Poder judicial
Política22/04/2021

El CGPJ debatrà si porta el Congrés davant el TC per haver-li tret competències

Els vocals no arriben a un acord per traslladar a Europa la reforma de la llei impulsada pel PSOE i Unides Podem

MadridContinua la lluita d'una part del bloc conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la reforma de la llei que prohibeix l'òrgan de govern dels jutges fer nomenaments durant el mandat en funcions. Cinc vocals van forçar que al ple que s'ha celebrat aquest dijous es debatés portar la nova llei impulsada pel PSOE i Unides Podem a la Xarxa Europea de Consells de Justícia per analitzar-la, però no s'ha arribat a cap acord per enviar aquesta comunicació. Davant aquesta situació, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart i Juan Martínez Moya han demanat que se celebri un nou ple extraordinari divendres vinent per plantejar un conflicte competencial davant el Tribunal Constitucional: l'objectiu és posar sobre la taula que el Congrés ha eliminat funcions al CGPJ amb la reforma de la llei orgànica del poder judicial.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei orgànica del TC estipula que el tribunal de garanties és l'encarregat de dirimir els conflictes competencials entre administracions de l'Estat (govern espanyol i comunitats autònomes o comunitats autònomes entre elles), així com entre organismes constitucionals de l'Estat, com podria ser el CGPJ i les corts espanyoles. Si s'acaba fent el pas, s'obriria un procediment en què el TC podria acabar dictaminant que algunes parts de la reforma de la LOPJ aprovada pel Congrés i el Senat vulneren atribucions que constitucionalment pertanyen al CGPJ.

Cargando
No hay anuncios

Els cinc vocals van sol·licitar el ple també per debatre la possibilitat de dirigir-se a la Comissió Europea de cara a la preparació de l'informe sobre l'estat de dret del 2021 i "examinar els mecanismes de defensa de la independència judicial davant la limitació de competències atribuïdes constitucionalment al CGPJ". Els últims dies, però, Brussel·les ja s'ha pronunciat. El comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, va avalar dimarts la reforma de la llei que limita les competències de l'òrgan de govern dels jutges en funcions, promoguda després que la primera iniciativa, la de rebaixar la majoria necessària per triar els vocals del CGPJ, revés un toc d'alerta des d'Europa.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, Reynders va llançar alguns missatges als partits polítics espanyols. D'una banda, que renovin amb celeritat el CGPJ i, de l'altra, que es comprometin a fer una "reforma estructural" perquè un mínim del 50% dels vocals siguin escollits pels mateixos jutges. Lluny d'entomar el missatge, aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va defensar el sistema actual d'elecció dels jutges assegurant que garanteix la independència judicial. Campo va recordar que els 12 vocals provinents de la carrera judicial votats al Congrés i al Senat passen un filtre previ del CGPJ i que, per tant, hi ha una "doble legitimació" que fa que, segons el seu criteri, la seva elecció no estigui polititzada.