Certeses i incògnites del nou consell de ministres

Hi ha set noms confirmats d'un govern que podria arribar a la vintena de membres

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias quan van signar l’acord per formar un govern de coalició.
Quim Bertomeu / Marc Toro
07/01/2020
4 min

BarcelonaUn cop superada la investidura, Pedro Sánchez afronta el repte de configurar un consell de ministres en què conflueixin les diferents sensibilitats del primer govern de coalició a l'Estat. La intenció del president espanyol és no fer públics tots els noms fins a la setmana que ve, segons asseguren fonts socialistes, però en les últimes setmanes s'han anat coneixent amb comptagotes algunes de les figures clau del seu executiu i també han pres força perfils no confirmats oficialment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les certeses hi ha el fet que el govern tindrà tres vicepresidències: Carmen Calvo manté la de caràcter polític, Nadia Calviño assumirà una vicepresidència econòmica –tal com va prometre Sánchez en campanya– i, per part d'Unides Podem, Pablo Iglesias liderarà una vicepresidència de drets socials. La coalició lila, tal com es va fer públic la setmana passada, estarà també representada per Irene Montero, al ministeri d'Igualtat, que fins ara penjava de la vicepresidència de Calvo; Alberto Garzón (IU), al de Consum; la gallega Yolanda Díaz (Galícia En Comú), a Treball, i el sociòleg català d'origen manxec Manuel Castells a Universitats.

Així doncs, ara mateix el nou gabinet de Sánchez té confirmats set noms, que no són ni la meitat dels membres que es preveu que tindrà el futur executiu. El que sí que sembla clar és que a la sala del consell de ministres s'hi asseuran més persones que fins ara i el nombre de ministeris creixerà dels 17 actuals fins a almenys la vintena. Veient les carteres que assumiran els ministres de Podem, Sánchez ha fragmentat les àrees de responsabilitat i això es traduirà en més ministres.

Malgrat les incerteses, es dona per segura la continuïtat de María Jesús Montero i José Luis Ábalos. La primera, un valor sòlid per a Sánchez que va guanyar quota mediàtica i pes en l'executiu espanyol en dos processos de negociació fracassats: la dels pressupostos generals de l'Estat del 2019 i el primer intent del PSOE i Podem per formar un govern l'estiu passat. Malgrat que ni una negociació ni l'altra van arribar a bon port, Montero en va sortir reforçada. Pel que fa a Ábalos, ha sigut un fidel escuder de Sánchez i aquest li ha correspost fins ara amb responsabilitats d'alt nivell: des de la secretaria d'organització del PSOE al ministeri de Foment, passant per la negociació amb ERC que va acabar amb acord per a la investidura.

A partir d'aquí, ningú vol donar cap més nom per confirmat. Sánchez vol evitar reproduir el mateix escenari que en el seu primer govern, que va veure com dos ministres saltaven abans dels primers 100 dies de gràcia que teòricament tenen els executius. Màxim Huerta va batre el record de presència efímera i va dimitir de ministre de Cultura als sis dies al transcendir un frau del passat amb Hisenda. Carmen Montón va dimitir dos mesos després per irregularitats en el seu màster. Un altre nom que va trontollar durant uns dies va ser el de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per uns àudios que la relacionaven amb l'excomissari José Manuel Villarejo. Llavors va salvar el càrrec, però els mateixos fets la situen com un dels noms candidats a no repetir. A més, segons informa Ernesto Ekaizer, el relleu de Delgado està decidit des de fa setmanes i aniria acompanyat del de la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, de qui el president no està satisfet de la seva gestió.

Del primer govern de Sánchez en va destacar que no només era paritari, sinó que les dones superaven els homes –11 a 7–. Pels primers noms que es coneixen, la tendència continua, però encara falta resoldre moltes incògnites per establir una comparació.

La presència del PSC

Una de les principals incògnites del nou executiu és saber quin paper hi tindrà el PSC. Els socialistes catalans, que han format part de les negociacions amb ERC per desencallar la investidura, esperen tenir un ministeri. Des que Sánchez va decidir no mantenir del sociòleg a l'òrbita del PSC Manuel Cruz com a president del Senat –sí que va mantenir Meritxell Batet al capdavant del Congrés–, els de Miquel Iceta confien tenir presència al consell de ministres.

De moment no s'ha confirmat cap nom, però entre els dirigents socialistes s'especula amb noms com el del mateix Cruz –per al qual el PSC va augurar "responsabilitats rellevants"–; el secretari d'organització del partit, Salvador Illa –membre de l'equip negociador amb els republicans–; Cristina Gallach, alta comissionada del govern espanyol per a l'Agenda 2030, molt ben connectada amb Europa i també en l'òrbita socialista, o l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. Qui segur que no farà el salt a Madrid és Iceta, recentment ratificat com a primer secretari i centrat en la cursa per la presidència de la Generalitat.

El pes d'Unides Podem

Ministeris al marge, es preveu que el PSC tingui presència com fins ara en altres nivells del govern, com passarà també amb Unides Podem. Iglesias nomenarà el secretari d'economia del seu partit, Nacho Álvarez, i la portaveu parlamentària adjunta, Ione Belarra, com a secretaris d'estat de Drets Socials i d'Agenda 2030, respectivament. A més, l'excap de l'estat major de defensa, Julio Rodríguez, serà el cap de gabinet del líder de Podem i la diputada María Teresa Pérez directora general de l'Institut de la Joventut (Injuve). La incorporació de Montero al consell de ministres, a més, convertirà Pablo Echenique en nou portaveu del grup al Congrés.

stats