El CGPJ descarta acudir al TC per la reforma de la llei del PSOE i Unides Podem

Lesmes s'alinea amb el bloc progressista per tombar la proposta de vuit vocals conservadors

Els moviments al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la reforma de la llei impulsada pel PSOE i Unides Podem hauran quedat només en un intent, tot i que evidencien la divisió entre blocs i la contemporització del president, Carlos Lesmes, que fa equilibris pensant en el seu futur. El ple ha rebutjat aquest dimecres presentar un conflicte de competència davant el Tribunal Constitucional que, si hagués tirat endavant, plantejaria que el Congrés i el Senat haurien desposseït de competències el CGPJ amb la nova normativa. Especialment per la prohibició de fer nomenaments mentre estigui en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer van ser cinc vocals conservadors els que fa una setmana van deixar caure la proposta en un ple, i aquest dimecres han siguit vuit els que han posat un document sobre la taula. Al llarg de 16 pàgines fonamentaven el requeriment a les Corts espanyoles en què sol·licitaven que revoqués de la llei orgànica del poder judicial aprovada definitivament el 29 de març el punt polèmic. Es tracta del pas previ per, posteriorment, acudir al Tribunal Constitucional perquè dirimeixi si el poder legislatiu ha vulnerat preceptes constitucionals.

Cargando
No hay anuncios

Els membres del CGPJ més crítics subratllaven que l’article 122.2 de la Constitució atribueix exclusivament a l’òrgan de govern dels jutges la funció de nomenar jutges i magistrats i encarregar-se del procediment per cobrir les vacants que es produeixen. “La llei orgànica establirà el seu estatut i el règim d’incompatibilitats dels seus membres i les seves funcions, en particular en matèria de nomenaments, ascensos, inspecció i règim disciplinari”, diu l’esmentat article de la carta magna.

Finalment, els vuit vocals no han aconseguit sumar adeptes, ni tan sols el del president del CGPJ i el Tribunal Suprem, promogut en el seu moment pel PP. A la cúpula judicial es manté la hipòtesi que Lesmes espera ser nomenat en una de les tres vacants que s’han de cobrir al TC i que requereixen un acord entre el PSOE i la formació liderada per Pablo Casado. Lesmes no ha argumentat el seu rebuig a la proposta, ni tampoc els altres tres vocals conservadors que hi han votat en contra. Fonts consultades apunten que Lesmes no vol enfrontaments i que hi ha vocals que el segueixen.

Cargando
No hay anuncios

Alternativa que no s’ha votat

A l’altra banda, el vocal proposat pel PNB Enrique Lucas ha presentat un text alternatiu en el qual argumentava per què considerava que no procedia presentar un conflicte de competències davant el TC contra una llei orgànica, per bé que hi hagués dubtes sobre la constitucionalitat de la reforma i queixes per com es va dur a terme la tramitació. Lesmes, però, no ha autoritzat que se sotmetés a votació perquè ha considerat que no era una proposta alternativa, sinó una justificació del vot en contra del text original. El CGPJ en funcions, immers en debats interns mentre espera la renovació.