Camí del 23-J
Política 16/06/2023

El CIS continua donant la victòria al PSOE a l’Estat, mig punt per sobre del PP

Sumar arribaria al 14,3% incloent Podem a la coalició, i la suma de les esquerres batria les dretes

4 min
Pedro Sánchez

MadridEl PSOE guanyaria les eleccions generals amb el 31,2% dels vots, mig punt per sobre del PP, que es quedaria amb el 30,7%. Això és el que reflecteix aquest divendres en el baròmetre de juny el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), un ens més qüestionat que mai per haver errat les estimacions de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Quan diverses empreses demoscòpiques situen folgadament per davant Alberto Núñez Feijóo, el CIS encara posa Pedro Sánchez en la primera posició, per bé que en els últims dos mesos les diferències s'han escurçat molt. A l'abril els separaven 4,3 punts i ara només 0,5. Per la seva banda, Sumar seria tercera força amb un 14,3% dels suports, ja incloent Podem a l'equació, per davant del 10,6% de Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Encara que José Félix Tezanos mantingui amb vida el PSOE, el creixement del vot a la dreta queda reflectit en aquesta enquesta, elaborada a partir de 7.400 entrevistes entre el 31 de maig i el 7 de juny; per tant, durant les dues setmanes posteriors a les eleccions del 28-M, quan l'onada del PP i Vox va prendre la majoria del poder territorial a l'esquerra i Cs va fer un nou pas cap a la desaparició. El partit liderat per Feijóo creix 3,5 punts en un mes i 4,6 en dos mesos, mentre que els socialistes augmenten 2,1 punts, possiblement esperonat per la crida de Sánchez al vot útil davant un espai a la seva esquerra sumit en una lluita interna.

Malgrat que les preguntes es van fer abans que Sumar i Podem registressin l'acord de coalició, aquesta vegada els resultats apareixen aglutinats sota el paraigua de la plataforma impulsada per Yolanda Díaz. El 14,3% que li atorga no el registrava el CIS des de la tardor del 2019, coincidint amb les últimes eleccions generals, si bé queda per sota del que obtenien en els últims mesos Sumar i Podem per separat. Fa un mes, Díaz recollia el 12,3% dels sufragis i Podem el 6,1%, de manera que si se sumaven per separat arribaven a un 18,4%. En l'espai independentista, ERC cau 0,6 punts respecte al maig i Junts en creix 0,4, i la CUP perd dues dècimes. Pel que fa a Cs, que no es presenta el 23-J, els enquestats que han contestat que els votarien apareixen a la categoria "Altres".

El precedent del 28-M

Aquest baròmetre ofereix l'encreuament de dades entre el record de vot de les eleccions del 28-M i la intenció directa de vot del 23-J. El 64,5% dels votants del PSOE a les municipals repetirien ara a les generals, si bé hi ha un 20% que estan indecisos. Al PP, un 76,5% saben que repetiran i un 11,5% dubten. A banda d'aquest factor, el de l'abstencionisme també és rellevant: de les persones que no van votar el 28-M però que al llarg de la campanya van dubtar si fer-ho, el 22,4% haurien triat el PSOE i un 18,5% el PP. Com acostuma a passar en les enquestes, la participació que reflecteixen és més alta que la que acaba registrant-se a les urnes: un 83,4% asseguren que van anar a votar al maig –la participació real va ser del 64%, la tercera més baixa de la història– i en una escala de 0 a 10 en què 0 és que segur que no votarà i 10 segur que sí, la mitjana de cara al 23-J se situa en 8,85, fet que apuntaria a una alta participació.

Una de les tendències dels baròmetres del CIS fins ara és que, davant la pregunta "Dels principals líders polítics, qui preferiria que fos el president del govern en aquests moments?", la resposta amb més suports és "Cap". Això canvia al juny, amb la data de les eleccions anunciada, els ciutadans ja saben que no tenen gaire més opció que els candidats confirmats per al 23-J. Així, Sánchez passa del 20,7% al 25,1% i és el favorit dels enquestats, seguit de Feijóo, que també puja notablement –del 15% al 20,1%–, i Díaz és la tercera amb un 13%.

Qui prefereixes que sigui president del govern espanyol?
En percentatge i variació respecte al CIS anterior

25,1%

Pedro Sánchez

PSOE

+4,4

20,1%

Alberto N. Feijóo

PP

+5,1

13%

Yolanda Díaz

Sumar

+0,3

5,2%

Santiago Abascal

Vox

-0,6

Pedro Sánchez / PSOE

25,1%

+4,4

Alberto N. Feijóo / PP

20,1%

+5,1

Yolanda Díaz / Sumar

13%

+0,3

Santiago Abascal / Vox

5,2%

-0,6

Pedro Sánchez / PSOE

25,1%

+4,4

Alberto N. Feijóo / PP

20,1%

+5,1

Yolanda Díaz / Sumar

13%

+0,3

Santiago Abascal / Vox

5,2%

-0,6

La líder de Sumar és la candidata preferida entre les persones de 25 a 34 anys (19,4%) i supera el líder del PP també entre les de 35 a 44 (17,4%), mentre que Sánchez i Feijóo reben la majoria de suports dels electors de més edat. Pel que fa a la variable del nivell d'estudis, Sánchez deixa de tenir suports com més estudis tenen els enquestats; en canvi, a Feijóo i Díaz els passa a l'inrevés i fan més forat en la població més formada. Pel que fa a la valoració general, en una escala de l'1 al 10, la vicepresidenta segona continua encapçalant el rànquing amb un 4,9, per davant de Sánchez (4,6) i el líder del PP (4,4).

La guerra dels sondejos

El baròmetre del CIS arriba enmig d'un degoteig de publicacions d'altres enquestes, com les que els últims dies s'han publicat als diaris El Mundo, Abc i El Español, elaborades per Sigma2, GAD3 i Sociométrica. Totes tres donaven com a vencedor el PP, amb un mínim del 32,1% dels vots (Sociométrica) i un màxim del 36,6% (GAD3), i la governabilitat a tocar de la mà de Vox. El PSOE va comunicar aquest dijous que portava a la Junta Electoral Central aquestes publicacions, no pels resultats, sinó perquè asseguraven que l'absència d'algunes dades tècniques com la data de realització del treball de camp, el procediment de selecció dels enquestats, el marge d'error i el domicili de l'empresa vulneraven la llei electoral. El president de GAD3, Narciso Michavila, s'ho va agafar amb sentit de l'humor i en una piulada a Twitter dedicava una cançó a tots aquells polítics "preocupats per saber on és la nostra seu". Des de les pàgines de l'Abc, Michavila ha convidat el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, a fer una visita a l'empresa.

stats