Política09/09/2017

Colau manté converses amb el Govern perquè l'1-O es pugui votar a Barcelona

L'Ajuntament explora "totes les vies" per poder obrir "el màxim nombre d'espais" per al referèndum

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaBarcelona en Comú (BComú) i representants del Govern estan mantenint converses perquè l'1-O sigui una realitat a la capital catalana, segons ha avançat aquest dissabte 'Nació Digital' i han confirmat a l'ARA fonts del partit d'Ada Colau. L'objectiu d'aquests contactes, de caràcter informal, és explorar "totes les vies possibles" per poder obrir "el màxim nombre d'espais" per al referèndum, expliquen les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau va enviar aquest divendres una carta a la Generalitat en la qual li preguntava com garantirà la protecció dels funcionaris l'1-O després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la llei i els decrets de la consulta. La missiva, en resposta al requeriment de l'executiu perquè el consistori col·labori amb la consulta, ajornava la decisió sobre la cessió de locals municipals. Una decisió clau per a l'èxit de l'1-O: a Barcelona, on es concentra el 21% dels votants de tot el país, un 68% dels col·legis són de titularitat municipal.

Cargando
No hay anuncios

Fonts dels comuns insisteixen que amb la carta "no es dona res per tancat". "Estem analitzant tots els escenaris", afirmen, sense donar més detalls. Tal com va avançar aquest diari el juliol, però, una de les propostes de l'executiu de Puigdemont és limitar la responsabilitat de l'alcaldessa a través del Consorci d'Educació de Barcelona. Aquest organisme, presidit per la secretària general del departament d'Ensenyament, gestiona tots els centres educatius de la ciutat i podria donar directament l'ordre de l'obertura de col·legis. El govern de Colau, simplement, no s'hi hauria d'oposar.

La carta d'ahir de l'alcaldessa –el contingut de la qual es va fer arribar a Presidència abans de l'enviament– remarcava que en cap cas es "posarà en risc la institució ni els funcionaris" l'1-O. "Sempre hi ha un límit", argumenten les fonts consultades, i subratllen que la voluntat del Govern ja és, de fet, protegir els treballadors públics. Tot i que la suspensió del TC ho dificulta, conclouen, Colau estudiarà "totes les alternatives" perquè es pugui votar. Tant Colau com el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, van reiterar aquest divendres la "plena predisposició" del consistori a facilitar la "mobilització i participació" l'1-O, però van deixar clar que esperarien la resposta de la Generalitat per decidir si cedeix locals municipals per a la consulta. "El govern espanyol ha tingut una resposta agressiva i desproporcionada, però no podem fer com si no hagués passat res. El Govern ens ha de dir què pensa fer donades aquestes noves circumstàncies", va argumentar Pisarello. Més enllà de les converses amb el Govern, l'Ajuntament ha creat un grup de treball específic per analitzar "l'abast i els efectes" de la interlocutòria del TC.

Cargando
No hay anuncios

Més crítiques a l'ambigüitat

Tot i els esforços i les explicacions de Colau, però, la pressió perquè es pronunciï clarament sobre l'1-O no afluixa. "Ella sap bé que la seva decisió no es pot ajornar eternament", ha dit aquest dissabte la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i ha advertit l'alcaldessa que seria "molt difícil" explicar als ciutadans el fet de no posar "tots els mitjans perquè es puguin expressar a les urnes". "Des del primer dia he pensat que cedirà els locals, ja que és una persona amb valors democràtics", ha afegit la també diputada de J×Sí.

Cargando
No hay anuncios

Des del bàndol no independentista també s'ha redoblat la pressió sobre BComú perquè abandoni l'"ambigüitat", però per motius molt diferents. El cap de files del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ha tornat a demanar a Colau el "rebuig" a la cessió de locals municipals per a un referèndum que "per independentista, és il·legal".

El PSC, soci de govern dels comuns a Barcelona, continua convençut que Colau aplicarà el que digui l'informe del secretari municipal de l'Ajuntament i que, per tant, no se saltarà la llei. De moment, però, l'informe no ha arribat, ja que els tràmits van quedar aturats amb la suspensió de l'1-O. BComú guanya així temps per buscar una solució sense un document que limiti possibles solucions per esquivar el TC.