ELECCIONS ESPANYOLES
Política06/10/2015

Chacón no vol Navarro i Lucena a les llistes i sí que reclama Zaragoza

El cap de campanya del PSC serà Germán Rodríguez, de la confiança de la candidata

Sara González
i Sara González

BarcelonaUn cop salvats els mobles després de la prova del 27-S, la sala de màquines del PSC ja treballa per tancar una llista de cara a les eleccions espanyoles del 20 de desembre que permeti sumar uns diputats imprescindibles per mirar de fer arribar a la Moncloa el cap de llista del PSOE, Pedro Sánchez. La candidata dels socialistes catalans sembla clara, ja que des de l’11 de juny Carme Chacón va anunciar la seva intenció de repetir en el primer lloc. Des d’ahir també està decidit que el diputat al Congrés Germán Rodríguez sigui el cap de campanya, després que l’executiva del PSC aprovés que ell, home de la més estricta confiança de Chacón, assumís la responsabilitat. La resta de la candidatura, però, encara està en l’aire, i tot apunta que hi poden haver algunes pugnes, ja que la cap de llista no vol que l’acompanyin l’ex primer secretari Pere Navarro i l’exportaveu del grup parlamentari Maurici Lucena, mentre que sí que reclama que hi sigui el diputat veterà José Zaragoza.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zaragoza i Germán Rodríguez, de fet, han sigut persones de confiança de Chacón a Madrid, tant durant la pugna amb Alfredo Pérez Rubalcaba per ser cap de llista del PSOE com en els moments de tensió amb el PSC quan els socialistes catalans defensaven el dret a decidir. Si en el pròxim mandat hi ha episodis de tensió amb Pedro Sánchez -que ha situat la també catalana Meritxell Batet com a número dos a la circumscripció de Madrid, cosa que pot aparcar Chacón com a veu catalana dels socialistes-, la cap de llista vol estar ben acompanyada al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, Zaragoza, que va dimitir com a secretari general adjunt del grup parlamentari del PSOE després de votar a favor de la consulta i que ha viscut moments difícils per la seva presumpta vinculació amb el cas d’espionatge de La Camarga, té molts números de repetir en una posició de sortida. Tot i això, hi ha qui al PSC afirma que això no ajuda a donar la imatge de renovació que persegueix el partit, cosa que va dur Iceta a prioritzar els candidats més joves de cara al 27-S.

La cúpula del PSC també volia situar Navarro a les llistes, ja que Iceta li vol reconèixer el fet que pugnés des de la primera secretaria del partit perquè el PSOE afrontés i assumís la necessitat d’una reforma de la Constitució, que es va concretar en la Declaració de Granada. Navarro, però, va enfrontar-se amb Chacón quan ella es va negar a votar a favor del dret a decidir al Congrés, fins al punt que el llavors líder del PSC va avisar-la que, si no assumia la consulta, no podria tornar a ser candidata dels socialistes catalans.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Lucena va coincidir amb Chacón al govern espanyol durant l’època de José Luis Rodríguez Zapatero, fins i tot amb càrrecs de direcció en el ministeri de Defensa amb ella al capdavant. La cap de llista del PSC, de fet, va ser una de les seves valedores quan Navarro el va situar de número dos a les catalanes del 2012, però Lucena també li va retreure que no seguís la recomanació de vot del PSC pel que fa al dret a decidir. Sánchez també hi confia i, per això, el va situar com un dels 12 membres del comitè de savis que han d’elaborar el programa del PSOE, cosa que el col·locava amb possibilitats d’assumir responsabilitats en un eventual govern socialista a Madrid.