Ciutadans es fa seva la bandera del peix al cove

El partit organitza a Barcelona una jornada per defensar una reforma del finançament autonòmic

Luis Garicano i Inés Arrimadas aquest dissabte a Barcelona
Gerard Pruna
08/05/2016
2 min

Barcelona"No cal ser independentista per demanar millores per als catalans". Amb aquesta frase la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha resumit l'acte que el partit ha celebrat aquest diumenge a Barcelona per explicar la seva proposta de reforma de finançament autonòmic. Un acte en què ha participat el coordinador del programa econòmic, Luis Garicano, i que s'emmarca en la gira que el partit va començar fa una setmana a Catalunya per demostrar que té propostes més enllà de l'oposició a l'independentisme. Una estratègia amb què la formació intenta remuntar els resultats del 20-D quan, sense l'empenta del plebiscit, va passar de segona a cinquena força a Cataluya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la direcció del partit entenen que amb CDC defensant la independència poden fer-se un lloc fent-se seva la bandera del "peix al cove", que històricament va enarborar l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Dins d'aquesta estratègia, la defensa d'un millor finançament és un dels camps de batalla on el partit d'Albert Rivera es vol fer fort aprofitant que per primera vegada tenen representació al Congrés i que "el Govern ha renunciat a liderar aquest debat".

La proposta de Ciutadans, que ja va registrar al Congrés fa unes setmanes, proposa "un model més just, transparent i equitatiu i on es blindin els serveis bàsics". Garicano l'ha definit com un model similar a l'alemany però amb correccions. El gurú econòmic de Rivera ha volgut aprofitar que posava com a exemple el model alemany per assegurar que és "fals" el "mite" que el dèficit fiscal dels lands està limitat per llei.

Garicano, que ha lamentat que fins ara les reformes del model de finançament han consistit a posar "pegats", ha criticat que el sistema de finançament sigui "opac" i generi moltes diferències entre les comunitats més poc beneficiades –ha citat el País Valencià, Catalunya i Madrid– i les més beneficiades. Ciutadans també ha obert la porta a limitar l'autonomia de les comunitats autònomes a l'hora de fixar els tipus impositius de tributs com patrimoni o successions.

Garicano ha lamentat que en alguns casos "s'ha anat massa lluny", aquestes bases impositives s'han buidat perquè han desaparegut, per la qual cosa ha defensat un sistema en què les comunitats tinguin marge per apujar i abaixar l'impost però sempre dins d'una forquilla en què el màxim i el mínim estigui determinat per l'Estat.

stats