Colau es postula per seguir "compromesa amb Barcelona" en un acte amb Yolanda Díaz
Els comuns s'aferren al lideratge de l'alcaldessa i la vicepresidenta segona espanyola per afrontar les eleccions del 2023
Barcelona / Madrid"El meu compromís és amb Barcelona. No en tingueu cap mena de dubte". Amb aquestes paraules l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau s'ha postulat aquest matí per entomar el repte de revalidar l'alcaldia al consistori de cara a les municipals del 2023. Ho ha fet en la clausura de la III Assemblea de Catalunya En Comú, en què s'ha acordat l'estratègia del partit per a les següents municipals i les generals, i després que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, l'hagi emplaçat a tornar a ser candidata.
"Si decideixes assumir el repte de repetir l'alcaldia de Barcelona, compta amb mi", ha dit Díaz, que ha aprofitat aquest acte a Catalunya per defensar també el projecte de plataforma de diferents forces d'esquerres de cara a les generals. Colau ha entomat el guant: "No faré veure que no ho he sentit". I ha dit que està "més enamorada que mai de Barcelona" i que és "més municipalista que mai". Amb tot, ha evitat erigir-se directament en cap de llista i ha recordat que aquesta és una decisió que requereix una sèrie de processos interns: "Sobre qüestions electorals ja en parlarem".
L'assemblea dels comuns ha servit, per tant, per encarar en clau interna els passos a seguir de l'espai fins a les municipals i les generals. Els comuns s'aferren al lideratge de Colau per intentar revalidar l'alcaldia. La batalla per Barcelona és ara mateix la principal de Catalunya En Comú; per aquest motiu, aconseguir el suport d'ERC als pressupostos municipals és també important en les negociacions que els comuns mantenen amb el Govern per facilitar la tramitació dels comptes de la Generalitat. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, era present a l'acte a Montjuïc. I paral·lelament, l'espai també s'encomana a l'aposta de Díaz de cara a les generals. "Espanya necessita un lideratge com el de Yolanda Díaz", ha dit Colau: "Mai estaràs sola, caminarem al teu costat sempre".
La plataforma de Díaz s'obre pas malgrat les tensions Podem - Més Madrid
Díaz no té un repte fàcil. El seu objectiu és aglutinar en una mateixa plataforma l'espai que hi ha ara mateix disgregat a l'esquerra del PSOE. Per això, tots els seus moviments i cada una de les seves paraules són analitzats amb lupa. Va passar la setmana passada en l'acte organitzat per Iniciativa del Poble Valencià, el partit que dirigeix Mónica Oltra, on van convidar la mateixa Díaz i també la diputada de Més Madrid, Mónica García. No hi va ser cap membre de Podem. "Això és el començament d'alguna cosa meravellosa", va dir Díaz a València, tot i que des del seu entorn continuen remarcant que allà no es va llançar en públic la plataforma i recorden que el procés d'escolta que vol fer l'actual vicepresidenta segona pel territori per començar a aglutinar suports de la societat civil començarà l'any vinent.
Sigui com sigui, aquest diumenge ha reeditat la fórmula amb un acte amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, a més de Jéssica Albiach, Mónica Oltra i la secretària d'organització de Podem, Lilith Verstrynge, mentre que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, hi ha enviat un vídeo. "Després de València, si hi ha alguna cosa que tinc clara és que hi ha esperança", ha dit Díaz, que ha instat a "posar Catalunya al centre" remarcant la importància dels comuns per fer fort l'espai. "S'obre una etapa apassionant i esperançadora [...]. Necessitarem totes les mans, idees i mirades transformadores", ha dit al seu torn Belarra, que ha apostat per seguir l'experiència d'Unides Podem: "A Podem sempre hem cregut que en la diversitat hi ha la nostra major fortalesa, i per això hem conformat un espai confederal plural".
Justament un dels reptes majúsculs que afronta Díaz és el de fer confluir en un mateix projecte la societat civil amb les estructures dels partits. I aquí la incògnita és si serà capaç que tornin a compartir candidatura Podem i Més País després de la trencadissa arran de les discrepàncies entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. L'acte de València va representar un punt d'inflexió, pel fet d'haver aconseguit posar una representant de Més Madrid al costat de Yolanda Díaz. Ara bé, sense que Podem aparegués a la fotografia. I a l'assemblea dels comuns hi ha sigut Podem, però no Més País, tot i que hi estava convidat, segons diferents fonts consultades. Després de la imatge de València, els partits han tornat a les seves posicions inicials. De moment, on hi ha Podem no hi ha Més País, i a la inversa.
"No estem davant l'inici de res, sinó davant la constatació que aquest és el cicle de les dones", deia García l'endemà de l'acte de València. Podem, en canvi, i després de fer silenci durant tot el cap de setmana, assegurava que era un "pas important en la construcció del front ampli" que ha de liderar Díaz, deia la coportaveu lila, Isa Serra, que intentava treure ferro també al fet de no haver sigut convidats a l'acte. En canvi, l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, admetia la setmana passada que li hauria agradat que fossin a l'acte de València les ministres de la formació lila Irene Montero i Ione Belarra.
"La clau no seran els partits, però tindran un paper determinant", deia Iglesias també des dels micròfons de la Cadena SER. "No acceptaran dissoldre's ni que no es respecti la seva identitat", afegia. I aquesta és una mica la mare dels ous de tot plegat: com conjugar les sigles dels partits en una mateixa plataforma. Hi ha veus de l'espai que ja admeten que el rol de Podem deixarà de ser tan preponderant com fins ara perquè agafin força espais com el dels comuns d'Ada Colau i de Compromís. Sigui com sigui, fa ja unes setmanes Yolanda Díaz avisava: "Si hi ha una lluita d'egos, marxo".