Partits

Ciutadans: la carrera cap a un "espai propi" enmig de l'abisme

El partit celebra la convenció nacional, en què ha aprofitat per tancar la porta a qualsevol fusió amb el PP

La líder de Ciutadans Inés Arrimadas aquest dissabte durant la convenció nacional.
3 min

"Som liberals, els únics liberals d'Espanya, i això és el que venim a definir en aquesta convenció". Així ha encetat el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, la convenció nacional que els d'Inés Arrimadas celebren aquest cap de setmana. Malgrat que no en sortiran canvis importants, els taronges busquen, de la mà dels militants, encarar noves línies mestres ideològiques que els permetin superar les hores més baixes que travessa el partit des del seu naixement el 2006.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una lona taronja enorme a l'entrada del recinte ja anticipava quina seria la paraula més utilitzada del dia: "Liberals". A les nou del matí arribaven els principals quadres del partit, menys un: Albert Rivera, la gran absència de la convenció després de la seva dimissió el novembre del 2019, arran dels estrepitosos mals resultats electorals que els van fer perdre 47 diputats al Congrés. Des de la seva sortida, el partit no ha deixat de desinflar-se. Les últimes desfetes han sigut a Catalunya, on al febrer van perdre 30 diputats, i a Madrid, on han quedat fora de l'assemblea regional. El partit havia convidat Rivera a participar en la cita, però ell va declinar ser-hi. De fet, des de la seva dimissió que Rivera s'ha distanciat del partit i fins i tot ha començat a treballar per al PP: Pablo Casado va contractar el bufet d'advocats que presideix l'exlíder taronja per recórrer la llei catalana de lloguers davant el Tribunal Constitucional.

Així doncs, el gran repte d'Arrimadas és insuflar oxigen per sobreviure. Ningú s'ha atrevit a no reconèixer "errors del passat", entre els quals no saber defensar l'espai de Ciutadans ni les mesures que han tirat endavant dins dels governs de coalició dels quals han format –o formen– part, com era el cas de Madrid. "No hem sabut traslladar el nostre pes. Hem tingut problemes de comunicació", ha lamentat Bal. La profunditat de l'autocrítica, però, no ha anat més enllà. "No venim a flagel·lar-nos, sinó a buscar una sortida de futur", ha dit el vicepresident de Castella i Lleó i un dels crítics amb Inés Arrimadas, Francisco Igea.

Els dubtes al voltant de si aquesta sortida de futur la trobaran sols o acompanyats semblen haver-se esvaït. En un moment en què el PP ha declarat una opa hostil a Cs, Bal ha sigut molt clar: "Ho dic alt i clar: no hi haurà una fusió amb el Partit Popular". Tot i això, les fugues de molts diputats regionals els últims mesos tampoc han posat les coses fàcils al partit. Només al mes de maig una consellera a Madrid i quatre diputats valencians van plegar. Per això, en un moment en què els resultats del CIS tampoc són dolços sobre el futur més immediat del partit, un dels objectius d’aquest cap de setmana també era el de tornar a il·lusionar els militants. "Aquí em veureu sempre, al partit de la gent valenta, compromesa, la gent que jo admiro", ha traslladat Bal a la militància. De qui encara estan més lluny és del PSOE. "Ja no és la socialdemocràcia, és un partit sanchista", ha criticat Bal.

Els taronges s'han mostrat convençuts de defensar un "espai propi" i sense esquerdes. "Hem de ser la veu forta del liberalisme a Espanya". Segons Ciutadans, això vol dir "llibertats socials": gestació subrogada, llibertat sexual... I econòmiques: "Esclar que no ens agrada apujar impostos". "No som sectaris, ens basem en el sentit comú", ha defensat Bal, que malgrat tot ja ha anticipat que Cs donarà suport a "tot allò que sigui bo per a la ciutadania, vingui d'on vingui". L'última convenció del partit taronja va servir per renunciar a l'ànima socialdemòcrata i encaminar-se cap al que van anomenar liberalisme progressista.

Suport europeu

El suport que perd per moments Cs dins d'Espanya el busca a Europa, així ho ha traslladat Arrimadas: "Hem d'aprendre dels partits liberals europeus", ha reconegut. Els taronges fa temps que estan treballant amb els cercles pròxims al Partit Democràtic Liberal alemany, que ha participat també en la convenció a través del diputat al Bundestag Alexander Lambsdorff. "Estan a la convenció de Ciutadans i no d'altres partits perquè Ciutadans és el partit liberal europeu i Espanya necessita que estigui dins els liberals al Parlament Europeu", ha remarcat Arrimadas.

Casualitats o no, la cursa de fons cap a un espai propi sota el paraigua del liberalisme ha començat des del complex dels Ducs de Pastrana, al nord de Madrid. Uns terrenys comprats per un financer francès i amb un palauet que traspua influència d'aquell país. Ara caldrà veure, però, si el liberalisme que Ciutadans comença a definir s'hi acosta o no. "Defensem un espai que es diferencia del socialdemòcrata o del conservador", ha apuntat Arrimadas.

stats