CiU opta per l'abstenció en el pacte antijihadista, que rep llum verda del Congrés

El PP insta la federació nacionalista a sumar-se a l'acord al Senat, mentre que l'esquerra retreu al PSOE l'aliança amb la dreta

Diputats de CiU a Madrid aquesta setmana. EFE
Joan Rusiñol
19/02/2015
3 min

MadridFinalment, l'anomenat pacte antijihadista supera el tràmit al Congrés amb els vots dels seus dos firmants, PP i PSOE, gairebé en solitari, sense arrencar cap suport entre les formacions que ja van expressar els seus dubtes al debat de presa en consideració de la iniciativa, la setmana passada. CiU, que es va dividir de forma polèmica en aquella sessió, aquest dijous ha optat conjuntament per l'abstenció, igual que UPyD. Els grups de l'esquerra i el PNB hi han votat en contra. Al final, 273 vots afirmatius, 27 en contra i 19 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de la federació nacionalista, Jordi Jané, ha reiterat el compromís nacionalista amb la lluita contra el terrorisme però ha criticat el fons i la forma de la iniciativa que se sotmetia a votació, per procediment d'urgència i lectura única. De fet, han estat diversos els portaveus que han retret a populars i socialistes que optessin per aquest procediment accelerat per abordar una qüestió tan complexa i de conseqüències molt serioses. Jané ha expressat el rebuig contundent de CiU a la presó permanent revisable –per molts, un eufemisme per no dir cadena perpètua– perquè genera dubtes sobre "l'encaix constitucional" i pot "vulnerar la seguretat jurídica" dels ciutadans. "Ens hi oposem", ha assegurat.

Jané també ha expressat el desacord en altres aspectes de la llei, com "l'ampliació desmesurada" dels delictes que poden ser considerats terrorisme. Ha deixat clar que allò que converteix una acció en terrorisme és l'ús de mitjans violents i no pas la finalitat que persegueix. Pel que fa a la metodologia, ha lamentat que la majoria parlamentària no permetés una votació diferenciada per punts.

ERC i ICV, en contra

A aquest rebuig també s'hi han sumat Esquerra i Iniciativa. El republicà Joan Tardà ha afirmat que la proposició de llei que van signar a la Moncloa el president espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és un "monument" a l'oportunisme, la ineficàcia, el cinisme, la hipocresia i la reacció. Tardà ha avisat populars i socialistes que les conseqüències d'aquesta mesura legislativa "les pagarem tots". A Sánchez l'ha acusat de voler-se posar el vestit d'estadista, tot i que –a parer seu– li va durar 24 hores.

El líder del PSOE ha assistit al debat a la cambra baixa. No ho ha fet, en canvi, Mariano Rajoy. Rosa Díez ha retret aquesta absència i ha subratllat que avui no se signava un pacte d'estat sinó una reforma puntual del Codi Penal. Com altres dels portaveus, la líder d'UPyD ha denunciat que, malgrat la declaració d'intencions, el govern espanyol i el grup parlamentari popular no els han trucat en cap moment per analitzar les esmenes i debatre possibles modificacions al text inicial, que s'aprova amb els retocs que, dilluns, van pactar PP i PSOE.

Antonio Hernando, portaveu del grup socialista, ha defensat el vot afirmatiu de la seva formació assegurant que ells són "l'esquerra que es responsabilitza" de la gestió, tant des del govern com des de l'oposició. Ha justificat que el pacte inclou i certifica "les diferències" en qüestions com la presó permanent revisable i ha apel·lat a les renúncies que, a vegades, cal fer en política, com, diu, va passar a la Transició. Els seus companys l'han aplaudit drets, després que en les últimes dues setmanes Hernando hagi protagonitzat desacords evidents amb el criteri de Ferraz.

Joan Coscubiela, d'ICV i que ha actuat com a portaveu de l'Esquerra Plural, ha dit que "malament acaba el que malament comença", i ha lamentat que es "devaluï" el concepte de terrorisme eixamplant-ne els presumptes supòsits. En aquest sentit, ha avisat que accions com les que van protagonitzar els moviments veïnals a Barcelona, a principis de la democràcia, per tenir transport públic al barri podrien ser ara, amb la nova llei, qualificats de terrorisme. Ha assegurat que, per combatre el jihadisme, Espanya ja disposava fins ara d'una de les legislacions penals "més dures".

L'últim a intervenir ha estat Rafael Hernando, del PP, que ha instat CiU a sumar-se al pacte en el tràmit que ara comença al Senat. No obstant, aquest dijous els populars només han aprovat una de les esmenes que plantejaven els nacionalistes catalans.

stats