La cimera entre Junts pel Sí i la CUP no desencalla la investidura
ERC veu un “frau democràtic” l’oferta de Mas d’entrar en un Govern en funcions de la coalició
BarcelonaMarató de reunions, en plural, per mirar de salvar a última hora la legislatura. I, almenys de moment, les múltiples trobades d’ahir no van servir per desenrocar unes posicions que, si fa no fa, es mantenen inalterables des de la mateixa nit del 27-S. Les converses seguiran avui, segons ha confirmat el coordinador general de CDC, Josep Rull, en una entrevista a l'Arabassas.
Entrevista d'Antoni Bassas al coordinador general de CDC, Josep RullLa cita que van mantenir ahir Junts pel Sí i la CUP, sota l’atenta mirada de les tres entitats del sobiranisme civil, no va servir per desbloquejar la situació: Artur Mas reitera que no farà un pas enrere i l’esquerra alternativa manté ferm el seu veto a la figura del president. L’única certesa és que diumenge a mitjanit, si no varia tot, automàticament es dissoldrà el Parlament més independentista de la història i Mas convocarà les quartes eleccions catalanes dels últims cinc anys.
La versió oficial de la cita, promoguda per les entitats, és que les negociacions continuen. La batalla pel relat d’un probable fracàs de les converses és un fet: ningú vol quedar com el primer d’aixecar-se de la taula ni com qui dinamita definitivament una entesa difícil. A la reunió que va fer dimarts la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí es va acordar emetre el missatge que se seguiria negociant fins al final -CDC es va obrir a rebaixar el to exhibit el dia abans contra la CUP-, però la contundència de Mas contra l’esquerra alternativa va evidenciar que quedava poc marge per a l’entesa. Aquesta contundència va fer aparèixer definitivament esquerdes dins la coalició sobiranista.
Això es va poder comprovar ahir a la reunió del grup parlamentari al complet, que es va allargar durant més de dues hores, poc després que el ple designés de forma expeditiva -poc més de cinc minuts- els senadors autonòmics nomenats per la cambra catalana. La cita dels diputats de Junts pel Sí va presenciar dos fets inèdits fins al moment: Mas va oferir a ERC entrar al Govern a partir de dilluns, i diputats republicans -als quals s’hi van sumar d’independents- van preguntar fins a quin punt es podria arribar a replantejar "algun dels acords fundacionals de la coalició". Una manera de demanar, a ulls dels diputats convergents, un pas enrere del president. "I es pot explorar tot menys aquesta possibilitat", sostenien a CDC.
Consulta sobre la taula
El líder de CDC va justificar l’oferta per formar un Govern en funcions de Junts pel Sí amb l’argument que es podia fer evident que la "unitat" funcionaria des de l’executiu. Els republicans ho consideren un "frau democràtic". "Si no hi ha majoria per investir un president, no pots fer una crisi de govern", van assenyalar fonts d’ERC a l’ARA. Després de la reunió interna, els negociadors de la coalició -Josep Rull, Jordi Turull, Marta Rovira i Raül Romeva- van anar arribant a un hotel pròxim a la seu de l’Assemblea, on es van trobar amb els representants de la CUP: els diputats Anna Gabriel, Eulàlia Reguant i Albert Botran. El secretisme i l’expectació van propiciar escenes còmiques, com un viatge en taxi de Romeva, que a causa del seguiment periodístic va acabar fent mitja volta fins al Parlament.
Als càrrecs electes s’hi van sumar els mediadors de les entitats: Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC); Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Carles Puigdemont, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Una de les possibilitats que van posar sobre la taula -plantejada des del cap de setmana- va ser la de celebrar una consulta interna entre els càrrecs institucionals del país -des d’alcaldes fins a diputats- sobre la situació en què està el procés. Pràcticament a la mateixa hora en què acabava la reunió, milers de ciutadans es reunien arreu del país per exigir una entesa independentista.
Una quarta entitat, Súmate, va fer mans i mànigues durant tota la jornada per mirar de propiciar l’acord. Representants de l’agrupació de castellanoparlants independentistes es van citar al matí amb la CUP, a qui va detallar un possible desllorigador: donar suport a un executiu presidit per Neus Munté, actual vicepresidenta, en què Mas fes la tasca de conseller en cap. "L’última opció és perdre un procés per un candidat", va dir Eduardo Reyes, president de l’entitat i diputat de Junts pel Sí. Munté, a través de Twitter, va rebutjar la iniciativa. "No seré moneda de canvi de ningú per trair la voluntat dels electors", va raonar la vicepresidenta.
Súmate va carregar amb duresa contra l’ANC, a la qual va acusar d’haver deixat de ser una entitat "transversal" i de no tenir-los en compte a l’hora de bastir un front del sobiranisme civil per propiciar l’acord. La societat civil no s’escapa del tens clima de les últimes setmanes, que ahir es va fer evident també dins la CUP. Antonio Baños, cap de files ja dimitit de l’esquerra alternativa al Parlament, Julià de Jòdar i Benet Salellas no es van acostar al ple.
Aquest divendres, Francesc Ribera 'Titot', regidor de la CUP a Berga, ha reclamat un acord d'investidura avui mateix a través d'una piulada a Twitter:
També Poble Lliure ha utilitzat la mateixa via per demanar que totes les forces sobiranistes estiguin "a l'alçada" del moment, i ha acompanyat la piulada amb el lema #VolemAcord.
Escenari obert
Què passarà si, com tot apunta, no hi ha acord? ¿CDC i ERC tornaran a concórrer junts a les eleccions? Diputats convergents assenyalen que la negativa dels republicans a formar part d’un executiu en funcions és l’avantsala d’un no a repetir coalició en unes probables eleccions el 6-M. "Som en el post-Junts pel Sí: ara cal la diversitat (CDC - ERC - CUP - En Comú Podem) que ens enriqueix i actuar des de la unió que necessitem per a l’emancipació", tuitejava al vespre Ernest Maragall, eurodiputat dels republicans.
La batalla pel relat determinarà també el mapa d’una precampanya que serà realitat si les forces independentistes no es posen d’acord les pròximes hores.