Política12/11/2015

Ciutadans i PP posen sota pressió els treballadors del Parlament

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaCiutadans i PP van obtenir ahir el triomf que el Tribunal Constitucional (TC) els havia negat una setmana abans. Amb la suspensió de la declaració de ruptura a la butxaca, els dos partits van posar sobre la taula la que serà la seva estratègia a partir d’ara. Davant la possibilitat que JxSí i la CUP ignorin la decisió de l’alt tribunal, tal com van aprovar al Parlament, C’s i PP volen posar sota pressió els treballadors de la cambra -com ara els lletrats- i de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer avís el feia ahir el portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, que, davant la possibilitat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, desacati la suspensió, va avisar càrrecs i funcionaris que “no podran” complir ordres d’un polític que “incompleixi la llei”. Una manera d’avisar-los que corren el risc de ser suspesos si fan gestions que impliquin avançar en el desplegament de la declaració de ruptura. El mateix Carrizosa reconeixia que això podria portar al “bloqueig” de les institucions.

Cargando
No hay anuncios

També el PP preveu aprofundir en la via oberta per Ciutadans. Segons ha pogut saber l’ARA, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, aprofitarà la seva intervenció avui durant la segona jornada del debat d’investidura per alertar els treballadors del Parlament i de la Generalitat que “per culpa dels independentistes” poden ser inhabilitats. Constatada la convicció de JxSí i la CUP de tirar endavant, l’objectiu unionista és ara intentar fer descarrilar el procés des de la segona línia.

Rivera veu risc de ‘tamayazo’

Cargando
No hay anuncios

Sense el to amenaçador de C’s i PP, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, celebrava la suspensió i feia una crida a acatar la decisió del TC perquè “les lleis han de ser respectades”. En l’extrem oposat, el candidat d’ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, demanava desobeir la suspensió al·legant que l’havia dictada un tribunal d’“un altre estat” i negava qualsevol legitimitat a un tribunal que titllava de “braç armat” del govern espanyol. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, avisava que no serà als tribunals on es trobarà una sortida a la situació a Catalunya.

La decisió del TC treia per uns moments el protagonisme al debat d’investidura, en boca de tots als passadissos del Parlament. També el líder de C’s, Albert Rivera, hi feia referència en una entrevista a RNE. El dirigent unionista va afirmar que Artur Mas està “desesperat” per ser investit, i va fer pública una teoria que en privat fa dies que corre entre els partits unionistes: la possibilitat que el Parlament visqui un tamayazo com el que es va viure a l’Assemblea de Madrid l’any 2003, quan dos diputats trànsfugues del PSOE van faltar al ple, cosa que va impedir que s’investís un govern socialista i va donar una segona oportunitat a Esperanza Aguirre, que acabaria sent presidenta.