Ciutadans, de veure’s a la Moncloa a quedar-se en terra de ningú
La formació taronja vol eleccions per evitar competir amb Rajoy a l’oposició
MadridEl camí del mig que Cs va trobar divendres per treure’s la pressió del damunt davant la dicotomia Mariano Rajoy o Pedro Sánchez va ser demanar unes eleccions immediates. Una petició que no pot satisfer el govern espanyol amb la moció de censura ja registrada ni tampoc sembla que estigui disposat a concedir el PSOE, que prefereix assumir temporalment les regnes de la Moncloa. Des del partit d’Albert Rivera, doncs, no només creuen que el govern del PP està sentenciat després de la resolució de la Gürtel, sinó que la corrupció confirmada per l’Audiència Nacional el que ha fet és, en paraules de José Manuel Villegas, número 2 de la formació, “liquidar” la legislatura. Un govern socialista podria deixar Cs marginat al Congrés.
Les eleccions, que ahir beneïen una bona part de les principals capçaleres espanyoles, no són només una sortida beneficiosa per a Cs si tenim en compte la demoscòpia, que últimament l’ha situat amb opcions reals de guanyar, sinó que és la via per no perdre la condició de partit protagonista al Congrés, tot i ser la quarta força. Des que a l’octubre el moviment independentista va viure els seus moments de màxima intensitat, la pressió de Cs per aplicar l’article 155 -finalment reeixida- va arraconar el PSOE en un segon pla, per bé que Sánchez acabés negociant la supressió de l’autogovern català amb Rajoy. Rivera va capitalitzar la pressió pel 155 en les eleccions del 21-D i, impulsat per la victòria d’Inés Arrimadas a Catalunya, el líder taronja es va llançar amb força a la cursa cap a la Moncloa. Ho va fer marcant la pauta en tot allò que feia referència al Procés, una actitud que Rajoy ha provat de calmar des de la seva figura de cap de l’executiu.
Cs ja fa mesos que va iniciar l’estratègia de desgastar Rajoy, només interrompuda per l’aprovació dels pressupostos, avalats amb l’objectiu d’iniciar un llarg desgast fins al 2020. Però el cop de la Gürtel ha mogut el tauler i ara l’embranzida es pot veure frenada si el PSOE aconsegueix efectivament assaltar la Moncloa amb el suport de Podem, el PNB i els independentistes.
A l’ombra del PP
D’oposició a Rajoy, Cs podria passar a tenir el paper de quarta força que li correspon per representació parlamentària, una situació d’irrellevància que ara pateixen el PSOE i Podem, partits que podrien copar el protagonisme des del govern. Divendres Pablo Iglesias ja deixava entreveure la voluntat de bastir un executiu sostingut per 156 diputats. En el supòsit que el pla de Sánchez tingués èxit, el PP tornaria a l’oposició molts anys després i seria Rajoy el destacat antagonista del nou inquilí de la Moncloa.
Empetitit, Rivera podria optar per enarborar encara més el patriotisme que ha abanderat últimament. Sobretot amb la presentació de la plataforma Espanya Ciutadana,que porta el nacionalisme espanyol fins a l’extrem. “No veig treballadors o empresaris, ni urbanites o rurals, ni joves o grans, ni blau o vermell; veig espanyols”, va proclamar el president de Cs en un gest criticat per una bona part dels rotatius madrilenys.
Però Rivera ja no tindrà el monopoli de l’espanyolitat, i en la denúncia al PSOE per haver arribat a la Moncloa gràcies als independentistes, s’hi trobarà el seu rival a la dreta, Rajoy, que podrà presumir d’haver combatut el sobiranisme des de l’acció de govern. Cs resa per anar a les urnes, i encareix el preu de donar suport a la moció de Sánchez (no els val el socialista com a candidat, va dir ahir Villegas). Sánchez s’ha tornat de cop el màxim rival de Rivera.