Partits

Ciutadans intenta renéixer amb la filla d'Albert Boadella a la direcció

El navarrès Carlos Pérez-Nievas serà el nou secretari general del partit perquè no té cap altre rival de cara a l'assemblea

L'exregidora de Ciutadans a Ciudad Real i ara candidata per ocupar un lloc a la direcció del partit, Mariana Boadella.
2 min

BarcelonaCiutadans intenta reflotar després de la caiguda en picat que va dur el partit a no presentar-se a les eleccions generals de 2023 i després desaparèixer del Parlament de Catalunya. El partit taronja té al davant una assemblea en la qual renovar el seu projecte polític el 26 i 27 d'octubre, però ja se sap qui liderarà aquesta nova etapa. L'única candidatura que ha aconseguit els avals suficients per dirigir la formació és la que encapçala l'advocat navarrès i exdiputat Carlos Pérez-Nievas, que en serà el nou secretari general. L'acompanyen Marina Boadella, filla d'Albert Boadella, que assumirà el rol de secretària d'organització, i el català Kevin Romero, que serà el nou secretari de comunicació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots tres ocupen els buits de poder que van quedar després de l'última gran espantada de líders taronges (i l'OPA hostil que els va fer el PP): l'exsecretari general Adrián Vázquez se'n va anar al PP després d'intentar integrar-hi el partit a les llistes, l'exportaveu Patrícia Guasp va plegar després que el partit la promocionés a bombo i plateret com el relleu d'Inés Arrimadas, i bona part dels líders autonòmics van deixar la política o van incorporar-se al PP o fins i tot a Vox, com Carina Mejías o Juan Carlos Girauta.

Després de fer el salt a Madrid tot i haver guanyat les eleccions a Catalunya el 2017, Arrimadas va abandonar la formació quan era diputada al Congrés després d'un dur enfrontament amb Edmundo Bal, que va voler-li disputar el lideratge i posteriorment va plantar els taronges per fundar un altre partit. Ja aleshores se n'havia rentat les mans Albert Rivera, que va dimitir arran de l'hecatombe de Cs a la repetició electoral de 2019: van passar dels 57 als 10 diputats.

Contra el bipartidisme

La nova direcció considera que Cs, ara residual, té "l'obligació de combatre el bipartidisme" amb un projecte liberal, que es desmarca de les tesis socialdemòcrates del partit dels seus inicis (tot i que igualment contràries al nacionalisme). Abans de militar a Ciutadans, Pérez-Nievas va fer carrera política a Convergència de Demòcrates de Navarra i, de fet, va arribar a ser conseller d'Educació de la comunitat entre 2007 i 2009. Criat en una família carlista, durant la seva etapa com a conseller va treballar en favor de l'euskera a Navarra i, fins i tot, va impulsar un centre de promoció de la llengua a la comunitat, l'actual Euskarabidea. Ara, Pérez-Nievas intentarà reflotar el que considera el "llegat" de Ciutadans des de l'època en què el partit va fer el salt a la política espanyola amb Albert Rivera i, després, va entrar en governs autonòmics pactant amb el PP. "De cap manera Cs es dissoldrà. Som un actiu fonamental per ajudar a construir una alternativa de governabilitat que mereixen Espanya i els seus ciutadans", ha afirmat. Una altra incògnita és qui agafarà les regnes de la formació a Catalunya, després que Carlos Carrizosa plegués i tingui ara una nova vida fora del partit.

stats