Podem supera el PSOE i es converteix en segona força, segons el CIS

La formació liderada per Pablo Iglesias continua com a primera força en intenció directa de vot, d'acord amb el baròmetre del gener

Pablo Iglesias a la "Marxa del canvi" dissabte passat a la plaça del Sol de Madrid. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
04/02/2015
3 min

MadridEl baròmetre del CIS del gener ha confirmat els pitjors temors per al PSOE. L'auge de Podem no té aturador i ja es convertiria en segona força en unes eleccions generals amb una intenció de vot del 23,9%, mentre que els socialistes baixarien a un 22,2%. El PP, en canvi, en surt indemne. Respecte de l'últim baròmetre de l'octubre, els populars continuen com a primera opció, amb un 27,3% dels suports, tot i que perden dues dècimes respecte de l'octubre, quan sumaven un 27,5% en intenció de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si les dades es prenen sense cuinar, però, Podem seria el líder indiscutible si se celebressin eleccions generals ara mateix. Creix en intenció directa de vot –la resposta espontània que donen els enquestats– fins a un 19,3%, mentre que els representants del bipartidisme estan gairebé empatats: 12,9% el PP i 12,4% els socialistes.

Des del PP neguen que Podem els espanti i asseguren que és un producte de la fragmentació de l'esquerra, mentre veuen com a principal rival el vot en blanc o abstencionista. "Em preocupa, això sí, el que volen fer amb Espanya, que reneguin de la Constitució i utilitzin banderes anticonstitucionals", ha dit el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando. Sí que estan preocupats, en canvi, pel fet que els socialistes deixin de ser segona força, perquè "sempre han cregut en la centralitat del PSOE i el seu paper i col·laboració en tota la història de la democràcia".

El PSOE no es creu l'enquesta

Els socialistes reneguen de l'últim baròmetre perquè "desconfien de la cuina del CIS". Consideren que "coincideix amb l'estratègia del PP de denigrar el PSOE, el gran adversari dels populars respecte de la resta de forces", ha dit el portaveu dels socialistes a la cambra baixa, Antonio Hernando. "Descarto que l'escenari del CIS es produeixi", ha afegit.

Podem, en canvi, considera que els baròmetre remarca que no son flor d'un dia i que demostren que el canvi polític a l'Estat és "irreversible", a més de convertir la formació de Pablo Iglesias en l'única alternativa al PP. "Si la progressió dels resultats que hem anat recollint els últims mesos es manté d'aquí a la tardor, és evident que guanyarem, i que guanyarem de forma molt contundent al PP", ha dit Carolina Bescansa, cofundadora del partit i membre del consell de coordinació, demanant, això sí, "cautela", perquè encara queden uns quants mesos.

IU creix en estimació de vot

Contràriament al que es podia pensar, IU creix respecte de l'enquesta de l'octubre quatre dècimes d'intenció de vot –fins a un 5,2%–, però cau gairebé de forma imperceptible amb les dades sense cuinar. El partit ha ressaltat que, amb la foto fixa d'aquest baròmetre, "es fa evident que el bipartidisme deixa de ser hegemònic i que acords PP-PSOE com els de dilluns són part del passat".

CiU i ERC baixen, Ciutadans creix

A Catalunya, les forces nacionalistes i independentistes al Congrés perden un de cada quatre vots respecte de l'octubre, tot i haver-se celebrat el 9-N entremig de les dues enquestes. Ara bé, s'ha de tenir en compte que al conjunt del país el Centre d'Estudis Sociològics només ha fet 398 entrevistes. En intenció de vot, CiU (3%) se situa per sota de Ciutadans (3,1%), que va creixent al conjunt de l'Estat, mentre que ERC passa d'un 2,3% a l'octubre –llavors superava el partit d'Albert Rivera– a un 1,6%.

Ja abans de conèixer els resultats, CiU ha volgut treure importància al baròmetre. En declaracions al Congrés, el diputat Jordi Jané ha admès que "marquen tendència", però que el més important és que es demostri que no existeix un bipartidisme com a tal a Espanya i que ells sempre han intentat frenar aquesta tendència. Des del PNB, el diputat Pedro María Azpiazu ha declarat que "molta enquesta, poca realitat". Els nacionalistes bascos perden només unes dècimes.

Al seu torn, UPyD ha volgut fer notar que en aquestes enquestes "es respon amb molt de sentiment", i, en canvi, quan toca anar a les urnes, un s'aferra més a la "racionalitat", ha dit el diputat Carlos Martínez Gorriarán a les portes de la Junta Permanent de la cambra baixa. La formació liderada per Rosa Díez creix poques dècimes tant amb les dades sense cuinar com amb les dades processades pel CIS.

stats