Barcelona

¿El codi ètic dels comuns permet que Colau es presenti a les eleccions del 2027?

Es fixen com a màxim tres mandats consecutius, i l'exalcaldessa optaria ja al quart

3 min
L’exalcaldessa i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau.

BarcelonaDesprés de nou anys, Ada Colau deixarà l'Ajuntament de Barcelona aquesta tardor, tal com va avançar El Confidencial i va poder confirmar l'ARA. Fonts properes a l'exalcaldessa afirmen que ja feia dies que es plantejava fer un punt i a part en la seva etapa a Barcelona, especialment després de l'últim mandat al capdavant de l'Ajuntament. La incògnita és si aquest punt i a part és o no un punt final, perquè algunes fonts consultades per l'ARA apunten que Colau podria tornar a liderar la candidatura a l'alcaldia a les eleccions municipals del 2027. Aquesta és una possibilitat que està sobre la taula, tot i que oficialment el grup municipal assegura que no estan "en aquesta fase del debat". Altres veus dins dels comuns reclamen que tot plegat es debati de portes endins i recalquen que ha de ser ella qui expliqui quan i com marxarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, ¿podria Colau tornar a ser candidata el 2027? El codi ètic de Barcelona En Comú podria suposar un impediment per a una quarta candidatura de l'exalcaldessa i ara regidora. A l'article 3.5, el codi ètic de la formació estableix als càrrecs electes un límit de "dues legislatures consecutives, excepcionalment prorrogable a un mandat més sempre que es doni un procés de discussió i validació ciutadana". De fet, per presentar-se a les últimes eleccions, les del 2023, Colau va haver de rebre l'aval de les bases: el va obtenir fins i tot abans que ella confirmés que es volia tornar a presentar per revalidar una alcaldia que finalment va recaure en mans del seu exsoci, el socialista Jaume Collboni. Aleshores, la coordinadora de BComú va proposar al ple que aprovés "l'excepcionalitat d'un tercer i últim mandat" per a Colau. "Després d'un altre mandat em veig fora de la política institucional", va dir ella mateixa el 2023.

Perquè Colau es pogués tornar a presentar, doncs, s'hauria d'ampliar la limitació prevista al codi ètic (que també afectaria la seva número 2, Janet Sanz). Fonts del partit afirmen que aquest debat no està ara sobre la taula i es remeten al congrés que ha de celebrar BComú l'estiu de l'any vinent. Caldrà veure si aleshores hi ha hagut canvis o no a l'Ajuntament de Barcelona, on BComú viu des de l'oposició una situació agredolça: van investir Collboni a condició que l'ara alcalde apostés per un govern d'esquerres amb ells a dins, però el socialista s'ha decantat per un pacte de govern amb Esquerra que va quedar en stand by arran de les negociacions després del 12-M i el debat intern entre els republicans sobre el pacte, que s'afegeix a la seva pròpia crisi interna.

El cas de Catalunya En Comú

El codi ètic de Catalunya En Comú, formació que Colau lidera amb Jéssica Albiach i Candela López, també estableix una limitació de mandat similar (dues legislatures i, excepcionalment, una tercera) i insisteix que està encaminada a evitar "carreres polítiques" que obstaculitzin la renovació a la política institucional. En tot cas, fonts de Barcelona En Comú concreten que el codi ètic de Catalunya En Comú i el seu són independents, malgrat que siguin organitzacions "germanes". Per tant, el que s'estableix en un no condiciona el que diu l'altre.

Precisament, els comuns encaren aquest novembre una assemblea on renovaran el projecte polític del partit i també la seva direcció després dels mals resultats electorals a les europees i les catalanes, i on també podrien abordar canvis al codi ètic (per exemple, sobre l'exigència de dimissions arran de querelles que després s'han arxivat o sobre l'acumulació de càrrecs). El futur de les tres coordinadores generals està en l'aire i, per ara, cap de les tres ha fet públic si vol continuar optant a dirigir els comuns. El partit ha apostat, en tot cas, per incorporar cares noves a la direcció i renovar lideratges.

stats