DANA al País Valencià

Les cinc raons de pes que acorralen Carlos Mazón

La direcció del PP evita tancar files amb el president valencià tot i no desautoritzar-lo

BarcelonaEnmig de la indignació de la ciutadania per com es va gestionar l'arribada de la DANA, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha passat a l'atac culpant Pedro Sánchez de la mala coordinació de la crisi, però també demanant a l'Estat 31.402 milions d'euros per a la reconstrucció. L'ofensiva del president valencià, però, no tapa els errors que el deixen contra les cordes davant d'una tragèdia que ja s'ha cobrat més de 200 morts i danys materials incalculables. Dissabte que ve, una vintena d'entitats es manifestaran a València reclamant la seva dimissió i als jutjats ja han començat a arribar querelles contra ell –també contra Pedro Sánchez.

Mazón triga cinc hores a presentar-se al Cecopi

No només no es va avisar els ciutadans a temps, sinó que el president valencià no va arribar fins a les 19.30 h a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) a l'Eliana, que coordinava la resposta a l'emergència, segons ha revelat Eldiario.es aquest dimecres. Quan va arribar, amb una situació ja totalment descontrolada, encara va endarrerir la presa de decisions perquè els tècnics el van haver de posar al dia. L'alerta a la ciutadania, competència exclusivament del seu govern, no es va enviar fins a les 20.12 h, quan centenars de persones ja es trobaven atrapades enmig del temporal o directament havien mort.

Cargando
No hay anuncios

Aquell dimarts, Mazón no va anul·lar la seva agenda mentre la televisió pública À Punt retransmetia en directe els brutals estralls de la DANA i recomanava a la gent que es quedés a casa. Així, el president valencià va arribar a presidir tres actes, malgrat que l'Aemet va elevar la situació a alerta vermella a les 07.36 h i a les 9.20 h advertint que el perill era "extrem". L'última reunió que va mantenir va ser amb la patronal i els sindicats per abordar els pressupostos del 2025. Abans d'aquesta reunió, va comparèixer cap a les 13 h per assegurar que el temporal remetria cap a les sis de la tarda i va publicar un vídeo a X que esborraria poc després per no quedar en evidència.

Al matí ja havia rebut un premi de certificació turística del País Valencià i cap a les 14.30 h, el president va marxar a un dinar privat, segons ha revelat el mateix mitjà, i no es va connectar ni per videoconferència a la reunió del Cecopi de les 17 h com sí que van fer altres institucions. No és fins a les 18.45 h que surt de la Generalitat per desplaçar-se fins al Cecopi, quan la consellera de Justícia i Interior Salomé Pradas, que ja li havia trucat diverses vegades sense que li respongués, l'alerta del risc de desbordament de la presa de Forata.

Cargando
No hay anuncios

Tres mesos per nomenar un director general a Interior 

Si Mazón va trigar a reaccionar, també havia tardat a substituir els càrrecs a la conselleria d'Interior que van quedar vacants amb la sortida del govern de Vox, que era qui gestionava aquesta cartera. El cas és que el mateix dimarts 29 d'octubre, amb el temporal del segle a sobre, Mazón va nomenar Vicent Huet Ballester, com a nou director general d'Interior, un càrrec que feia tres mesos que no ocupava ningú i que s'encarrega de la seguretat pública, la coordinació de les policies locals, la gestió del CNP i de Protecció Civil, transcendentals en qualsevol emergència. Va ser molt més diligent, en canvi, a l'hora d'eliminar la Unitat d'Emergències –un òrgan de coordinació que va anomenar "chiringuito"– quan va arribar a la Generalitat Valenciana. 

Cargando
No hay anuncios

Segons va ressaltar el mateix govern valencià, la tria d'Huet va ser pel seu ampli coneixement "de la idiosincràsia de les festes taurines i, en especial, dels bous al carrer", perquè la direcció d'Interior també s'encarrega de gestionar els espectacles i les activitats recreatives i socioculturals. Si Mazón està a la corda fluixa, també ho està la màxima responsable del departament, Salomé Pradas, que va assumir les seves actuals responsabilitats també quan Vox va sortir del Govern. Abans s'encarregava de la cartera de Medi Ambient.

La direcció del PP no tanca files amb Mazón

Mentrestant, la direcció del PP mira de fer equilibris. La secretària general dels populars, Cuca Gamarra, mira de no desautoritzar-lo, però tampoc tanca files amb ell. "Del que no hi ha cap dubte i és absolutament indiscutible és que president Mazón s'hi ha bolcat des del primer moment i ens agradaria poder dir el mateix del govern d'Espanya", s'ha limitat a dir aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

El mateix líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va exigir dilluns a Sánchez que retirés al seu baró el control de la resposta a la crisi, declarant la situació d'emergència nacional, tot i que en cap moment el president valencià ha demanat que el govern espanyol assumeixi el comandament. També s'hi han mostrat favorables els presidents d'Andalusia i Castella i Lleó, Juanma Moreno i Alfonso Fernández Mañueco. Sobre si aquesta demanda és compartida ara per Mazón, Gamarra tampoc ha donat massa explicacions: "És un tema perfectament abordat per Feijóo amb Mazón".

Sense entrevistes als mitjans públics ni preguntes incòmodes

La incompareixença mediàtica de Mazón és un altre dels motius que juga en contra del president valencià. Una setmana més tard de la tragèdia, Mazon no ha afrontat cap roda de premsa ni ha concedit cap entrevista a mitjans públics, ja sigui À Punt o a RTVE. El dirigent popular s'ha limitat a fer declaracions institucionals acceptant poques preguntes. Les entrevistes les ha deixat per a la Cadena COPE i el canal Trece, tots dos propietat de la Conferència Episcopal Espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Repartiment de les culpes

En aquestes entrevistes, Mazón ha carregat la responsabilitat de la crisi al govern espanyol i als comandaments militars. El líder del PP valencià va afirmar que dimarts passat a les 15.21 h, abans de la “revolució meteorològica”, va demanar que s'activés l'UME i va reclamar “tota l'ajuda possible”, però limitant-la als municipis de Requena i Utiel. Els comandaments de l'UME li van respondre que estaven a la seva disposició des del minut zero, però que ell no va activar-los –i, quan ho va fer, les inclemències meteorològiques van impedir que arribessin de forma immediata.

Cargando
No hay anuncios

El president afegia dimarts un nou actor com a responsable: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). Mazón va assegurar, sense aportar proves, que aquest organisme, “depenent del ministeri de Teresa Ribera”, va suprimir els avisos, cosa que la mateixa Confederació va desmentir pocs minuts després. La CHJ va recordar que aquests organismes no envien alertes i que la institució competent per fer-ho és el servei d'emergències autonòmic. El que sí que van registrar –i comunicar– va ser la ràpida crescuda del cabal del riu, que va passar de 200 m³ per segon a 1.700 m³/s entre les 17 h i 18.45 h. Una alerta que Mazón no enviar fins a les vuit del vespre.

El PSPV anuncia que donarà suports als pressupostos
  • <p>"El Partit Socialista estarà a l'altura". La ministra de Ciència i líder del PSPV, Diana Morant, ha anunciat aquest dimecres a la Cadena SER que el seu partit votarà a favor dels pressupostos que presenti Carlos Mazón. "No tingui cap dubte: ajudarem el senyor Mazón perquè aquests pressupostos recullin de manera adequada les necessitats dels nostres veïns i veïnes", ha assenyalat Morant, insistint que el del PSPV serà "un vot afirmatiu" als comptes, que encara no s'han presentat. Segons ella, ningú entendria que els socialistes optessin per oposar-se als pressupostos del PP perquè "l'única i absoluta" prioritat ara és la reconstrucció després de la gota freda i l'ajuda a la ciutadania.</p><p>La decisió del PSPV també es pot entendre com una abraçada de l'ós de Pedro Sánchez a Alberto Núñez Feijóo. El president espanyol ja va destacar aquest dimarts la importància d'aprovar els pressupostos de l'Estat per facilitar el rescat del País Valencià. Una afirmació que no va ser ben rebuda al PP, que vol desvincular els comptes del 2025 de les ajudes públiques a València.</p>