Política27/11/2015

L'equip de Colau es nega a rebutjar la declaració rupturista del Parlament

Els vots de Barcelona en Comú, ERC, CiU –amb l'abstenció de la regidora d'Unió– i la CUP eviten que prosperi la proposició de desacord presentada pel PP

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaNo hi ha hagut fractura al bloc de Barcelona en Comú en un debat pantanós per al grup: el de la declaració rupva sacsejar Catalunya Sí que es Pot, que hi va votar en contra. Aquest divendres el PP proposava que el consistori rebutgés aquesta declaració i els regidors de l'equip de Colau, un a un, han votat en contra d'aquest rebuig. Pel que fa a la resta de regidors, l'únic vot no previsible ha estat el de la regidora d'Unió, Sònia Recasens, que s'ha abstingut. De manera que Barcelona en Comú, CDC, ERC i la CUP han fet front comú per no rebutjar la declaració rupturista. Ciutadans i PSC s'han alineat amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de defensar la posició del govern ha estat el tinent d'alcalde Jaume Asens, que en el seu moment va criticar que Catalunya Sí que es Pot votés en bloc al costat del que va anomenar "el búnquer" de Ciutadans i PP. Asens ha argumentat que el text que s'estava qüestionant té nou punts i que Barcelona en Comú n'hi ha alguns que veu amb bons ulls, com el de defensar el dret a l'avortament o a la sanitat. Ha defensat, també, que Catalunya és un "subjecte sobirà que té legitimitat per iniciar un procés constituent", però ha criticat que la declaració no inclogui la possibilitat d'un referèndum o d'un acord federal. I, per això, ha titllat de "barroeres" les formes del PP i ha instat els populars a defensar la celebració d'un referèndum i a no fer "electoralisme" amb Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Després de la primera intervenció d'Asens i quan encara no s'havia produït la votació, el convergent Jaume Ciurana, esperant una abstenció que no s'ha produït, ha acusat el tinent d'alcalde de fer una intervenció pròpia de la "vella política" i que, ha dit, li ha recordat "la CiU dels anys 90", la dels sís però nos.

Vist com s'intuïa que acabaria la votació, el republicà Alfred Bosch ha agraït al PP la presentació de la proposta que ha obert un debat que, segons ha remarcat, ha permès evidenciar que "Barcelona no està en contra de la independència".

Cargando
No hay anuncios

El debat sobiranista ja va sacsejar el consistori quan, en un ple extraordinari, l'abstenció dels regidors de Barcelona en Comú va fer que l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) no sumés prou suports. Una decisió que, en aquell moment, va esquinçar la relació entre l'equip de Colau i ERC.

La tensió s'havia fet palesa ja al ple quan, en un debat sobre externalitzacions, el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, com si emulés Pasqual Maragall –i la seva famosa acusació del 3%–, s'ha dirigit a la bancada convergent per etzibar un contundent: "Vostès tenen un problema i es diu Antoni Vives. I la Fiscalia els cridarà aviat per parlar de tot això". Ho ha dit en referència a les presumptes irregularitats que s'investiguen a l'agència pública Barcelona Regional durant el mandat anterior. Ofès per l'acusació, el cap de files del grup municipal de CiU, Xavier Trias, s'ha aixecat per defensar la figura de Vives, que va deixar el consistori al setembre. Colau, però, li ha remarcat que no tenia la paraula i no li ha permès gaudir de minuts extra per defensar l'excompany de grup argumentant que, en les paraules de Pisarello, no hi ha hagut insults personals.

Cargando
No hay anuncios

El grup de CiU, d'altra banda, també ha votat dividit a la proposició de la CUP que ha portat l'Ajuntament a expressar el seu "ferm rebuig" a la llei de l'avortament del PP. En aquesta votació, dos regidors de CiU hi han votat en contra (Sònia Recasens i Joaquim Forn), quatre s'han abstingut (Xavier Trias, Gerard Ardanuy, Raimond Blasi i Jordi Martí) i quatre hi han votat a favor (Mercè Homs, Francina Vila, Maite Fandos i Jaume Ciurana). PP i C's hi han votat en contra.

"No hi ha cap indici concret d'atemptat"

Cargando
No hay anuncios

El ple també ha abordat un tema de màxima actualitat: els mecanismes de seguretat davant l'alerta terrorista. A proposta de Ciutadans, s'ha debatut sobre els mecanismes que la ciutat té en marxa per protegir-se. "No tenim cap indici concret que hi hagi d'haver un atemptat", ha defensat Colau, que ha concretat que, això sí, com a ciutat internacional "hem d'estar preparats i hi hem estat treballant i hi seguirem treballant". Colau, però, ha retret a la cap de files de Ciutadans, Carina Mejías, que utilitzi aquest tema amb voluntat "electoralista". L'alcaldessa ha concretat que la mateixa nit dels atemptats a París va contactar amb tots els presidents dels grups municipals i es van posar tots els mecanismes en alerta i que ja s'ha convocat la junta de seguretat per abordar la situació.

La picabaralla s'ha traslladat a la tribuna de públic quan el PSC ha presentat la seva proposició per expressar el rebuig a la regularització de la prostitució voluntària, com va aprovar la comissió de drets socials, i instar a obrir un debat sobre el tema. Han coincidit a la grada membres del col·lectiu Putas Indignadas i veïns del carrer Robadors, que denuncien les dificultats de convivència amb aspectes com la prostitució i les drogues. La proposició socialista no ha prosperat perquè el vot de qualitat de l'alcaldessa ha decantat la balança a favor del 'no', després que CiU i PP hi hagin votat a favor, CUP i BComú en contra i ERC i C's s'hagin abstingut. La més contundent a l'hora de criticar-la ha estat la regidora de la CUP, Maria Rovira, que ha acusat els socialistes de "demanar només repressió" quan, ha dit, es tracta d'un tema que necessita un "debat complex".