La CGT i la CUP havien denunciat irregularitats en les subvencions de cooperació de la Diputació el 2015
Treballadores de la Diputació havien alertat de males pràctiques i mòbing
BarcelonaEl sindicat CGT i la CUP havien denunciat el 2015 suposades irregularitats en el repartiment de subvencions de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona, que el personal tècnic de l'organisme havia detectat. Aquestes irregularitats serien les mateixes que estaria investigant el jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que avui ha ordenat la detenció d'una trentena de persones. El jutge tenia constància d'unes denúncies anònimes en el mateix sentit.
Treballadores de la direcció de Relacions Internacionals de la Diputació van alertar la secció sindical que havien de fer gestions que consideraven irregulars i que estaven sotmeses a una forta pressió dels nous responsables de l'àrea, Jordi Castells i Jonatan Jorba, cosa que va motivar tant una denúncia del sindicat per riscos laborals com una altra presentada per la CGT i la CUP davant de l'Oficina Antifrau. L'oficina ha passat la informació al jutjat.
Segons va denunciar el sindicat el juny del 2015, el sistema de repartiment de subvencions va canviar quan el 2011 CiU, després de les eleccions municipals, va assumir el govern de la Diputació, que durant dècades havia estat governada pel PSC. En aquell moment Castells va assumir el càrrec de director de Relacions Internacionals, i es va convertir en el màxim responsable del repartiment dels fons de cooperació al desenvolupament de la Diputació. "Castells arriba de la mà de Josep Maria Matas, excoordinador general de la Diputació, que va ser destituït el 2012 en fer-se públics els seus negocis foscos des de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), durant el període en què Salvador Esteve va ser president d’aquesta entitat i Matas en va ser coordinador", explicava aleshores el sindicat en un comunicat. Jorba va esdevenir cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament.
Treballadores de la direcció de Relacions Internacionals van posar en coneixement de la secció sindical de la CGT que, des d'aleshores, van canviar els criteris de concessió de subvencions. Segons va denunciar el sindicat, es va "donar suport a la internacionalització de les empreses i patronals catalanes a la conquesta de nous mercats, en detriment de les ONG i entitats socials tradicionals, que han deixat de rebre ajuts". La Fede.cat, la federació catalana d'ONG, també va mostrar la seva preocupació per la "una privatització que beneficiaria més empreses catalanes que poblacions empobrides d’altres països".
Segons explicava el sindicat, "empreses privades com Sestrategic, SL, Voltia Solutions SL, Grupo IGFA, organitzacions patronals com la plataforma de les pimes Pimec, lobis energètics com la Fundación Empresa y Clima i entitats privades com la Fundación Universitaria Iberoamericana (Funiber), entre d'altres, beneficiades pels fons de cooperació al desenvolupament de la Diputació, es van constituir tot just uns mesos abans de la concessió dels contractes". Moltes d'aquestes empreses no tenien cap experiència en el sector de la cooperació. Eldiario.es va xifrar en un milió d'euros l'import de les subvencions concedides a empreses privades i va assegurar que moltes es concedien a través de contractes sense publicitat.
"Tota aquesta situació va portar els treballadors de la direcció de Relacions Internacionals al límit. Des del 2012 una quarantena de companys van sol·licitar baixes, indisposicions, excedència o trasllats. A més, també vam tenir denúncies per assetjament sexual", explica a l'ARA Eulàlia Ribó, delegada de CGT a la Diputació de Barcelona. El problema es va posar en coneixement de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. La Diputació va fer una avaluació de riscos amb una empresa externa, que va motivar l'obertura d'un expedient. Quan aquest es va concloure, Castells havia tornat al seu càrrec de subdirector de Cooperació Local de la Generalitat i Jorba a l'Institut d'Estadística de Catalunya.
El juny del 2016 la secció sindical i la CUP Poble Actiu van denunciar davant l'Oficina Antifrau de Catalunya l'assetjament laboral i sexual a la Diputació i les suposades irregularitats administratives.
Maria Rovira denuncia "l'opacitat" de la Diputació
La diputada de la CUP a la Diputació, Maria Rovira, ha subratllat que l'objectiu dels cupaires és destapar la "xarxa clientelar" de la Diputació, el que consideren una "administració opaca, menjadora de partits i on no n’hi ha un pam de net". Amb tot, ha denunciat que els tempos que ha fet servir la policia “no són casuals” i que volen "tapar la corrupció del PP". "No tolerarem que s'utilitzi l'independentisme", ha advertit la regidora barcelonina.