'activació del compte enrere electoral també queden concretats els terminis fins a les urnes. Es podran presentar llistes fins al dia 11 de gener, i el dia 13 seran publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La campanya, que com sempre durarà dues setmanes, començarà el divendres 29 de gener a les 0 hores i s'acabarà el 12 de febrer a la mateixa hora. En la mateixa roda de premsa, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha aprofitat per fer balanç d'una legislatura que –ha dit– ha estat "escapçada per davant i per darrere a causa de la repressió de l'Estat", que "va començar amb el 155, va continuar amb un judici i una sentència vergonyant" i ha acabat "abans d'hora" per la inhabilitació de Quim Torra com a president, ha sentenciat.