La corrupció s'enfila fins al segon problema que més preocupa els ciutadans espanyols

Un 78% dels enquestats veu intolerable no declarar tots els ingressos sobre la renda, però un de cada quatre admet haver demanat factures sense IVA

Acn
05/07/2013
2 min

MadridLa corrupció ja és el segon problema que més preocupa els espanyols, amb un 32,2%, i només se situa per darrere de l'atur, que segueix com a primera preocupació, amb un 80,5%, uns dos punts menys que el mes anterior, segons el baròmetre de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). A molt poca distància, amb el 32,2%, se situen els problemes de caire econòmic, mentre que el quart problema, amb el 30,7%, fa referència als polítics i la política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el baròmetre, que repassa els hàbits socials dels ciutadans espanyols, conclou que un 77,8% creu que "no s'ha de tolerar" que no es paguin els ingressos sobre la renda, tot i que un 23% ha demanat una factura sense IVA "alguna vegada". En aquest sentit, un 67,4% dels enquestats creu que acordar amb un comerciant que no els cobri l'IVA per estalviar és un comportament freqüent o bastant freqüent entre els espanyols, mentre que un 61,1% pensa que és freqüent o bastant freqüent que no es pagui l'IRPF.

Sobre la situació econòmica, un 89,6% pensa que és dolenta o molt dolenta, un 90,3% assegura que és igual o pitjor que fa un any i només un 15% pronostica que serà millor d'aquí a un any. Pel que fa la situació política, un 80,7% dels enquestats percep que és dolenta o molt dolenta i un 93,7% diu que és pitjor que ara fa un any.

Sobre altres conductes, un 94,4% considera que no es pot tolerar que es condueixi sota els efectes de l'alcohol, un 92,3% que es fingeixi un malaltia per aconseguir una baixa temporal a la feina i un 79,8% que es percebi un sou al mateix temps que es cobra una prestació d'atur, malgrat que un 52,3% creu que la resta de ciutadans ho fan.

A més, un 63,9% dels enquestats afirma que aquests comportaments i d'altres, com excedir el límit de velocitat permès, fer soroll a les nits, conduir begut, accedir al metro o al bus sense pagar, entre d'altres, han augmentat en els darrers cinc anys.

stats