Clara Ponsatí, en la manifestació per la república a Londres: "Les eleccions no es poden descartar"
La consellera, després de tornar a Escòcia, demana la llibertat dels presos polítics
LondresDes de Picadilly Circus, al centre de Londres, l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha demanat aquest diumenge la "llibertat del presos polítics". Ponsatí, que és a Escòcia des de dilluns, ha fet aquesta tarda, a la capital britànica, la seva primera aparició pública des que aquest dissabte va anunciar, a través del seu compte de Twitter, que havia deixat Brussel·les, on havia arribat el 30 d'octubre, i que "gaudint de la meva llibertat de moviments com a ciutadana europea, aquesta setmana m'he reincorporat a la Universitat de Saint Andrews", on era degana de l'Escola d'Economia abans d'incorporar-se a l'executiu l'estiu passat.
La seva presència a Picadilly Circus ha coincidit amb la convocatòria de l'ANC England i del Comitè de la Defensa de la República (CDR) de Londres d'una manifestació que s'emmiralla amb la que l'entitat mare celebra en aquests moments a Barcelona en demanda d'un govern de implementi la República. Una pancarta en què es podia llegir el famós eslògan "You'll never walk alone" ha acompanyat la presència de Ponsatí, saludada pel centenar llarg de catalans que s'hi han concentrat amb aplaudiments.
L'exconsellera ha assegurat a l'ARA que no cal formar govern a qualsevol preu, és a dir, acceptant les cotilles legals que el jutge Pablo Llarena ha posat tant a Carles Puigdemont com a Jordi Sànchez per poder comparèixer en la sessió d'investidura. "No s'ha de fer mai res a qualsevol preu", ha dit. A continuació ha assegurat que les eleccions "no es poden descartar".
D'altra banda, Ponsatí també ha criticat en una entrevista publicada a Vilaweb que no li sembla "coherent" votar la independència i "tot seguit acatar l'Audiència Nacional". En concret afirma el següent: "No vull entrar a la discussió de qui és més valent i qui no. Ara, a mi no em sembla coherent formar part d’un parlament que proclama la independència i en menys de 48 hores s’accepta la jurisdicció de l’Audiència Nacional. I amb acusacions que no eren fonamentades. A mi això no em sembla coherent. I ho critico."
En la mateixa entrevista Ponsatí també mostra dubtes sobre els càrrecs de Govern que es van quedar després de l'aplicació de l'article 155. "M’angoixa bastant que el sottogoverno que hem deixat no està resistint com hauria de resistir (...) Tinc la sensació que ha d’haver-hi un cert relleu generacional als lideratges. Tampoc conec al detall com ha funcionat els directors generals i secretaris generals. Però no tinc la sensació que siguin trinxera. De fet, però, ni el parlament de Catalunya ha estat trinxera", afirma.
Una ordre de detenció?
L'economista i exconsellera d'Ensenyament ha reconegut la possibilitat que des del Tribunal Suprem arribi una ordre de detenció. Si és el cas, "hi haurem de fer front", ha assegurat, i caldrà "confiar en la justícia d'Anglaterra". Amb tot, Ponsatí, en tant que resident a Escòcia, on feia dos anys i mig que treballava, estarà sotmesa al sistema legal escocès, diferent del que regeix a Anglaterra i Gal·les.
Ponsatí ha afirmat que Escòcia era "el lloc natural on anar, atès que no puc anar a Barcelona", i que "és perfectament compatible fer acció internacional amb la meva vida professional". "Estaré al servei del que se'm demani". Ponsatí no ha volgut entrar a valorar polèmiques recents. Qüestionada sobre la conveniència o no de la dimissió de Lluís Salvadó arran de la filtració de la conversa feta pública en què es referia en termes masclistes i racistes al mètode per triar, justament, una consellera d'Ensenyament, s'ha limitat a respondre: "No em sembla una pregunta interessant". Tampoc no ha volgut valorar les afirmacions del secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, que aquest diumenge al matí ha assegurat que Catalunya no "la trobaria a faltar". "No sé ni qui és, aquest home", s'ha limitat a dir.
Picadilly Circus ja és un dels llocs de trobada tradicionals de la comunitat catalana a la capital britànica. L'1 d'octubre hi va tenir lloc una altra concentració per protestar per les càrregues policials que tenien lloc a Catalunya durant la celebració del referèndum. Amb la presència de Ponsatí a Escòcia, ja són tres els flancs internacionals amb què compta l'independentisme català, desprès de la presència a Brussel·les de Puigdemont i altres membres del govern cessat pel 155 i l'exili a Ginebra en què des de fa un parell de setmanes viu l'exdiputada i dirigent de la CUP Anna Gabriel.
La presència d'un centenar i escaig de catalans al rovell de l'ou de la capital britànica ha estat acolorida per l'ambient habitual que s'hi viu, amb tota mena de reclams per als turistes: des de les estàtues humanes fins a actuacions de músics en directe. El cant d''Els segadors' i diferents eslògans que demanaven la llibertat dels presos polítics i la implementació de la República han animat la trobada.