Política 13/06/2015

Colau: "Feu-nos fora si no fem el que hem promès"

La nova alcaldessa afirma que el repte és gran i serà costós, estén també la mà a Trias per als grans acords i assegura que anirà al costat de Mas a defensar les inversions pendents de l'Estat i el dret a decidir

Ferran Casas /maria Ortega
3 min

BarcelonaLa nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estrenat el seu càrrec amb un discurs al Saló de Cent en què ha dibuixat quina serà la seva forma de fer en el mandat que just comença. "Feu-nos fora si no fem el que hem promès", ha afirmat, i ha demanat a la ciutadania que no es deixi mai més el poder en mans dels governants, que sigui ella mateixa la que es governi. Però sabedora de l'ambició del seu programa, ha indicat que ella i els regidors que l'acompanyen en aquest repte no són "ingenus" i que caldrà ser comprensiu perquè es farà front a "poders molt establerts" a la ciutat. Colau, que ha incidit en l'aspecte que per primer cop una dona sigui alcaldessa i en les lluites de dones –s'ha emocionat en recordar la figura d'Emília Llorca, lluitadora de la Barceloneta–, ha fet un discurs conciliador en les formes però exigent en el fons. "Vull ser l'alcaldessa de tots", ha repetit. I s'ha adreçat a Artur Mas i Mariano Rajoy. Al primer li ha promès lleialtat institucional però també que no menystingui Barcelona i al segon que deixi de fer "deixadesa" en temes com ara les Rodalies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau també ha abordat el dret a a decidir. "Volem liderar un procés constituent per tenir sobirania real", ha afirmat. Ha fet notar que "hi ha un ampli consens social per poder decidir el futur, amb respecte però des de la llibertat". De fet, ha dit a Mas que podran anar junts a exigir a l'Estat les inversions compromeses i el respecte al dret a decidir.

Aquesta posició i l'agenda social li han valgut els vots d'ERC, el PSC i un dels tres de la CUP que li han donat una majoria absoluta de la qual se sent orgullosa. No té el suport de Xavier Trias, de CiU, però li ha llançat un missatge de respecte i complicitat perquè ha fet "el que creia millor per a la ciutat sens dubte" i ha treballat molt. A ell li ha estès també la mà per tancar acords.

En el capítol de felicitacions i agraïments ha esmentat Dolors Sabater, de Badalona, Manuela Carmena, de Madrid, o Joan Ribó, de València.

Emocionada, Colau ha repassat els seus orígens humils i la força obtinguda en les lluites de la PAH. "He vist coses increïbles", ha dit, i ha detallat com "gent que semblava minúscula" s'ha aixecat i ha plantat cara i ha "vençut a Goliat". "No tornem a abaixar els braços, creieu-me si us dic que sí que es pot", ha insistit.

Ha remarcat, a més, que "cal un canvi en l'estat d'ànim" i que el seu vol ser un govern marcat per l'alegria. "Ha arribat l'hora de passar de les paraules als fets i ens caldrà coratge", ha sentenciat.

La nova alcaldessa també ha repassat reptes concrets com la voluntat d'encapçalar una xarxa de ciutats que demanen més democràcia. I en l'àmbit més proper ha reiterat la voluntat de fixar salaris justos per als polítics i limitar el nombre de mandats, qüestions que creu que el plenari hauria de poder aprovar per unanimitat.

Acabat el discurs, que ha estat llarg i ha barrejat èpica, emotivitat i insistència en la voluntat de diàleg, Colau ha baixat a la plaça de Sant Jaume i després s'ha dirigit al Palau de la Generalitat.

stats