Guerra Interna
Política04/01/2023

Ciutadans es dessagna en una lluita fratricida entre Arrimadas i Bal pel control del partit

La cúpula catalana es posiciona al costat d'Inés Arrimadas

BarcelonaNomés han passat tres anys des que Albert Rivera liderava amb puny de ferro un partit que aspirava a convertir-se en alternativa de govern a Espanya i que a Catalunya ja era la primera força parlamentària. La poca contestació interna no tenia aleshores ni altaveus ni influència i molt menys somiava en dirigir algun dia Ciutadans. Però tot allò és aigua passada i avui el partit taronja és un vaixell a la deriva que lluita per no acabar d'enfonsar-se. De moment, haurà de veure com surt del xoc frontal entre l'actual presidenta i successora de Rivera –tot i que la relació entre ells s'hagi refredat–, Inés Arrimadas, i qui era fins fa poc la seva mà dreta, Edmundo Bal. Tots dos s'enfronten en les primàries internes que se celebren l'11 i el 12 de gener i que encara compten amb una tercera candidatura, a qui ningú dona opcions. Ciutadans s'encamina a una refundació però sense ànims de recosir les fractures, que cada cop són més evidents sense que ni Arrimadas ni Bal defugin els embats en públic. Cadascun diu representar un model diferent de partit, però la pugna s'ha convertit més aviat en un duel per saber qui és el més fort.

Cargando
No hay anuncios

Arrimadas s'ha mogut frenèticament en les darreres setmanes per recaptar suports a la seva candidatura, que ha renunciat a liderar, conscient del seu desgast. Ella tanca simbòlicament la llista que encapçalen la coordinadora del partit a les Balears, Patricia Guasp, i l'eurodiputat Adrián Vázquez. Però això no vol dir que s'aparti de la política: encara podria presentar-se a primàries per ser cap de llista a les eleccions generals que es preveuen per a finals d'any. "És la llista de l'equip de la refundació", apunta un dels seus col·laboradors, ja que el grup a qui Arrimadas va encarregar la renovació interna ha acabat majoritàriament en aquesta candidatura. "És una llista amb cares noves", apunta un segon integrant, que admet que la tria de Guasp i Vázquez respon a l'interès d'una part del partit perquè es renovin les primeres espases. Quines condicions va posar Arrimadas per cedir el control de l'aparell? Segons fonts coneixedores, "mantenir la seva gent a l'executiva" i "tancar la llista" juntament amb la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís. Entre la seva gent, les mateixes veus apunten al diputat del Congrés Guillermo Díaz. La proximitat d'Arrimadas amb Díaz va ser un dels desencadenants de la ruptura amb Bal. Hi afegeixen també el diputat català Nacho Martín Blanco, com a viceportaveu adjunt.

La direcció catalana no ha girat l'esquena a Arrimadas –que va començar la seva trajectòria política al Parlament–, tot i que no va abraçar la seva candidatura fins que es va assegurar un lloc central al partit, en cas de la seva victòria. Les mateixes veus expliquen que, a més de Martín Blanco, el diputat Joan Garcia agafarà pes a la nova executiva.

Cargando
No hay anuncios

Renovació o refundació?

Hi ha, però, excepcions entre els representants catalans del partit. La diputada i candidata a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, va rebutjar formar part de cap de les dues candidatures, tot i que va rebre ofertes de tots dos costats. D'altra banda, les dues regidores que el partit encara té a Barcelona –Júlia Barea i Noemí Martín– s'han alineat amb la llista de Bal. Una font coneixedora la defineix com "la llista dels crítics de Madrid", ja que compta amb diversos diputats al Congrés com Miguel Gutiérrez, María del Carmen Martínez, Sara Giménez o Juan Ignacio López Blas. Bal lidera la seva candidatura de la mà del regidor madrileny Santiago Saura, que va ser el número dos de Villacís a les últimes municipals. Mentre que la llista d'Arrimadas reivindica la unitat com el seu principal valor, Bal insisteix en la renovació interna i crida a defugir una candidatura liderada a l'ombra, al seu entendre, per Arrimadas.

Cargando
No hay anuncios

Bal la va acusar en una entrevista a La Vanguardia de "presentar la seva candidatura, en el lloc que sigui, per seguir-se mantenint com a líder des de darrere". "No es refundarà res si segueixen al capdavant els mateixos", va recalcar, tot i que ell també forma part de l'actual direcció com a vicesecretari general i portaveu del partit. "Aquesta és una llista de transició", apunta una veu del partit: "Ningú es creu que Vázques liderarà Cs des de Brussel·les i Guasp des de Mallorca". En paral·lel, Bal va denunciar "moltes pressions sobre càrrecs institucionals" perquè no s'afegissin a la seva candidatura, i fonts del partit confirmen que hi han hagut algunes pressions. Bal es presenta com una opció moderada entre el PP i el PSOE, però el seu model polític no difereix significativament del que també diu defensar Arrimadas, que va prendre el relleu a Albert Rivera amb aquesta mateixa consigna. No obstant això, per als propers a Bal la llista d'Arrimadas és massa propera al PP.

En el primer recompte de la pugna interna, el de la recollida d'avals, Bal n'ha aconseguit 679, la meitat dels que ha presentat Arrimadas (1.367). La tercera candidatura, anomenada La base del canvi, també s'ha aconseguit colar en la contesa amb 167 avals, encara que es dona per fet que no aconseguirà quedar-se amb la direcció. L'aspirant a ser el portaveu polític del partit, Marcos Morales, és un afiliat de Múrcia. Al seu costat, la regidora a l'Ajuntament d'El Álamo (Madrid) Laura Alves aspira a la secretaria general.

Cargando
No hay anuncios

La realitat de Ciutadans és, doncs, la d'un partit dividit i molt més petit del que ho era fa tres anys. 7.642 afiliats podran decidir qui és el líder en qui confien per a la refundació. Són substancialment menys que els 20.713 que tenia el partit quan va haver de triar entre Arrimadas i Francisco Igea el 2020. Llavors van triar Arrimadas.