Ciuró rebutja assumir Presidència en una trobada a Lledoners

Trasllada, en una reunió amb Artadi i els exconsellers, que prioritza Sabadell

La diputada del PDECat al Congrés, Lourdes Ciuró
Núria Orriols
17/01/2019
3 min

BarcelonaEl salt d’Elsa Artadi a la carrera per a l’alcaldia de Barcelona està resultant ser un trencaclosques difícil de quadrar. L’actual consellera de Presidència prepara el pas a la política municipal com a número dos de l’exconseller Joaquim Forn -si finalment aconsegueix consensuar una candidatura amb totes les sensibilitats de JxCat- sense un substitut clar al Govern. I dimecres, tal com va avançar l’ARA, va caure el nom que la cúpula de JxCat tenia pensat per rellevar-la. L’actual diputada del PDECat al Congrés i alcaldable per Sabadell, Lourdes Ciuró, va rebutjar assumir aquesta responsabilitat en una reunió a la presó de Lledoners amb la mateixa Artadi i els exconsellers. Segons fonts coneixedores, va traslladar-los, malgrat sentir-se “honorada” per la proposta, que el seu objectiu ara és guanyar l’alcaldia de Sabadell sota les sigles de JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El no de la diputada, del cercle de confiança de Carles Puigdemont, posa en relleu dues coses: la dificultat de trobar un perfil que satisfaci totes les sensibilitats de la formació -també perquè molts dirigents han d’afrontar les eleccions municipals del maig- i el fet que els moviments es produeixen mentre el president, Quim Torra, que és qui ha de signar el decret de nomenament, està de viatge oficial als Estats Units. Fonts de l’entorn del president, de fet, han evitat entrar en el debat de noms els últims dies i mantenen només que, si s’han de fer canvis, es faran “aviat”. Diverses fonts consultades apunten que hi ha dos factors clau per forçar que la decisió sigui imminent: el trasllat dels presos a Madrid -la setmana que ve serà l’última a Lledoners abans del judici- i el congrés de la Crida el dia 26 en què possiblement la nova formació donarà suport a la candidatura de Forn a les eleccions municipals per Barcelona. Aquestes dates i la negociació entre totes les sensibilitats de JxCat marcaran la configuració de la candidatura a la capital -la confluència entre el PDECat de Barcelona; Artadi i el seu entorn, i el delegat del Govern, Ferran Mascarell- i el relleu a l’executiu de Torra.

A la recerca d’un nom

Després del no de la diputada del PDECat, es treballa amb altres escenaris. Segons fonts de la formació consultades, hi ha dues variables que influeixen en la tria: mantenir la paritat al Govern i l’equilibri entre famílies. És per això que diverses fonts assenyalen la incorporació d’una dona a l’executiu: entre les possibilitats hi ha l’actual vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, o l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó. Totes dues són properes a l’exconseller de Presidència Jordi Turull, actualment empresonat, i que fins ara havia tingut ascendència en el departament. Un dels consultats assenyala, però, que destinar Nogueras al Govern aniria en detriment de la influència al partit i a Madrid del sector més proper a Puigdemont.

També hi ha una altra via per suplir el relleu d’Artadi: moure consellers. Hi ha diversos escenaris: una opció seria situar el de Territori, Damià Calvet, proper a l’exconseller Josep Rull, a Presidència; o bé l’actual responsable d’Interior, Miquel Buch. Tots dos, que veuen amb bons ulls des de Presidència, tenen un hàndicap: han de ser rellevats del seu actual departament i per una dona. En el cas de Calvet, fonts consultades apunten a l’actual secretària de Medi Ambient, Marta Subirà. A Interior el canvi té més dificultats. Però encara hi ha una altra opció: que assumeixi Presidència l’actual consellera de Cultura, Laura Borràs, estreta col·laboradora de Torra i que té la seva confiança. De fet, serà el president, que avui torna dels Estats Units, qui haurà de donar el vistiplau a qualsevol canvi. Un moviment de peces que depèn de la decisió d’Artadi: si acaba sent número dos d’una candidatura al voltant de Forn que encara s’està acabant de concretar.

stats