El CGPJ premia Lamela amb una plaça fixa al Suprem
La fins ara magistrada de l'Audiència Nacional s'integra a la sala que jutjarà l'1-O
MadridLa jutge que va enviar a la presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i poc després la meitat del govern de Carles Puigdemont que no havia marxat a l’exili, abandona l’Audiència Nacional per instal·lar-se a la primera divisió de la justícia espanyola: el Tribunal Suprem. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir ahir promocionar Carmen Lamela, la instructora també de la causa contra el major Josep Lluís Trapero i l’excúpula dels Mossos per sedició i organització criminal. Fins ara la magistrada era titular del jutjat central número 3 de l’Audiència Nacional, una plaça que va obtenir en propietat el novembre passat, just després d’enviar els líders d’Òmnium i l’ANC a Soto del Real i de rebre la medalla al mèrit policial de mans del llavors ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido.
Per majoria absoluta, 13 vots de 21, el CGPJ va escollir Lamela nova magistrada de la sala segona del Tribunal Suprem. S’integra així a la sala penal que jutjarà la causa per l’1-O, però com que està 'contaminada' pel cas després d’haver-lo investigat –igual que el jutge Pablo Llarena– no podrà formar part del tribunal que jutjarà els líders independentistes previsiblement a la tardor. La plaça estava vacant des de la mort de l’ex fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, l’any passat.
El CGPJ també va escollir ahir dues places permanents més a la sala penal del Suprem, que ocuparan Susana Polo, fins ara magistrada de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, i Eduardo de Porres, president de l’Audiència Provincial de Madrid –tots dos escollits amb un total de 14 vots de 21, un més que la jutge de l’Audiència Nacional–. Lamela i Polo augmenten per primer cop el pes de les dones en aquesta sala, integrada per un total de 13 magistrats i fins ara només per una dona: Ana Ferrer, la primera magistrada a accedir a la sala segona del Suprem. En total, el tribunal està integrat per 81 magistrats i 14 magistrades.
Els nous escollits pel CGPJ passen ara a compartir sala amb el mateix Llarena, l’ex fiscal general Julián Sánchez Melgar –que ha recuperat la seva plaça– i Manuel Marchena, entre d’altres. El sou base de tots els magistrats del Suprem el 2017 va ser de 109.072,40 euros, sense tenir en compte els triennis com a funcionaris estatals. Són, després dels magistrats del Constitucional, els membres de la judicatura més ben pagats de l’Estat.
Tot i que Polo i Porres tenien un càrrec de més categoria, Lamela s’ha convertit en els últims mesos en la jutge estrella de l’Audiència Nacional. No només per la investigació de la cúpula dels Mossos –que ja ha tancat des de finals de maig i s’està pendent de fixar data per al judici oral de cara al nou curs després de vacances–, sinó també per la instrucció del cas Altsasu i de l’expresident del Barça Sandro Rosell, que avui està previst que sigui traslladat a una presó catalana.
La primera jutge del Procés
El 22 de setembre, la fiscalia denunciava per sedició Sànchez i Cuixart pels fets del 20 i 21 de setembre davant la conselleria d’Economia. Ni tan sols un mes després, el 17 d’octubre, Lamela no dubtava a enviar els dos líders civils de manera preventiva a la presó. El 2 de novembre va decretar presó sense fiança per a Oriol Junqueras i els consellers que no havien marxat a l’exili. El jutge Pablo Llarena va quedar-se la causa, però la magistrada va marcar la resposta judicial a l’1-O. Ara serà companya de Llarena al Suprem.