BarcelonaL’expresident de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves va negar ahir que tingués coneixement de cap frau en el cas dels ERO i va assegurar davant del Tribunal Suprem que si n’hi va haver va ser a causa d’“actuacions individuals”. En la seva declaració voluntària com a imputat, per tant, es va desmarcar del també expresident andalús José Antonio Griñán, que dijous passat va admetre que va haver-hi un “gran frau” en la gestió dels ERO, tot i que va afirmar que no estava planificat. “En els 19 anys que vaig ser president de la Junta mai es va adoptar en el consell de govern cap il·legalitat”, va assegurar Chaves en sortir de l’alt tribunal.
Així mateix, va defensar que les subvencions a l’ocupació identificades amb els ERO van ser positives, estaven pactades amb sindicats i patronals i “van ajudar en la lluita contra l’atur”. “Si hi va haver alguna persona que va utilitzar fraudulentament els fons, els jutges determinaran si les actuacions individuals d’aquestes persones van provocar frau o no, i si el frau va ser petit o va ser gran”, va insistir.
Precisament, el fet que tant Chaves com Griñán segueixin en política activa -com a diputat al Congrés i com a senador, respectivament-és un dels elements que dificulten que el PSOE pugui aconseguir els suports necessaris per investir Susana Díaz com a presidenta andalusa. Els negociadors socialistes es van reunir ahir amb les delegacions de Podem i C’s per intentar obtenir el seu suport, però aquestes formacions encara marquen com a línies vermelles que els dos expresidents entreguin les seves actes. El secretari d’organització de Podem, Sergio Pascual, va qualificar de “molt decebedora” la “postura maximalista” del PSOE. Per contra, el portaveu parlamentari dels socialistes, Mario Jiménez, va defensar que els plantejaments han d’anar “més enllà” de persones concretes i centrar-se en “conductes o normes universals” per garantir la transparència i la responsabilitat política.
El Parlament andalús, demà
Les reunions dels socialistes amb els altres partits seguiran aquests dies, tot i que el termini per a l’acord s’escurça. De fet, l’activitat parlamentària ja començarà demà, amb la constitució de la cambra i la seva mesa, per a la qual encara no hi ha un pacte global. El PSOE es reserva tres dels set membres de la mesa i n’ofereix un al PP, un a Podem, un a C’s i un a IU. Aquests grups ho accepten, llevat del PP, que en reclama dos.
Els populars es van tornar a quedar sols ahir, aquest cop al Congrés, en un debat sobre corrupció. Va ser arran d’una proposició de llei del PSOE que defensa que el Codi Penal castigui els representants dels partits quan existeixi finançament il·legal, i no només els tresorers. El PP, però, va replicar i va advertir que això hauria afectat en el seu moment Chaves i Griñán.