Ada Colau proposa crear una oficina municipal anticorrupció per governar "obeint la gent"
Barcelona en Comú presenta a Nou Barris un programa electoral en el qual hi han participat 5.000 persones. Colau es fa una foto de família amb desenes de veïns per visualitzar la implicació de la ciutadania en el document
BarcelonaA la plaça Àngel Pestaña de Nou Barris –una de les zones de la capital catalana més castigades per la crisi–, Barcelona en Comú ha presentat aquest diumenge els eixos del seu programa electoral, un document fruit d'un procés participatiu en el qual s'han implicat una vintena d'assemblees de barri, amb més de 2.500 aportacions i la participació de prop de 5.000 ciutadans. Abans de fer la fotografia de família amb experts dels eixos temàtics, els representants ciutadans que han treballat en l'elaboració de les propostes i membres de la llista, la candidata de la coalició de l'esquerra alternativa, Ada Colau, ha reivindicat la implicació dels veïns de Barcelona en l'elaboració de les polítiques públiques. "Es pot manar obeint la gent", ha expressat Colau. "Aquest procés participatiu és la garantia que no només guanyarem sinó que ja estem guanyant", ha afegit la cap de llista.
El programa de Barcelona en Comú és basarà en tres coordenades, que configuren les prioritats d'intervenció de la coalició: la garantia dels drets públics; la defensa d'un model de ciutat justa, humana i habitable, i la democratització de les institucions. Entre les mesures avançades per la coalició destaca la creació d'un corredor verd al voltant de Barcelona per a ciclistes i vianants, la revisió de les polítiques de privatització de l'Hospital Clínic o la creació d'una oficina municipal anticorrupció.
Gerardo Pisarello, número 2 de la llista, ha desgranat aquests eixos bàsics del programa electoral, que Colau ha definit com a "ambiciós, realista i compromès". En l'apartat de garantia de drets bàsics, la candidatura posarà l'accent en la gent gran i els joves per assegurar els mínims en "ingressos, alimentació, subministraments, atenció sanitària, educació i habitatge". Pensant en la gent gran, Barcelona en Comú proposa ampliar i millorar el programa Radar, els serveis d'atenció domiciliària i la teleassistència. Amb els joves com a prioritat, la candidatura planteja reestructurar Barcelona Activa per "facilitar la formació i inserció laboral del jovent". Pisarello ha detallat que la coalició de l'esquerra alternativa defugirà les "obres faraòniques" i apostarà per les "petites intervencions" als barris. En el llistat de mesures s'inclou un corredor verd al voltant de Barcelona (Collserola-Besòs-Litoral-Llobregat) per a ciclistes i vianants; la recuperació d'espais ciutadans al front marítim, començant pel Port Vell; la revisió de les polítiques de privatització de l'Hospital Clínic i la xarxa de salut comunitària, i l'aposta pel comerç de proximitat i l'habitatge social de lloguer a zones com la Sagrera.
Respondre preguntes als ciutadans per 'webcam'
Una de les mesures més rellevants del programa electoral de Barcelona en Comú és la creació d'una oficina municipal anticorrupció per gestionar les denúncies anònimes de males pràctiques. Colau ha subratllat que, en ocasions, alguns d'aquests missatges arriben de funcionaris de l'Ajuntament. "La participació és el millor dels antídots contra la corrupció", ha assegurat Colau, satisfeta amb el treball col·lectiu en l'elaboració del programa electoral. "Una ciutat intel·ligent és una ciutat que compta amb la intel·ligència col·lectiva dels seus veïns", ha reblat Pisarello.
Entre les mesures per democratitzar les institucions figuren la participació de personal tècnic extern i de la ciutadania en la contractació municipal, seguint l'exemple de ciutats com Medellín; la fiscalització durant el primer any de mandat del pla de xoc presentat per la coalició; la implantació de processos participatius per elaborar el programa d'actuació municipal (PAM) i els deu programes d'actuació de districte (PAD), i la creació de processos de revocació de càrrecs electes. La coalició liderada per Colau s'ha compromès a respondre cada mes a les preguntes formulades per la ciutadania per 'webcam' i visitar com a mínim dos cops al mes els districtes per explicar les polítiques públiques. Colau, que també ha plantejat la creació d'un observatori municipal autònom per fiscalitzar les actuacions del govern de la ciutat, ha apuntat que el programa de Barcelona en Comú pretén "donar contingut a la democràcia i la participació".