LLEI DE CONSULTES
Política01/10/2014

El Parlament elegeix la Comissió de Control del 9-N i el PP denunciarà els diputats que l'han votat

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP ignoren la suspensió del TC i les amenaces del PP i ratifiquen els membres de l'organisme que ja van pactar

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLa suspensió del Tribunal Constitucional (TC) i les amenaces del PP de portar a la fiscalia els diputats que participessin a la votació no han evitat que el Parlament hagi elegit aquest dimecres els set integrants de la Comissió de Control de la llei de consultes. Era un dels passos per desenvolupar una norma que està pendent de sentència definitiva per part de l'alt tribunal i que, a diferència dels aspectes que depenen estrictament del Govern, sí que ha tirat endavant. L'elecció, a més, s'ha aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP i l'abstenció de PSC, PP i C's, contraris a desacatar el TC i mantenir aquest punt a l'ordre del dia. En el moment de la votació, de fet, els populars i Ciutadans han abandonat el ple.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'amenaça del PP

Cargando
No hay anuncios

Durant la discussió prèvia sobre si la votació s'havia de retirar o no de l'ordre del dia, el PP ha amenaçat els diputats que votessin els integrants de la Comissió de Control. El portaveu Enric Millo ha avisat que incompliran els articles 405 i 410 del codi penal. El dirigent popular fins i tot ha avisat que promouria que hi hagués "conseqüències legals davant els tribunals de justícia" per als parlamentaris i que denunciaria el cas a la fiscalia, i per això ha demanat que la votació la fes cada diputat, d'un en un.

"Som davant la comissió de possibles delictes", ha coincidit el president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha definit l'elecció dels membres de la Comissió com un "cop a la democràcia". El PSC, al seu torn, ha demanat també que es retirés el punt de l'ordre del dia, però sense fer-hi tanta sang.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, el president del grup de CiU, Jordi Turull, ha afirmat que "feina feta no fa destorb" i, per tant, ha defensat crear la comissió a l'espera que el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió de la llei. La diputada d'ERC Gemma Calvet ha cridat a fer un "acatament a la nostra democràcia", mentre que la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha reclamat fer una "defensa política davant el seu atac polític" [en referència al govern espanyol]. Finalment, el portaveu del grup de la CUP, David Fernàndez, ha declarat els seus diputats com a "insubmisos, desobedients i insubordinats al Tribunal Constitucional" i ha recordat igualment al PP que el president de les Illes Balears, José Ramón Bauzà, no ha suspès l'aplicació del decret de trilingüisme tot i la sentència contrària del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Finalment, el punt s'ha mantingut a l'ordre del dia amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

Cargando
No hay anuncios

El ple ja ha començat amb una topada entre els populars, C's i la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, quan s'ha negat a treure aquest punt de l'ordre del dia i ho ha deixat en mans dels grups.

El paper de la Comissió de Control

Cargando
No hay anuncios

La Comissió de Control ha de tenir el rol d'una junta electoral específica per a les consultes per via no referendària convocades arran de la llei catalana i estarà integrada per set juristes i professors d'universitat que havien pactat els quatre grups que hi han acabat votant a favor. Es tracta de Mercè Barceló i Serramalera, Joaquim Brugué Torruella, Alfons González Bondia, Miquel Martin Casals, Marc Marsal Ferret, Jordi Matas Dalmases i Benet Salellas Vilar, que ara hauran de ser nomenats formalment per Artur Mas. El PSC no va proposar cap membre perquè va assegurar que no va trobar ningú que en volgués formar part per la "falta de seriositat" del procediment de selecció.