La legislatura a l'Estat

Les claus per entendre els casos que esquitxen el PSOE

Les causes judicials vinculades al govern socialista s'emboliquen a mesura que avancen les investigacions

TWT NoAI2 GALAXIA Cas Ábalos Octubre 2024
2 min

BarcelonaL’espiral judicial que envolta el PSOE es complica a mesura que la Guàrdia Civil va incorporant nous informes a l’Audiència Nacional. Tal com es pot veure al gràfic, hi ha diversos casos que s’entrellacen amb alguns noms que són protagonistes en diversos d’ells. Al voltant de l’exministre de Transports i ex número 3 del PSOE, José Luis Ábalos, que ha agreujat la crisi que viu Pedro Sánchez als tribunals, destaca ara la figura de l’empresari Víctor de Aldama.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Expresident del Zamora CF, es troba en presó provisional per l’últim cas que ha arribat als tribunals: una trama de frau en l’IVA en el sector dels hidrocarburs. D’aquí derivaria la querella que el PP ha presentat contra el PSOE per presumpte finançament irregular. Aldama és, a més, un dels protagonistes del cas Koldo, anomenat així perquè és el nom de l’exassessor d’Ábalos al ministeri de Transports. En aquesta causa s’investiguen contractes de diverses administracions governades pel PSOE durant la pandèmia perquè els implicats n’haurien cobrat comissions il·legals. Fins fa poc Ábalos no en sortia esquitxat –més enllà de la responsabilitat política que el PSOE li va fer pagar per ser el cap directe de Koldo García–, però l’últim informe de l'UCO revela que també s’hauria beneficiat de l’entramat.

Cas a cas
  • Cas Koldo

    S’investiguen presumptes delictes de tràfic d’influències, suborn, blanqueig de capitals, malversació i organització criminal pel cobrament de comissions derivades de contractes de l’administració pública per a la compra de material sanitari durant la pandèmia per valor de 54 milions d’euros. A canvi de les seves gestions, Koldo cobrava 10.000 euros al mes de la trama i José Luis Ábalos tenia un xalet a Cadis a la seva disposició. També es van pagar 80.000 euros pel lloguer d’un pis a Madrid per a una parella.

  • Cas Delcy

    La justícia també ha descartat cap delicte en la visita de la llavors vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a Madrid el 20 de gener de 2020. Rodríguez va ser rebuda a l’aeroport per Ábalos, tot i que no podia entrar a Espanya perquè tenia vetat l’accés a l’espai Schengen. Mai s’ha sabut què va passar en aquella reunió per la qual la UCO relaciona Aldama i Rodríguez amb la compra il·legal de 104 barres d’or valorades en 69 milions.

  • Cas Air Europa

    L’Audiència de Madrid ha prohibit al jutge Peinado investigar si hi va haver tràfic d’influències en el rescat d’aquesta aerolínia a través dels contactes de la dona de Sánchez, Begoña Gómez, amb el CEO de Globalia, Javier Hidalgo, amb qui col·laborava en un máster a la Complutense, perquè no hi veu indicis. L’Estat va desemborsar un total de 475 milions. Aldama, que assessorava Globalia, va parlar amb Ábalos sobre aquesta qüestió i es referia a Sánchez com El uno.

El cas Begoña Gómez

Gràcies a aquesta investigació s’ha pogut establir els contactes que mantenien Aldama, el CEO de Globalia, Javier Hidalgo, i Begoña Gómez, esposa del president espanyol. Gómez té una causa oberta per presumpte tràfic d’influències per les adjudicacions de l’entitat pública Red.es que va rebre Hidalgo, que era col·laborador de la càtedra que Gómez dirigia a la Universitat Complutense. La Fiscalia Europea va reclamar aquesta part de la causa, però el jutge Juan Carlos Peinado continua investigant aquesta qüestió. Però no només això, també indaga si Gómez s’hauria beneficiat personalment d’un programari elaborat per a la càtedra de la Complutense i, a més, si hi pot haver hagut algun tipus de tràfic d’influències en el rescat d’Air Europa. L’Audiència de Madrid, però, va deixar clar que no hi havia cap indici que vinculés l’ajuda de l’Estat a l’aerolínia amb tot aquest entramat.

Si Ábalos va pagar per la corrupció de Koldo, ¿Sánchez ho hauria de fer per la que hauria comès el seu ex número 3 al PSOE? Aquesta és la contradicció a què s’enfronta el president espanyol.

  

stats