MOVIMENTS POLÍTICS

Colau impulsarà un partit d’esquerres a Catalunya

Planteja als seus socis una confluència estable, i estén la mà a la CUP i al sector catalanista del PSC

Barcelona en Comú, amb l’alcaldessa Ada Colau i Xavier Domènech, el cap de files d’En Comú Podem a Madrid, al capdavant, va fer ahir balanç d’un any d’èxits electorals.
Sara González / Maria Ortega
26/01/2016
4 min

BarcelonaAspirar a governar la Generalitat. És l’assignatura pendent de l’espai polític que lidera Ada Colau. Barcelona en Comú va presentar-se a les municipals i ara pilota l’Ajuntament. Va capitanejar la confluència d’En Comú Podem i va ser la força més votada el 20-D. De les eleccions catalanes del 27-S se’n va desentendre i ara veu, més que mai, que perquè les propostes del seu projecte tinguin recorregut necessita tenir pes al Parlament. És per això que l’alcaldessa va anunciar ahir que Barcelona en Comú obre el debat per consolidar una confluència d’esquerres en l’àmbit nacional. I que vol fer-ho amb temps, sense l’horitzó marcat d’unes noves eleccions. De fet, abans del pacte in extremis de Junts pel Sí i la CUP, l’organització ja debatia la urgència de decidir si es presentaria a unes eventuals eleccions catalanes. Tancat aquest escenari, han guanyat temps per cuinar un projecte més sòlid i estable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau, doncs, assumeix un nou repte després d’un any de suma d’èxits. Flanquejada pel seu cercle de confiança -entre ells el cap de files d’En Comú Podem, Xavier Domènech- va anunciar ahir, durant el balanç de la trajectòria de la formació, l’obertura d’un debat intern per impulsar l’assemblea constituent d’un nou espai polític que veu “necessari”. L’alcaldessa no vol parlar de coalició i es resisteix també a definir-ho com un partit, malgrat que a efectes pràctics actuaria com a tal. “Això no va de sopa de sigles”, va defensar. És per això que es va referir a un “moviment” ampli d’esquerres que prioritzi la defensa dels drets socials i del dret a decidir “en el seu sentit més ampli”. Es tracta d’un projecte ambiciós que tindria vocació de sumar el màxim nombre d’aliats. Colau va obrir la porta al sector més catalanista del PSC, que, diu, se sent “abandonat” pel seu partit en la defensa del dret a decidir, i també a la CUP.

Amb tot, la interpel·lació més directa la van rebre els que fins ara han sigut els seus socis electorals: ICV, Podem, EUiA i Equo. Tots ells han d’encarar en els pròxims mesos processos interns per renovar les seves direccions, fer balanç i debatre el procés de fusió. En aquests moments, però, la crida acaba de sortir del forn i és massa d’hora per saber si la creació d’aquest nou actor implicarà renúncies a les respectives marques, tot i que es dóna per fet que hauria de significar una reducció d’òrgans de presa de decisions per actuar a l’uníson i de manera més simplificada. Colau, que, avesada a les especulacions sobre els seus passos en el futur, ja va deixar clar que ni aspira a tenir un càrrec en la nova formació ni abandonarà el seu compromís com a alcaldessa, va posar com a patró a seguir la fórmula que Barcelona en Comú ja fa servir a escala municipal.

Els socis de Colau van rebre amb els braços oberts la proposta. La portaveu d’ICV, Marta Ribas, va avalar la necessitat de crear un espai d’esquerres “estable” i que aquest serà, de fet, un dels debats que s’afrontaran a l’assemblea que la formació celebrarà a l’abril, quan Joan Herrera i Dolors Camats seran rellevats. El principal punt de discussió se situarà en com crear el nou subjecte polític. “No ens plantegem la dissolució”, expliquen fonts de la direcció. Consideren que hi ha una “sintonia en el discurs” i que ara caldrà veure com es materialitza. I és que una part d’ICV és reticent a la desaparició de les sigles.

El dilema de la marca pròpia

Des de Podem Catalunya assenyalen els ecosocialistes com l’actor més rígid a l’hora d’encarar aquest procés. “No sabem si haurem de renunciar al nom, mai ho prioritzem, però sabem que ICV tindrà més dificultats. Nosaltres som més líquids”, expliquen fonts de la cúpula de Podem. Això sí, tenen clar que l’objectiu ha de ser crear “una única demos de militants”. La formació lila afrontarà el debat en una assemblea ciutadana a la primavera per escollir el nou consell ciutadà i la nova direcció, en què els seus cercles expressaran si estan d’acord amb la creació del nou espai o no.

També EUiA té pendent celebrar enguany una assemblea per renovar la seva cúpula. Tot i que el secretari general, Joan Josep Nuet, es va mostrar convençut que els diferents actors del procés tindran “prou intel·ligència política” per trobar el punt d’entesa en el com, el quan i el qui, EUiA, que es va sumar a l’últim segon a la confluència del 20-D, no ho tindrà fàcil. Es tracta de perdre personalitat pròpia en pro d’un procés que inevitablement fa pensar en el del PSUC.

No espera dissolucions de sigles

En una entrevista radiofònica a Catalunya Ràdio, Colau ha assegurat que la seva proposta d'una "nova organització política" no condiciona cap partit a "renunciar a la seva identitat i història". En aquesta línia, ha dit que no espera que els partits que hi participen es dissolguin per crear un partit nou. "Si volen apostar per aquest espai però volen mantenir el seu propi fora d'aquesta formació, no hi ha cap problema", ha afegit.

De fet, ha explicat que aquesta nova formació, encara sense nom, "no és una simple coalició ni una suma de sigles", sinó un "espai en comú" que ha de ser el més "ampli i transversal" possible perquè sobrepassi les sigles "tradicionals" dels partits. La finalitat d'aquest nou espai ha de ser donar "representació" a les sensibilitats polítiques expressades amb la victòria de Barcelona en Comú a les eleccions municipals del 24 de maig i a la d'En Comú Podem les passades generals.

stats