Per què Coalició Canària és l'únic partit que pot pactar amb PP i PSOE?
El vot de l'única diputada de la formació s'ha convertit en estratègic per als dos blocs confrontats al Congrés
Madrid"Ja veurem, ja veurem". Aquesta és la resposta de la diputada de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, quan se li acosten els periodistes als passadissos del Congrés per preguntar-li si després de donar suport a la investidura, previsiblement fallida, d'Alberto Núñez Feijóo, està disposada a negociar amb el PSOE. De fet, des de la tribuna del Congrés, Valido ja va deixar clar que no li tanca la porta: "CC es compromet amb qui es compromet amb Canàries", va dir. El cas és que el vot de Valido s'ha convertit en estratègic, tant per al PP com per al PSOE, tot i no ser aritmèticament necessari per a cap dels dos. Vegem per què.
Per al PP, comptar amb el vot de CC suposa sumar un partit que no forma part del bloc de dreta pura i dura i demostrar que pot arribar a acords amb partits nacionalistes. I per això ha estat capaç d'arribar a un acord sobre l'agenda canària que inclou qüestions que són clarament contràries a la línia del partit en l'àmbit territorial, com veurem. De fet, per a Núñez Feijóo renunciar a CC significaria perdre un 25% dels partits que li donen suport, que són quatre: el PP, Vox, UPN i CC.
El fet que el vot de CC sigui tan estratègic per al PP el converteix, alhora, en una peça cobejada per al PSOE. Significa restar-li un suport a Feijóo i, de passada, demostrar que el PSOE no només pacta amb bascos, catalans i el diputat del BNG, sinó també amb nacionalistes que no són independentistes com els canaris. És per això que el PSOE està disposat a assumir l'agenda canària que Feijóo va acceptar. I encara hi ha un altre motiu: al PSOE li serà més fàcil justificar les cessions als independentistes partint del document pactat entre PP i CC, que en alguns aspectes va més enllà del que demanen els independentistes.
Agenda Canària
L'acord entre PP i CC, per exemple, preveu que tots els càrrecs de l'administració general de l'Estat a l'arxipèlag han de ser consensuats amb els nacionalistes canaris, i això inclou els directors de TVE i RNE a les Canàries. ¿Algú s'imagina el PSOE pactant amb ERC i Junts el nom del director de RTVE a Sant Cugat, el del delegat del govern o el de la Zona Franca?
Un altre punt important de l'acord és que el PP acceptava que les Canàries participin en totes les negociacions bilaterals entre Espanya i el Marroc. ¿És imaginable que Junts i ERC posin com a condició per a la investidura que el govern català participi en les cimeres bilaterals amb, per exemple, França? Què diria el PP?
I encara més. Coalició Canària ha pactat el compliment íntegre de l'Estatut i el traspàs de les competències pendents. Segons la seva lectura això significa que, en aplicació de l'article 161 de l'Estatut, Canàries ha de tenir la competència d'execució sobre els aeroports que ara gestiona l'Estat a través d'Aena. ¿De veritat el PP estava disposat a cedir els aeroports als canaris?
El cas és que Valido ja ha deixat clar que si el PSOE accepta íntegrament l'acord sobre l'Agenda Canària s'obre a donar-li el seu vot. També és cert que avisen que, si hi ha un acord amb els independentistes sobre l'amnistia o qualsevol altra cosa que considerin polèmica, com tot apunta que serà, el pacte haurà de ser ratificat pels òrgans de govern de tots els partits que formen part de la coalició (CC és una coalició de partits insulars). Tot i que Coalició Canària fa bandera de centrisme i de no pertànyer a cap dels dos grans blocs del Congrés, el cert és que el seu electorat és molt conservador i consideren que votar a favor de l'amnistia tindria un cost per ells. Però a ningú se li escapa que els seria molt difícil dir que no a un acord tan sucós com el que Feijóo, que sabia que no l'hauria de complir, va decidir firmar.