CiU formalitza el seu "inevitable" trencament amb el PP a la Diputació de Barcelona pel xoc de projectes nacionals
Els nacionalistes tindran tres vicepresidències, en cediran una quarta al PSC i es disposen a governar en solitari amb pactes puntuals de geometria variable
BarcelonaEl pacte de govern entre CiU i PP segellat el 2011 a la Diputació de Barcelona ha quedat aquest dilluns sense efecte. El president de la institució, el convergent Salvador Esteve, ha anunciat la imminent signatura dels decrets de cessament dels diferents càrrecs de responsabilitat que ostentava el PP. Esteve ha valorat "positivament" el balanç d'aquests dos anys, però considera "inevitable" aquest trencament, atesa la confrontació creixent entre CiU i el PP en ple procés sobiranista impulsat pel president de la Generalitat, Artur Mas.
"És molt difícil mantenir un govern de coalició quan contínuament s'està en contra dels objectius de la nostra formació. Governar amb una força política que va totalment en contra d'això es fa totalment impossible. No es podia fer res més. La Diputació no podia romandre aliena al nou escenari", ha remarcat Esteve, que ha evitat parlar de pressions per part de la cúpula de Convergència i de Mas. Segons Esteve, la decisió ha estat fruit d'una reflexió en el si de la direcció convergent. "N'hem parlat, hem reflexionat conjuntament, però mai hi ha hagut l'imperatiu de dir si s'ha de trencar o no", ha assegurat.
Segons Esteve, tant CiU com el PP veuen "raonable" aquest divorci, que permetrà mantenir la institució al marge del "focus mediàtic" i treballar pels municipis.
En lloc de cinc vicepresidències –dues les ocupaven els populars Josep Llobet i Ramon Riera–, la institució passarà a tenir-ne quatre. La vicepresidència primera serà per al democristià Ferran Civil, que s'encarregarà de l'àrea de desenvolupament econòmic i ocupació. La segona serà per a l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, responsable de l'àrea d'atenció a les persones. La tercera l'ocuparà l'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer, amb l'àrea de govern local i territori. Finalment, el socialista Antoni Fogué tindrà la vicepresidència quarta, sense àrea executiva. CiU passa a assumir així l'àrea econòmica, fins ara en mans del PP, com també la de cultura, de la qual es farà càrrec l'alcalde de Tordera, Josan Carles García Cañizares, diputat adjunt a la presidència i portaveu de CiU a la Diputació.
A partir d'ara, CiU governarà en solitari, i buscarà pactes puntuals de geometria variable amb la resta de formacions amb representació. Esteve ha destacat que 304 dels 351 acords votats en plenari en aquest mandat s'han votat per unanimitat. Aquesta "recerca de grans consensos" és la que vol ara mantenir CiU.
Pel que fa al cas Mercuri, que esquitxa l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha lamentat "molt" que el batlle socialista es trobi en aquest "atzucac". "Amb Bustos hi tinc una excel·lent relació", ha reconegut Esteve, que ha assegurat que pertoca al grup socialista a la Diputació resoldre "aquesta anomalia que suposa que Bustos no tingui presència als plenaris".