11/02/2015

Colau planteja un projecte “guanyador” per “fer fora” Trias

BarcelonaAmb Ada Colau com a cap visible, la confluència de formacions d’esquerres que aspiren a ser alternativa de govern a Barcelona han iniciat el trajecte per sacsejar el mapa municipal. Ahir es va presentar el nom de la candidatura -Barcelona en Comú reunirà sota un mateix paraigua Guanyem, ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo- i en va transcendir l’estratègia, verbalitzada per la mateixa Colau. El projecte polític liderat per l’exportaveu de la PAH -per ser proclamada candidata oficial haurà de superar unes primàries que serviran per definir la llista definitiva- aspira a ser la veu “d’una majoria social que no està representada a les institucions” per “fer fora CiU” de l’Ajuntament. “El 24 de maig els veïns podran triar entre el model de ciutat de [Xavier] Trias, de corrupció, desigualtat, precarietat i atur, i la nostra alternativa, amb la gent com a protagonista”, va sintetitzar Colau, amb la voluntat de reduir la campanya a dues opcions: continuïtat o canvi.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per disputar el govern a CiU en un escenari molt fragmentat -el PSC, ERC i la CUP també disputen un ampli espectre de vot de progrés-, la coalició d’esquerres necessita presentar-se amb l’ambició de ser la força més votada a la ciutat. “És un projecte que neix amb una vocació clarament guanyadora”, va subratllar Colau, que va defugir pronunciar-se sobre eventuals pactes postelectorals, tot i que va apuntar que qualsevol decisió posterior a les eleccions se sotmetrà a l’escrutini de la militància. Barcelona en Comú encara ultima el programa electoral, però ahir va insistir que la seva proposta passa per “fer net”.

Cargando
No hay anuncios

A l’acte del Pati Llimona, Colau va exposar les línies mestres del projecte de confluència: garantir els drets socials en un context “d’emergència” per acabar amb els desnonaments i els talls de subministrament de serveis bàsics, combatre l’atur i les desigualtats, repensar i potenciar la participació ciutadana i trencar amb un model de ciutat pensat només per a les elits. “Barcelona s’està malvenent”, va expressar Colau, que va contraposar el projecte de “revolució democràtica” que capitaneja al model “corrupte” imperant, sense especificar els casos de corrupció ni els equips de govern als quals es referia. El discurs el van subscriure la resta de forces que integren la candidatura, inclosa ICV. “Avui comencem a dir en comú «Adéu, Trias»”, va apuntar l’ecosocialista Janet Sanz. El secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, va defensar que el poder “no estigui en mans de les màfies”.

El pes financer d’ICV

Cargando
No hay anuncios

La candidatura treballa en 13 eixos programàtics, que presentarà la setmana que ve. Entre les propostes defensades -el programa s’acabarà de configurar amb la participació de la ciutadania- hi figuren la creació de mesures fiscals que redistribueixin els beneficis generats pel turisme a la ciutat, la moratòria de noves llicències d’allotjaments turístics, l’increment de l’oferta de places d’escoles bressol de gestió pública, l’eliminació de processos de privatització de serveis públics, la racionalització dels càrrecs de confiança i dels assessors externs a l’Ajuntament i la utilització de les consultes com a instruments ciutadans per aprovar o vetar decisions preses per l’administració.

L’aliança d’esquerres implica un pacte programàtic, però també una entesa en el model organitzatiu, el finançament, el sistema de primàries i la designació formal de la candidatura. El projecte aprofitarà la musculatura econòmica d’ICV per finançar la campanya -es descarten els crèdits bancaris i s’obriran vies de mecenatge popular-. ICV és l’única formació de la confluència amb representació municipal i, per tant, amb accés a recursos públics i quota de presència als mitjans públics. La posició ecosocialista permet a la coalició obrir una finestra mediàtica i que no es perdin els vots als ens supramunicipals, com la Diputació. La designació formal de l’aliança serà Barcelona en Comú-E i computarà per l’Entesa pel Progrés Municipal, la marca blanca d’ICV. Pel que fa a les primàries, es planteja un procés obert que arrencarà aquesta setmana amb la presentació dels candidats a caps de llista, que aportaran equips de 5 a 20 persones. Seria una sorpresa que Colau no fos la cap de cartell escollida. Per ara és l’única aspirant que s’ha postulat.

Cargando
No hay anuncios

Guanyem, marca registrada

En paral·lel al litigi judicial per recuperar la marca Guanyem, el moviment de Colau ha optat pel nom de Barcelona en Comú, tot i haver-ne registrat d’altres els últims dies, com Confluència per Barcelona, Primavera Democràtica, Una Altra Barcelona o Revolució Democràtica. El canvi era obligat perquè el número u de la plataforma Hartos.org i regidor de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera per Ciutadans en Blanc, Julià de Fabián López, havia registrat Ganemos dos dies abans que Colau, que critica que el govern espanyol va ajudar el líder d’Hartos.org en la usurpació de la marca durant el litigi.