Parlament Europeu

Ciutadans perd pes també al Parlament Europeu: "Fa massa temps que tothom en veu a venir la desaparició"

El grup taronja ha anat perdent influència a l'Eurocambra davant la possibilitat que acabi desapareixent

Brussel·lesCiutadans va guanyar les eleccions catalanes del desembre del 2017, va tenir l'oportunitat d'entrar a formar part del govern espanyol el 2019 i era la gran esperança de la internacional liberal europea a Espanya. Ara bé, a mesura que el Procés s'ha anat desinflant, el partit taronja també: ha perdut 135 escons en menys de tres anys. Això s'ha traduït amb una pèrdua d'influència a escala nacional i estatal, però també al Parlament Europeu. Tot i que encara té set eurodiputats i queden uns cinc mesos de legislatura, les enquestes pronostiquen que es quedarà sense representació en les pròximes eleccions europees. I, el seu grup parlamentari (els liberals de Renew) i el global de l'Eurocambra, ja ensumen la sang. Cada vegada el tenen menys en compte i de mica en mica l'han anat aïllant: "Fa massa temps que tothom en veu a venir la desaparició", resumeix una font europarlamentària.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les jornades en què es va fer més evident aquesta manca d'influència dins de la família liberal europea va ser durant el debat del Parlament Europeu sobre l'amnistia que va forçar la dreta espanyola el novembre passat. Era l'escenari perfecte per Ciutadans, que va aprofitar per carregar de forma contundent contra el govern de Pedro Sánchez i l'independentisme. Tanmateix, l'aleshores president del seu grup parlamentari, dels liberals, Stéphane Séjourné, ara ministre d'afers estrangers a França, va adoptar un to neutral i es va allunyar del posicionament dels taronges. Aquesta actitud, per exemple, va contrastar amb la del president del PP Europeu, Manfred Weber, que es va alinear totalment amb el discurs dels populars espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Séjourné no va ni esmentar la llei d'amnistia i es va limitar a defensar de forma general l'estat de dret arreu de la Unió Europea, sense entrar a valorar en si el govern de Sánchez compleix o no amb els estàndards que reclama Europa. "Temps enrere hauria sigut diferent. Mai han aconseguit que el grup sigui tan contundent com ho són ells, però sí que solien colar algun retret", comparen fonts europarlamentàries. En aquest sentit, cal recordar que Ciutadans és una de les formacions amb més representació de Renew i que, per tant, havia jugat un paper destacat dins de la família liberal.

Cargando
No hay anuncios

Menys influència per lluitar contra el català

L'anunciada desaparició de Ciutadans també ha fet minvar els resultats de la lluita de Ciutadans contra l'ús del català a les institucions europees. Per exemple, el partit taronja havia aconseguit mantenir encallada durant més d'un any la petició del govern espanyol de deixar que es pugui parlar català al Parlament Europeu, que ERC va pactar amb el PSOE en la taula de diàleg. Finalment, però, amb la pèrdua de pes de Ciutadans dins del seu grup, els liberals van permetre que la mesa de l'Eurocambra demanés un informe tècnic sobre les implicacions econòmiques, logístiques i legals que comportaria que es permetés el català al Parlament Europeu. Ara bé, tot i que la demanda d'aquest informe suposa una petita derrota pel partit taronja, això no significa que l'Eurocambra estigui a punt de permetre l'ús del català. Ha fet, tan sols, un pas més fins ara encallat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, les peticions d'avaluacions tècniques solen ser una tàctica coneguda a les institucions europees per tirar la pilota endavant i, a l'hora, fer veure que s'està avançant. Ara bé, sí que constata que, després de les eleccions, si Ciutadans es queda fora, les forces de l'Eurocambra en qüestions relacionades amb el catalanisme poden canviar. Renew és un grup parlamentari que sol tenir el poder de fer decantar la balança cap a un costat —socialdemòcrates, verds i l'Esquerra— o un altre —conservadors i extrema dreta— i, no només ja no comptarà amb Ciutadans, sinó que l'únic partit de l'Estat que sembla que en formarà part serà el Partit Nacionalista Basc (PNB), que també ha recuperat la col·laboració amb Junts.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques per les formes i el conservadorisme

El to de Ciutadans i la seva línia ideològica no és nova ni ha canviat durant els últims temps. Actualment, però, hi ha més veus dins del grup parlamentari dels liberals que, segons fonts europarlamentàries, es veuen més en cor de criticar i retreure'ls-hi internament les formes "estridents" i el seu posicionament polític, que "sovint se situa a la dreta de Renew".

Cargando
No hay anuncios

Una de les europarlamentàries que porta pitjor el fet de compartir grup amb Ciutadans és la liberal-progressista Sophie In't Veld, que és del partit neerlandès Demòcrates 66 i va ser la ponent de la Comissió de l'Eurocambra que va investigar el cas Pegasus. De fet, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas va dir que l'informe sobre aquest escàndol d'espionatge contra líders independentistes "semblava escrit per Esquerra Republicana" i que "contenia mentides", cosa que va fer enfadar a In't Veld i així ho va fer arribar a Renew. "Quan estàs així de dèbil, tothom s'hi atreveix. I més si ja et tenien ganes", conclou una altra font europarlamentària.