Les claus de la crisi del PSC de Girona
Els crítics volen forçar un congrés extraordinari mentre que la direcció de Pere Navarro manté que tot respon a la negativa de fer primàries obertes
BarcelonaTan sols dos anys després del congrés de Lloret en el qual es va constituir la nova direcció del PSC de Girona, 19 dels membres que van ser escollits han presentat la seva dimissió. El darrer episodi, i també el més important, s'ha conegut aquest dimarts, quan deu dirigents han renunciat al seu càrrec amb la clara intenció de forçar un congrés extraordinari. Entre ells, l'exconseller Joaquim Nadal, que era el president de la federació; la número dos de l'executiva i portaveu a l'Ajuntament de Girona i la Diputació, Pia Bosch; i l'exprimer secretari dels socialistes gironins Manel Nadal.
És la conseqüència, asseguren els crítics, del malestar 'in crescendo' amb el rumb que ha pres la direcció de Pere Navarro sobretot pel que fa a la consulta del 9-N. De fet, recorden que ja fa dos mesos que es van reunir diferents càrrecs territorials per avisar que ja estaven "al límit" i sol·licitant una reunió amb el primer secretari de la federació, Juli Fernández, al qual han demanat insistentment que doni suport a la consulta del 9-N encarant-se, si calia, a la cúpula de Nicaragua. La reunió, asseguren, mai es va produir. "Hi ha un segrest de la presa de decisions a la direcció del PSC de Girona", ha afirmat Pia Bosch.
Els crítics entenen que, havent plegat més de la meitat dels 33 membres que van ser escollits al congrés de Lloret del 2012 i conforme estableixen els estatuts, toca fer un congrés extraordinari que s'hauria de convocar en els propers 60 dies. Amb tot, ni Fernández ni la direcció nacional del PSC han posat aquesta opció sobre la taula. D'entrada, fonts properes al primer secretari afirmen que en realitat la federació de les comarques gironines està formada per 44 persones si es tenen en compte els membres nats –els que ho són per designació directe pel càrrec que ocupen i que tenen veu però no vot– i que, per tant, no han plegat la meitat dels seus membres. Afegeixen també que els crítics que han dimitit encarnen "el vell PSC" de Girona (el de Nadal, que va impulsar la fallida candidatura de Bosch, derrotada per CiU el 2007) que ni tan sols volen primàries per escollir els seus candidats. "És una maniobra per forçar que no hi hagi primàries a Girona", ha insistit Juli Fernández, qui els acusa, a més, "d'utilitzar el partit pel seu clientelisme polític" i que, en declaracions a TV3, ha arribat a parlar "d'actituds caciquils".
"Cada cop més PSOE"
Els dimissionaris gironins, però, neguen aquestes acusacions i argumenten que una de les proves és que hi ha molts càrrecs territorials que han deixat la seva tasca a l'executiva i que poc tenen a veure amb el procés de primàries a la ciutat de Girona. La mateixa Pia Bosch no ha confirmat en cap moment la seva voluntat de presentar-se a les primàries, tot i que sí havia demanat que es fessin a la tardor –i no cap a finals de juny, com finalment es va aprovar– per tenir clar amb quin projecte es volia presentar el PSC a les eleccions municipals del 2015.
Un dels dirigents que han plegat aquest dimarts argumenta que el motiu del degoteig de baixes que pateix el partit és perquè el PSC cada cop "és més PSOE" i ha perdut la seva vocació de ser "un partit majoritari". De fet, un altre dels dirigents que ja va plegar mesos enrere afegeix que el partit que dirigeix Pere Navarro no només s'està emmarcant en contra de la majoria de catalans que defensen la consulta del 9-N, sinó que s'està identificant amb unes polítiques que no són pròpies del projecte fundacional del partit, com ara l'aval a BCNWorld o l'aprovació de l'externalització de la publicitat de TV3. Els crítics demanen que s'afronti "políticament" el conflicte i no que es redueixi a una qüestió de xifres a l'executiva o a un tema disciplinari.
Unes tensions que vénen de lluny
Les tensions internes a Girona ja fa temps que s'arrosseguen. El propi Joaquim Nadal ja va obrir una escletxa pública i notòria quan va acceptar ser president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir de Girona mentre que el PSC a nivell nacional va rebutjar ser-hi. Davant unes escletxes que no han deixat de créixer especialment a Girona, Juli Fernández va intentar fer un gest conciliador llançant un confús missatge de suport al full de ruta d'Artur Mas de cara el 9-N.
Si finalment el PSC de Girona celebra un congrés extraordinari, aquest podria coincidir pocs dies abans de l'assemblea dels crítics prevista pel 28 de juny, en la qual decidiran conjuntament si segueixen o no dins del partit. De fet, segons publica aquest dimarts l'ARA, ja es preparen per presentar-se amb llistes al marge del PSC en les eleccions municipals del 2015, donat que Navarro no accepta arribar a un acord amb els promotors d'una marca blanca municipal que amagaria les sigles del PSC però que permetria mantenir la unitat de l'espai socialista als comicis locals.