Ciutadans, PSC i CSQP portaran la llei del codi tributari al Consell de Garanties Estatutàries
La norma és considerada, per Junts pel Sí i la CUP, una de les lleis de desconnexió
BarcelonaUna altra norma cap al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest dimarts, Ciutadans ha anunciat en la reunió de la Junta de Portaveus al Parlament que portarà la llei del codi tributari, una de les lleis de desconnexió impulsades per Junts pel Sí i la CUP, al Consell perquè la considera antiestatutària. De fet, el portaveu adjunt de Cs, Fernando de Páramo, ha opinat que la normativa és un "'xiringuito' d'estat" perquè la considera una "duplicitat" que ara per ara, Catalunya "no necessita".
De Páramo considera que el Govern no té diners per destinar a "les llistes d'espera de la sanitat ni tampoc perquè els llibres de text siguin gratuïts", però li retreu que sí que pugui destinar diners a crear una nova Agència Tributària per a Catalunya. En aquest sentit, el portaveu adjunt de Cs considera que l'executiu català ha de canviar les seves prioritats.
El partit taronja no serà l'únic que recorrerà la norma, sinó que tant el PSC com Catalunya Sí que es Pot també ho faran. Els dos grups presentaran la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries aquest dimecres de forma conjunta perquè consideren que el text genera "inseguretat jurídica" perquè no s'especifica en quin ordenament jurídic s'emmarca la normativa. "Si volen desconnectar i desobeir, que ho diguin", ha explicat la diputada socialista Alícia Romero. De fet, els dos grups parlamentaris consideren que les "inconcrecions jurídiques" que genera la norma poden fer que el "ciutadà no sàpiga si s'ha de complir aquesta llei o la de l'Estat".
Els dos grups havien presentat entre 130 i 140 esmenes perquè consideraven que la llei podia ser útil pel desenvolupament autonòmic, però "el model que respira la llei" no el comparteixen i per això han demanat que es porti al CGE. De fet, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat a Junts pel Sí i la CUP que aclareixin si es tracta "d'una llei de desconnexió o d'una llei de desenvolupament autonòmic". Coscubiela assegura que el text de la comissió no ho estableix, i per això demanen que el CGE ho aclareixi.
La llei del codi tributari es va aprovar la setmana passada en comissió amb els vots de Junts pel Sí i la CUP i està considerada una "estructura d'estat" perquè regula l'administració tributària necessària per bastir la Hisenda catalana "dins la normativa vigent". En la proposició de llei no s'especifica si es refereix a lleis espanyoles o el nou marc legal que pugui sorgir arran del referèndum.
La norma busca ampliar l'estructura de l'Agència Tributària però no detalla quines competències o impostos gestionarà, punt que es preveu regular més endavant.
Un ple llarg
La Junta de Portaveus, reunida després de la mesa del Parlament, ha fixat també l'ordre del dia del ple de la setmana que ve, que serà llarg. S'hi debatran fins a 3 lleis que es sotmeten a l'últim tràmit per ser aprovades: la iniciativa legislativa popular sobre cànnabis, el projecte de llei sobre arquitectura i la proposició de reparació de les víctimes del franquisme.
D'altra banda, també hi ha el debat a la totalitat de la ponència sobre el Lluçanès i la proposició de la reforma de la llei del Consell Garanties que impulsa Catalunya Sí que es Pot. Precisament, el portaveu d'aquest grup parlamentari, Joan Coscubiela, ha qualificat la reforma "d'imprescindible" perquè el tràmit de lectura única que Junts pel Sí i la CUP volen tirar endavant a través de la reforma del reglament del Parlament "no dificulti l'accés dels grups parlamentaris als dictàmens del CGE".