PROCÉS SOBIRANISTA
Política09/12/2016

La cimera pel referèndum, convocada per al 23 de desembre

Partits i entitats abordaran l'organització de la consulta

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl Govern veu amb escepticisme les crides al diàleg de l’Estat, sobretot després que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría decidís reunir-se dimecres amb els líders del PSC, Miquel Iceta, i C’s, Inés Arrimadas, quan té pendent una trobada amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras. L’executiu demana al govern de Rajoy que la voluntat d’acostament a Catalunya es tradueixi en fets, i deixa clar que, si bé està disposat a parlar, no pensa enterrar el referèndum sobre el futur de Catalunya. És per això que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per al 23 de desembre la cimera per encarrilar l’organització de la consulta, la qual s’ha compromès a tirar endavant tant si és pactada com si no.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons van avançar ahir fonts de Presidència a l’ACN i va confirmar l’ARA, Puigdemont està convocant a la trobada els partits, entitats i organitzacions socials i econòmiques que integren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, amb l’objectiu de teixir un consens polític i social al voltant del referèndum. La reunió, que se celebrarà al Parlament, s’emmarca en el full de ruta de “referèndum o referèndum” marcat pel president de la Generalitat, i dóna compliment a les resolucions aprovades en el debat de política general.

Cargando
No hay anuncios

Primer, el debat de pressupostos

El Parlament va aprovar llavors dues resolucions sobre el referèndum: Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot van acordar una resolució que aposta per una consulta pactada, mentre que JxSí i la CUP en van aprovar una altra que estableix fer el referèndum encara que no hi hagi acord amb l’Estat. La data finalment triada per a la celebració de la cimera permet que tingui lloc just després que els pressupostos superin el debat a la totalitat, tal com s’havia proposat Junts pel Sí, que supedita la consulta a l’aprovació dels comptes.

Cargando
No hay anuncios

Des de la CUP s’ha criticat que el Govern hagi deixat passar les setmanes sense una convocatòria formal, però els anticapitalistes celebren que, per fi, es doni compliment a un dels punts de la moció aprovada al mes d’octubre.

Les últimes reunions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir es van fer el març del 2015 i el novembre del 2014, a les portes del 9-N. A les reunions hi han assistit representants de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA. Entre les entitats, hi han sigut presents l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI, Súmate i representants de sindicats i patronals.

Cargando
No hay anuncios

Pendents de la invitació oficial

L’ARA es va posar ahir en contacte amb diversos d’aquests partits i entitats i tots van explicar que, de moment, no han rebut cap invitació del Govern. Fonts d’ERC i el PDECat, però, es mostraven ahir satisfets per la convocatòria de la cimera, mentre que des de CSQP asseguraven que no decidiran si assisteixen a la cimera fins que no es concreti el format i l’ordre del dia. El grup parlamentari encapçalat per Lluís Rabell deixa clar que només hi seran per impulsar un referèndum vinculant amb reconeixement internacional. Començar a preparar-ne un d’unilateral per si no arriba l’acord amb l’Estat podria fer enrere la confluència d’esquerres.