El Parlament decidirà en deu dies si multa Dalmases per l'esbroncada a una periodista

Cuevillas considera que el reglament és un "nyap" i informa que el diputat de Junts està de baixa i amb "risc d'infart"

El vicepresident de Junts i diputat Francesc de Dalmases en un acte recent.
3 min

BarcelonaEl diputat de Junts Francesc de Dalmases va dimitir com a vicepresident del partit després de l'informe de Magda Oranich que acreditava que havia tingut un comportament "incorrecte" amb una treballadora de TV3, però el recorregut d'aquest cas encara no s'ha acabat al Parlament. La comissió de l'Estatut del Diputat, presidida pel seu company de grup Jaume Alonso-Cuevillas, s'ha reunit aquest dijous a porta tancada i ha decidit iniciar un procediment reservat per determinar si Dalmases va vulnerar o no el codi de conducta dels parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del Parlament, els grups han consensuat començar el tràmit i analitzar els documents disponibles sobre el cas: l'informe que va fer la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i l'acta de la compareixença de Dalmases a la comissió del Parlament sobre la CCMA. També s'ha acordat que es donarà l'opció al diputat de Junts de comparèixer si vol en comissió –malgrat que el mateix Dalmases ha fet arribar ja avui la seva versió dels fets per escrit.

La intenció, segons han explicat els grups després de la reunió, és que el procés sigui ràpid: Cuevillas farà una proposta de dictamen i s'haurà de consensuar amb la resta dels partits. Tot plegat s'espera que s'enllesteixi en deu dies. El dictamen valorarà si l'esbroncada del FAQS va vulnerar el codi de conducta i, a partir d'aquí, es remetrà a la mesa del Parlament, que decidirà l'abast de la sanció –que pot anar des d'una amonestació pública fins a la suspensió (pels casos més greus), passant per una sanció econòmica entre 600 i 12.000 euros.

Els dubtes de Cuevillas al voltant del codi

Abans de presidir la reunió de la comissió, Cuevillas ja ha donat la seva opinió a través dels mitjans de comunicació, i ha avançat també que l'exvicepresident de Junts estarà de baixa "una bona temporada" i que té "risc d'infart". En una entrevista a Els matins de TV3 ha qualificat de "nyap" des del punt de vista jurídic el codi de conducta del Parlament, que la comissió valora si cal aplicar en el cas de Dalmases. "Són molts els dubtes, no s'ha aplicat mai, i tinc la sensació que aquest codi de conducta, del 2016, es va haver de fer en el seu moment perquè políticament interessava donar una imatge de transparència i rigor, però que ningú no se'l va mirar seriosament, perquè des del punt de vista jurídic és un nyap", ha lamentat.

Unes declaracions que, en el torn obert a l'iniciar la comissió, li han retret bona part dels grups parlamentaris. "No pot fer determinades afirmacions en públic", ha assegurat el diputat dels comuns David Cid, que li ha dit que si vol fer valoracions del codi de conducta del Parlament –que ha recordat que es va aprovar per unanimitat– les faci a títol personal o en nom només del grup de Junts.

Però què és el que fa dubtar Cuevillas? L'abast que ha de tenir la comissió de l'Estatut del Diputat i si pot entrar en comportaments de diputats a fora del Parlament. "Si ens hem de posar a analitzar qualsevol fet ocorregut per a qualsevol diputat en qualsevol circumstància, hi haurà molta feina en aquesta comissió", ha dit Cuevillas a TV3, mentre que a dins la comissió ha demanat cautela a la resta de parlamentaris perquè en el cas de Dalmases es pot generar un "precedent" (és el primer cop que s'aplica) i que, per tant, s'ha d'actuar amb garanties. En aquest sentit, no ha sigut l'únic que ha expressat dubtes sobre com s'ha d'aplicar aquest procediment. El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha afirmat que tem que el Parlament es converteixi en el "tribunal de la Santa Inquisició" i que valori comportaments fora de l'àmbit parlamentari en termes "morals". En canvi, ERC, els comuns i la CUP s'han mostrat partidaris d'aplicar el codi de conducta –que creuen que és clar– i el PSC ha mantingut una actitud prudent a l'hora de fer valoracions en públic sobre el cas.

stats