CiU i ERC eviten novament que Mas comparegui a la comissió d'investigació sobre el frau
Els republicans insisteixen que Mas doni explicacions a la Comissió d'Afers Institucionals però voten a favor de la compareixença de Mireia Pujol Ferrussola
BarcelonaEls grups parlamentaris de CiU i ERC han impedit novament que el president de la Generalitat, Artur Mas, comparegui a la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. Era la tercera vegada que es votava a la incorporació de Mas al llistat de compareixences de la comissió, sol·licitud que van entrar dijous passat els grups de PSC, PP, ICV-EUiA i C's. Les dues anteriors va ser rebutjada per l'oposició, primer, de CiU, PSC i ERC – i l'abstenció del PP– i, després, de CiU i ERC. El portaveu d'ERC a la comissió, Oriol Amorós, ha insistit en nom del partit que el lloc on Mas ha de donar explicacions és a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI).
En canvi els republicans sí que han votat a favor del següent punt de l'ordre del dia: la compareixença a la comissió de Mireia Pujol Ferrusola, citada a declarar davant el jutge el pròxim 27 de gener com a imputada per presumpte frau fiscal. La filla de l'expresident de la Generalitat declararà junt amb el seus progenitors i el seus germans Pere i Marta.
A l'hora d'explicar el seu sentit de vot, el diputat republicà Oriol Amorós ha comentat novament que "el lloc més indicat" perquè Mas exposi el seu punt de vista és a la CAI. "Atès que ell mateix que deia que estava predisposat a fer-ho, l'emplacem; i confiem en la seva voluntat de fer-ho, i confiem que ho farà", ha exposat.
En aquest sentit, des del PSC, Jordi Terrades ha anunciat que al llarg del dia el grup registrarà la petició que Mas parli a la CAI "atès la bona predisposició dels grups parlamentaris que donaran el seu suport", ha indicat. El diputat del PP Santi Rodriguez ha recordat que ha de ser el president qui voluntàriament comparegui a la Comissió d'Afers Institucionals, i ha lamentat que les dues peticions prèvies per la compareixença de Mas a la comissió d'investigació han estat "vetades sistemàticament".
El Partit Popular, com també ho ha fet el grup d'ICV-EUiA i C's, s'han recordat quan Artur Mas havia estat conseller d'Economia i conseller en Cap en els consecutius governs de Pujol. "No pretenem que el president respongui com a tal, sinó com a persona rellevant en un grapat de governs de Jordi Pujol, com a coneixedor en primera fila dels afers econòmics i polítics del que passava en aquests governs. Entenem que haurien de donar testimoniatge", ha apuntat el diputat l'ecosocialista Marc Vidal.
Per la seva banda, el diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha assenyalat que demanaran la compareixença "tantes vegades com faci falta" si van apareixent informacions de "noves corrupteles".
De Mena a un dels advocats de la Infanta Cristina
La sessió d'aquest dilluns de la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política té previstes les intervencions de José María Mena Álvarez, exfiscal superior de Catalunya; Santiago Doce Goicoechea, soci de Deloitte Abogados i Jesús María Silva Sánchez, advocat i catedràtic de dret penal. Precisament, Silva és junt amb Miquel Roca, un dels advocats de la Infanta Cristina, qui aquest dilluns ha sabut que el jutge del cas Nóos, José Castro, ha decidit enviar-la al banc dels acusats com a "cooperadora necessària" en dos delictes contra la Hisenda Pública, segons la interlocutòria d'obertura de judici oral que s'ha fet pública.